Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Liepa užstoja šviesą daugiabučio gyventojams

Gargžduose, Klaipėdos g., ties 25-uoju daugiabučiu, kieme suvešėjusios liepos šakos baigia priartėti prie gyvenamojo namo langų. Į „Bangos“ redakciją kreipėsi garbaus amžiaus skaitytoja, jog galingas medis užstoja šviesą kambaryje. Ji kreipėsi į rajono Savivaldybę, tačiau sulaukė tik biurokratinio atsakymo, kad pagal įstatymus negali genėti šios liepos.

Klaipėdos g. 25 kieme suvešėję du galingi medžiai. Liepos šakos netruks pasiekti šio daugiabučio gyvenamojo namo langus. Apačioje laja arti žemės – gali užkloti iš plytelių sudėliotą takelį. Nežinia, kodėl šiems dviem medžiams leista taip vešėti – kiti kieme netoliese augantys stipriai apgenėti, šakos išretintos ir niekam netrukdo. O prie šio namo įėjimų iš medžių belikę stuobriai, tik šios liepos – tarsi išskirtinės, šakojasi į valias.

Senjora V. P., gyvenanti Klaipėdos g. 25 daugiabučio antrame aukšte, sakė vargstanti, nes galingas medis užstoja šviesą jos kambaryje. Ji skundėsi, kad apniukusią dieną reikia deginti šviesą. „Gal kokia vertybė ši liepa, kad jos negenėja?“ – stebėjosi senjora.

Ji du kartus kreipėsi į rajono Savivaldybę, tačiau veltui.

2013 m. lapkritį V. P. sulaukė tuomečio administracijos direktoriaus Česlovo Banevičiaus atsakymo, jog rajono Savivaldybės administracijos Želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisija medį apžiūrėjo ir nusprendė, jog „liepa yra geros būklės, nekelia grėsmės, todėl pagal pateiktą prašymą leidimas kirsti medį neišduodamas“. Ir pridūrė, jog medžių genėjimo darbus organizuoja seniūnijos.

Šiemet balandžio 24 d. ši gargždiškė vėl kreipėsi į rajono Savivaldybę, kad būtų nugenėta liepa, bet nieko nepešė. Praėjus beveik 6 metams, liepa tapo galingesnė, bet komisijos nuomonė nepasikeitė.

„Komisijos nariai, vadovaudamiesi Želdynų įstatymu ir poįstatytiminėmis nuostatomis, nerado kriterijų, kuriais vadovaujantis želdinį būtų galima genėti. Apžiūrėta valstybinėje žemėje auganti liepa sveika, be puvinių, su susiformavusia laja. Medis nėra genėtas, todėl formuojant šiandien gali būti pažeistos medžio gyvybinės funkcijos“, – gegužės 8 d. atsakymą pasirašė Administracijos direktorius Artūras Bogdanovas. Jį gavusi gargždiškė senjora kreipėsi į „Bangos“ redakciją.

Želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisijai vadovaujanti Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Tamošauskienė sakė, jog atsakymą parengė kartu su nariais apsvarsčiusi situaciją. „Paskutiniaisiais metais ši liepa negenėta. Baugu, kad neteisingai nugenėjus gali įsimesti puvinys. Urbanizuotoje teritorijoje siekiame išsaugoti medžius – kiekvienas yra aukso vertės, – „Bangos“ korespondentei kalbėjo specialistė. – Be to, prašymą genėti pasirašė tik viena gyventoja, nors medis auga daugiabučio gyvenamojo namo kieme – turi būti išreikšta daugumos valia.“

Gargždų seniūnas Saulius Bakšinskis patvirtino, jog be leidimo negali genėti medžių. Ir kas padės senjorai, kurios palangėje suvešėjusi liepa temdo kambarį?

Virginija LAPIENĖ

A. VALAIČIO nuotr.

banga,logo

Rekomenduojami video