Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
„Laisviečiai“ sulaukė socialdemokratų pagalbos dėl narkotikų dekriminalizavimo

Jau seniai Laisvės partija siekia dekriminalizuoti narkotikus. Iki šiol jos bandymai tai padaryti buvo nesėkmingi, tačiau dabar, panašu, kad toks planas gali ir išdegti, nes „laisviečiai“ sulaukė socialdemokratų, į kurių partiją neseniai įstojo ir Kėdainių meras Valentinas Tamulis, pagalbos. Praėjusią savaitę Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete socialdemokratai nubalsavo už tai, kad lengvi narkotikai būtų dekriminalizuoti. Ir už tokį sprendimą jie pasisakė nepaisant net to, kad teisėsaugos pareigūnai įspėjo, jog Lietuva tokioms permainoms dar nėra pasirengusi.

Ragina nesekti Estijos pavyzdžiu

Išklausę vieni kitų pozicijų, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai galiausiai didžiąja dauguma balsų nusprendė, kad mažo kiekio kanapinių medžiagų turėjimas be tikslo jas platinti turi būti dekriminalizuotas.

Už Administracinio kodekso ir Baudžiamojo kodekso pataisas balsavo 6 komiteto nariai, 2 – susilaikė ir 1 buvo prieš.

Tiesa, prieš pareikšdamas savo nuomonę, socialdemokratas Julius Sabatauskas dar bandė teisintis ir aiškintis neva pritariantis Agnės Širinskienės pozicijai, kuri teigė, jog net ir mažo kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimas prie gero neveda, tačiau paragintas komiteto pirmininko Stasio Šedbaro greičiau išsakyti savo poziciją, jis tiesiog pažymėjo, jog yra „už“ siūlomas pataisas.

Tuo metu A. Širinskienė kolegų prašė neskubėti su sprendimu bei pataisų priėmimu ir kaip neigiamą pavyzdį pateikė Estijos situaciją.

„Kartais aš šiame komitete sėdėdama to valstybinio mąstymo labai gaila, bet nematau. Matau jo kiekvieną kartą vis mažiau ir mažiau. Vis dėlto kviečiu pagalvoti apie atsakomybę, prisiminti, kas toje pačioje Estijoje nutiko, kuri irgi į tą patį dekriminalizavimo liūną pateko nepasirengusi tinkamai ir vis dėlto neskubėti su tais sprendimais“, – sakė A. Širinskienė.

Ji vėliau savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pasidalino žinute, kurioje buvo jaučiama nuostaba, kad minėtam projektui pritarė net ir opozicijoje esantys socialdemokratai.

Teisėsaugos pareigūnas: „Dar per anksti kalbėti apie dekriminalizavimą“

Tačiau Seimo komiteto posėdyje kalbėjęs generalinės prokurorės pavaduotojas Gintas Ivanauskas įspėjo, kad Lietuva tokiems pokyčiams dar nėra pasirengusi.

„Pagal dabartinę patvirtintą narkotikų prevencijos programą, yra Seimo patvirtinta tvarka, kad siekiame visuomenės sveikatos. Mes sakome, kad toks narkotinių medžiagų dekriminalizavimas, kurio link einama, toli gražu nepadės to siekti.

Mūsų argumentai yra labai paprasti: kalbant apie prevencines, reabilitacines ir kitas gydymo programas plėtra yra numatyta per trejus penkerius metus. Taip pat kalbama apie jaunimą, kokios yra prevencinės programos. Anksčiau buvo pasakyta, kad jeigu reikia, tokias parengsime, nes šiandien dienai jų nėra, – kalbėjo G. Ivanauskas. – Todėl pradžiai gal sukurkime geras prevencines programas jaunimui, pažiūrėkime, ar tai veikia. Padarykime administracinę baudžiamąją atsakomybę, skatinančią gydytis ir reabilituotis, naudoti prevencines programas. Mes tikrai turime galimybę ir pasiūlymų, kaip tai sureguliuoti. Tačiau tokiame kontekste, koks yra dabar, dar per anksti kalbėti apie dekriminalizavimą.“

Visiems gerai pažįstama plačių pažiūrų vienuolė Viktorija Voidogaitė, kuri daug dirba su vaikais ir jaunimu, paprašyta pakomentuoti stumiamą narkotikų legalizavimą, į ilgas diskusijas veltis nenorėjo: „Su jaunimu reikia dirbti, juos mylėti ir pasitikėti. Mane labiau domina prevencija“.

Šiuo metu galiojančios bausmės

Už kanapių gaminimą, perdirbimą, įsigijimą, laikymą, gabenimą ar siuntimą be tikslo parduoti ar platinti šiuo metu baudžiama bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų. Laisvės atėmimas pagal BK netaikomas, jei medžiagos kiekis nedidelis, pagal Sveikatos ministerijos rekomendacijas – iki 5 gramų.

Kanapių laikymas su tikslu platinti baudžiamas nuo 2 iki 8 metų laisvės atėmimu. Esant dideliems (>500 g) arba labai dideliems kiekiams (>2 500 g), bausmė didėja atitinkamai iki 8–10 ir 10–15 metų. Pagal esamą teismų praktiką dalijimasis marihuanos suktine jau yra platinimas, o jei asmuo pasidalija suktine su nepilnamečiu, gali grėsti nuo 3 iki 12 metų laisvės atėmimas.

Rasa JAKUBAUSKIENĖ

Rekomenduojami video