Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kur logika: dviračių takas – asfaltuotas, o pėstieji vaikšto žvyru

Humoristas Paulius Ambrazevičius savo „Facebook“ paskyroje pasidalino nuotrauka, kur Vilniuje greta esantys dviračių ir pėsčiųjų takai labai skiriasi savo kokybe. Atrodytų, didelės tragedijos čia nėra. Juk dviratininkams ir paspirtukininkams reikia lygesnio paviršiaus nei pėstiesiems.

Tačiau pėstieji – tai ir mamos su vežimėliais. Todėl natūralu ir žmogiška, kad joms žymiai patogiau ratukus stumti ne žvyru, o lygiu asfaltu. Tai viena iš priežasčių, kodėl pėstieji kartais migruoja į dviračių takus.

Portalas 15min.lt klausia, kodėl viename mikrorajone pėstieji turi eiti žvyro taku, o dviratininkai su vėjeliu švilpia asfaltu?

Gabrielius Grubinskas, Vilniaus savivaldybės atstovas, paaiškino, kodėl taip nutiko: „Tiesti žvyro dangos pėsčiųjų taką Žvėryne nuspręsta projektavimo darbų metu, prieš kiek daugiau nei penkerius metus. Toks eksperimentinis sprendimas buvo priimtas saugant parko gamtinę aplinką – žvyro danga yra natūralesnė, ji sugeria lietaus vandenį, o tai naudingiau aplink esantiems augalams ir medžiams. Visgi savivaldybės vertinimu, sprendimas nėra pasiteisinęs, nes gyventojai mieliau renkasi kietos dangos takus, šiuo atveju – šalia nutiestą dviračių taką. Dėl to vėliau projektuotų ir naujai tiesiamų pėsčiųjų takų atveju ši praktika nebuvo ir nebus taikoma ateityje. Be tako Žvėryne, tokios pat žvyro dangos takas taip pat yra Antakalnio pakraštyje.“

Lietuvos kelių policija nurodo, kad per dvejus pastaruosius metus eismo įvykiuose buvo sužalota maždaug po 400 dviratininkų kasmet. Daugiau nei pusė šių nelaimių įvyko dėl dviratininkų kaltės. Kelių policija nedetalizuoja statistinių duomenų ir nenurodo, su kokiais kitais eismo dalyviais susiduria į įskaitinius įvykius patekę dviratininkai.

Rekomenduojami video