Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ledonešis baigėsi, bet nuostolių pridarė

Dar šios savaitės pradžioje kai kuriems pamariškiams kilo minčių, kad iš aukštupio plūstelėjęs upių vanduo gali pridaryti nuostolių žemupio gyventojams.

Po estakada į Rusnę dar tyvuliuoja vanduo, o lūžtantys ledai išlaužė ir pernai rudenį šalia kelio į Rusnę pasodintus jaunus medelius.

Keleto Rusnės sodybų gyventojai visgi ir šiemet pamatė potvynio vandenį savo kiemuose. Vakar žvilgtelėjus į upę nuo Atmatos tilto jau akivaizdžiai matėsi, jog upėje vandens lygis krito – vanduo sugrįžo į upės vagą.

Tačiau net ir tokia „kukli“ šiemetinė gamtos stichija žalos sugebėjo padaryti.

Nemune ir jo deltos upėse jau nebesimato plaukiančių ledų. Šyšos kaimo ir Žalgirių miško pievos apsemtos, o po estakada dar tyvuliuoja apie 20 centimetrų gylio vanduo. Taigi, jeigu ne estakada, tai šiuo metu automobiliai į Rusnę ir vėl važinėtų apsemtu keliu arba valdžiai būtų tekę organizuoti perkėlimą.

Pirmadienio ir antradienio naktimis spustelėjo šaltukas, ir ryte potvynio vanduo minėtose pievose buvo aptrauktas ledu. Jeigu šaltis užsitęs, gali būti, kad vėl turėsime didžiausias Lietuvoje natūralaus ledo čiuožyklas.

Šiemetinis pievų ledas ir jo lūženos jau pridarė rimtų nuostolių. Savaitgalį papūtus vakariniams vėjams sujudo ir Šyšos pievų ledų ižas, kuris bent dvi dešimtis medelių, pasodintų pakelėje į Rusnę, sulaužė, išrovė ar stipriai užlenkė. Gali būti, kad šie nuostoliai nepaskutiniai: vanduo dar yra apsėmęs ir ledu apglėbęs dar kelias dešimtis medelių, kurie kol kas dar sveiki.

Ledonešio metu Atmata kelias dienas buvo išėjusi iš krantų. Tuomet vanduo buvo apsėmęs porą rusniškių sodybų.

Smalsuoliai plūdo pažiūrėti ledų sangrūdos Atmatos upėje, Uostadvaryje.

Savivaldybės civilinės saugos specialistas Rimantas Zimantas „Šilutės naujienoms“ sakė, kad pirmadienį Atmatos žiotyse apie puskilometrį dar stovėjo ledų sangrūdos, kurios anksčiau ar vėliau nuplauks į Kuršių marias. Marios nuo ledų jau išsilaisvino.

Į kelias dešimtis sodybų, esančių Šyšos kaime Šilutės pusėje, nukakti lengvaisiais automobiliais dar sudėtinga, nes keliai apsemti.

Pasak R. Zimanto, didesnio potvynio jau nebesitikima, vanduo upėse kasdien krenta. Pavyzdžiui, iki antradienio ryto Atmatos upėje vandens lygis per parą nukrito 17 centimetrų. Panašus vandens kritimas registruojamas ir kitose upėse.

Žalgirių ir Šyšos kaimo pievose potvynio vanduo dar užsibus, kol susigers į gruntą arba melioratoriai nepasiskubins jį perkelti į upę siurblinėmis. Visi trys keliai į Žalgirių miško kaimus jau sausi, o Paleičių kaimo keliu važinėti dar nepatartina.

Sigitas Grinčinaitis, silutesnaujienos.lt

Rekomenduojami video