Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kova dėl hemodializės baigiasi – klinika apleidžia ligoninės patalpas

Maždaug 8 mėnesius trukusi kova dėl hemodializuojamų pacientų, panašu, baigiasi. Kėdainių ligoninei ir jos patalpose iki šiol hemodializės paslaugas teikusiai įmonei „Diaverum klinikos“ sudėjus ginklus, patalpos pagaliau bus atlaisvintos ir į jas pagaliau galės įsikelti konkursą laimėjusi įmonė „Nefrosana“. Tiesa, taikos susitarimą pasiekti pavyko tik tada, kai „Diaverum klinikos“ atvėrė naujos klinikos Kėdainiuose duris, tad faktiškai jiems ligoninės patalpos jau ir nebėra reikalingos.

Įsitikinę, kad pažeidė

Kaip informuoja pačios „Diaverum klinikos“, jie ir toliau įsitikinę, kad skelbiant konkursą buvo galimai pažeistos procedūros. Nepaisant to, įmonė teigia geranoriškai nesutinkanti ir sumokėti patalpų nuomos mokestį, nors hemodializės paslaugų ligoninės patalpose visą šį laiką neteikė.

„Taikos sutartimi ginčų šalys pažymi, kad bendrovė „Diaverum klinikos“ atlaisvins ligoninės patalpas, dėl kurių užimtumo prasidėjo teisiniai ginčai, kai bendrovei kilo įtarimų, jog viešąjį konkursą dėl patalpų hemodializės paslaugoms teikti laimėjusi kita įmonė tai galimai padarė pažeisdama konkurso procedūras.

Mat konkurse dalyvavusi kita bendrovė nepateikė paaiškinimo, kokiam tikslui ketina nuomotis ligoninės patalpas, nors konkurso sąlygose buvo reikalaujama tai nurodyti. Taigi, liko neaišku, ką laimėtoja pripažinta įmonė ketina veikti tose patalpose artimiausius 10 metų.

Be to, vardan taikos, „Diaverum klinikos“ Kėdainių rajono ligoninei taip pat sumokės patalpų nuomos mokestį už laikotarpį, kai hemodializės paslaugos negalėjo būti teikiamos“, – teigiama įmonės pranešime spaudai.

„Iki šiol esame įsitikinę, kad viešojo pirkimo procedūros, skelbiant laimėtoją, buvo pažeistos, tačiau pirmiausia esame gydytojai, davę Hipokrato priesaiką, todėl džiaugiamės taikos susitarimu, kurio iš savo pusės siekėme jau kurį laiką“, – sako „Diaverum klinikos“ vadovas Darius Praninskas.

Abejoja

Išplatintame pranešime „Diaverum klinikos“ išreiškė abejonę, ar ligoninės patalpose „Nefrosana“ apskritai teiks hemodializės paslaugas – esą tai niekur nėra pažadėta.

„Diaverum klinikų“ vadovo D. Praninsko teigimu, dabar, kai teismas palaimino taikos sutartį, o bendrovė atlaisvins ligoninės patalpas, kuriose hemodializės paslaugas teikė pastaruosius 15 metų, netrukus pasimatys, ar laimėtoja pripažinta įmonė imsis teikti hemodializės paslaugas tose patalpose, nors to nurodžiusi konkurso dokumentuose nebuvo.

Neteisūs

Kaip sakė konkursą laimėjusios įmonės UAB „Nefrosana“ vadovė Edita Noruišienė, tai, kad buvo pasirašyta taikos sutartis, nepanaikina fakto, kad teismas pripažino, jog UAB „Diaverum klinikos“ buvo neteisios nepripažindamos jai nepalankių patalpų nuomos Kėdainių ligoninėje konkurso rezultatų.

„Nefrosana“ nekomentuos tarp UAB „Diaverum klinikos“ ir Kėdainių ligoninės bei Kėdainių savivaldybės pasirašytos taikos sutarties, kuri, kaip pati ligoninė ir sako, tik dalinai kompensuoja dėl neteisėtų „Diaverum“ veiksmų ligoninės patirtus nuostolius ir negautas pajamas.

Šis taikos susitarimas taip pat nekompensuoja „Nefrosanos“ nuostolių, atsiradusių dėl 9 mėnesius Kėdainių ligoninėje suplanuotų, bet neteiktų hemodializės paslaugų.

Apmaudu, kad net ir dabar UAB „Diaverum klinikos“ vadovybė savo pasisakymuose ar pareiškimuose manipuliuoja faktais ir skleidžia netiesą.

Akivaizdi tiesa – šis UAB’as 9 mėnesius blokavo hemodializės paslaugų teikimą Kėdainių ligoninėje, taip „vykdydamas Hipokrato priesaiką“, – teigė E. Noruišienė.

Hemodializę vykdys

Konkursą laimėjusi įmonė dar kartą patikino, kad dar 2021 metais ji pasirašė nuomos sutartį būtent hemodializės paslaugų teikimui. Netrukus po laimėto konkurso įmonė gavo visus reikalingus dokumentus, kurie būtų leidę pradėti teikti paslaugas pacientams. Tačiau dabar, po 9 mėnesių, per kuriuos patalpos nebuvo apleistos ir jose nieko nevyko, reikės laiko, kol hemodializę visgi bus galima pradėti atlikinėti.

„Įsipareigojimų pagal sutartį mes niekada neatsisakėme. Tačiau iki šios dienos pagal sutartį numatytos patalpos mums nėra perduotos.

Tik gavę patalpas ir įvertinę jų renovacijos apimtis, galėsime atsakyti, kada gi pagaliau hemodializės paslaugų teikimas Kėdainių ligoninėje bus atnaujintas“, – patikino „Nefrosanos“ direktorė.

Rekomenduojami video