Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Koronavirusu susirgęs asmuo pribloškė atsainiu požiūriu į kitų žmonių sveikatą ir gyvybę

Visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento direktorius susitiko su rajono Savivaldybės, sveikatos apsaugos įstaigų ir Policijos komisariato vadovais.

Kovo 23 dieną su Biržų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Astra Korsakiene, administracijos direktoriumi Vidu Eiduku, Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovu Kęstučiu Knizikevičiumi, civilinės saugos specialiste Erika Kazlauskaite, ligoninės, poliklinikos, policijos komisariato atstovais bendravo Visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento direktorius Eugenijus Vilčinskas.

Svarbiausia tema buvo – COVID-19 susirgusio biržiečio elgesys, jo buvę kontaktai. E. Vilčinskas teigė, kad Visuomenės sveikatos centro specialistai retai susiduria su tokiu atsainiu požiūriu ir nenoru nurodyti visus kontaktus ir taip apsaugoti kitų žmonių sveikatą ir gyvybę. Nustatyta, kad iš užsienio grįžęs biržietis dirbo Greitosios pagalbos skyriuje (dėl to nušalinti dviejų pamainų darbuotojai), nesilaikė izoliacijos po to, kai ji buvo paskelbta kaip privaloma: buvo atvykęs į ligoninės Priėmimo skyrių, tvarkė automobilio techninę apžiūrą, bendravo su artimaisiais.

Visuomenės sveikatos centro atstovai kalbėjo, kad toks elgesys sukėlė pavojų daugybei žmonių, o ligoninės ir poliklinikos vadovai buvo priversti imtis privalomų saugos priemonių, izoliuotis turi su susirgusiuoju bendravę darbuotojai, nustatyti ligonius, su kuriais bendravo sergantysis ir jo aplinkos žmonės. Tačiau ir ligoninės, ir poliklinikos atstovai tvirtino, kad ras pajėgų dirbti, Biržų greitosios pagalbos medikams prireikus žada padėti kaimynai iš kitų rajonų.

Ligoninės direktorius P. Bimba dar kartą prašo atkreipti dėmesį į saugos reikalavimus: į Priėmimo skubios pagalbos skyrių atvykstantis automobilis privalo sustoti prieš STOP juostą. Paskambinus į skyriaus lauko duris, būtina atsitraukti nuo jų ir laukti pasirodant medikų. Medikai spręs, kur apžiūrėti ligonį.

E. Vilčinskas kalbėjo, kad visos institucijos dirba pavojingomis sąlygomis, tačiau didžiausias pavojus iškyla svarbiausiai grandžiai – medikams. Todėl rūpi, kad jie turėtų pakankamai apsaugos ir dezinfekcijos priemonių.

Sveikatos įstaigų atstovai dėl priemonių gausos nesidžiaugė, tvirtino, kad kol kas jų turi, bet ribotai. Jie atmetė socialiniuose tinkluose sklandančius gandus, kad Biržų įmonės, pavieniai asmenys siūlė pasiūti kaukių, bet medikai atsisakė. Ir poliklinikos, ir ligoninės vadovai tvirtino tokių pasiūlymų negirdėję.

Kalbėta apie tai, kad ir policija, ir savivaldybės administracija gauna daug skundų dėl izoliacijos nesilaikančių asmenų, grįžusių iš užsienio. Policijos pareigūnai, savivaldybės vadovai jau antra savaitė Nacionalinio sveikatos centro prašo pateikti sąrašus grįžtančiųjų, kad būtų galima juos kontroliuoti. Nors buvo žadama tai padaryti, sąrašai nesiunčiami. E. Vilčinskas paaiškino, kad grįžtančiųjų sąrašų pagal gyvenamąsias vietas iš viso nėra, Visuomenės sveikatos centro specialistai patys vargsta, kol asmenį suranda pagal pavardę.

  1. Vilčinskas kalbėjo, kad svarbiausia yra žmonių sąmoningumas. Ne tik tų, kurie turi izoliuotis, bet ir kaimynų, pažįstamų. Apie izoliacijos nesilaikantį asmenį būtina pranešti telefonu 112. Tik izoliacija, kontrolė ir savikontrolė, kaimynų budrumas gali sustabdyti ligos plitimą.

Policijos komisariato viršininkas Deividas Valtaris informavo, kad per praėjusią savaitę buvo gauti 28 skambučiai apie karantino reikalavimus pažeidžiančius žmones, kai kurie pasitvirtino. Tačiau tarp visų pranešimų yra nemažai klaidinančios informacijos, kerštavimo.

E.Vilčinskas kalbėjo, kad policijos pareigūnai pasiruošę dirbti karantino sąlygomis, kontroliuoja, kaip jo laikomasi. Biržų rajono policijos komisariato pareigūnai sustiprino patruliavimą, įspėja viešose vietose besibūriuojančius žmones ir grupeles išsklaido. Tačiau vien policininkai neprivers žmonių saugoti save ir kitus, jei to nedarys patys žmonės.

E. Vilčinskas dar kartą priminė: jei įtariate, kad susirgote, jei pasireiškė COVID-19 būdingi simptomai, jei manote, kad jums būtina atlikti tyrimą (bendravote su sergančiuoju), skambinkite 1808 ir būtent šiuo telefonu gausite visą būtiną informaciją ir pagalbą.

Parengė Biržų savivaldybės mero

patarėja Janina Bagdonienė

Rekomenduojami video