Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Koronaviruso pasekmė: rajono darželiuose pritrūko vietų vaikams

Net 81 vaiku daugiau nei pernai šiemet pradėjo lankyti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigas. Tiksliau – lankys, nes kol kas 21-am mažyliui trūksta vietos darželyje.

Priežastis – emigrantų grįžimas

Iš viso ikimokyklinio ugdymo įstaigas lankys 1293, priešmokyklinio – 356 mažieji, o bendrai – net 81 vaiku daugiau nei pernai metais.

„Ikimokyklinukų ir priešmokyklinukų skaičiaus augimas didžiąja dalimi susijęs su koronaviruso pandemijos sukeltais pokyčiais. Šiemet, kitaip nei ankstesniais metais, dauguma registravusių savo vaikus iš anksto, juos ir panoro atvesti į rajono darželius, daugiau sugrįžo emigrantų šeimų, daliai planavusių išvykti su šeimomis į užsienį teko keisti gyvenimo planus ir pasilikti Lietuvoje, – sako Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Girdvainė. – Taip pat pastaruoju metu daugėja ir į Kretingą besikeliančių gyventi jaunų šeimų iš kitų šalies rajonų.“

Sprendžiant ikimokyklinio ugdymo vietų trūkumą darželiuose, Kretingos lopšelio-darželio „Pasaka“ skyriuje „Eglutė“ įrengta 20 papildomų vietų vaikams, Rūdaičių skyriuje – 12, Kartenos mokykloje-daugiafunkciame centre rekonstravus patalpas – 6, Salantų gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriuje „Rasa“ suformuota jungtinė priešmokyklinio ugdymo grupė 15-ai vaikų.

Papildomai vietų dar atsiras pabaigus statyti lopšelio-darželio „Ažuoliukas“ naująjį priestatą ir Salantų gimnazijos rekonstrukcijos metu joje įrengus patalpas priešmokyklinėms grupėms.

Įtaria nelygybę

Papildomos grupės minimose įstaigose įrengtos iš sutaupytų lėšų karantino metu, kai uždarytos įstaigos sutaupė elektros, vandens bei kitas išlaidas.

Tiesa, ne visiems rajono tarybos nariams toks sutaupytų lėšų panaudojimas pasirodė teisingas. Kai kurių rajono politikų manymu, kitos švietimo įstaigos, neįsirenginėjusios papildomų grupių, jaučiasi nuskriaustos.

Mat jeigu pirmosios pritrūks lėšų apsauginėms ir dezinfekcinėms priemonėms, joms Savivaldybė skirs papildomą finansavimą. O tos, kurios buvo susiveržusios diržus, turės verstis suksis iš tų pačių santaupų. Tai yra, praturtėjusios taps dar turtingesnės, o taupiosios nieko neišloš.

Sumažėjo pirmokų

Nors Rugsėjo 1-ąją šiandien Kretingos rajono darželiuose pasitiko daugiau vaikų nei pernai, bet mokyklų duris pravėrė mažiau moksleivių.

Rajono savivaldybės bendrojo lavinimo mokyklose mokysis 4357 moksleiviai arba 261 moksleivių mažiau nei pernai. Labiausiai mažėja pirmokų – jų mokysis 79 mažiau.

Taip pat 144 moksleiviais bendras skaičius savivaldybės švietimo įstaigose sumažėjo Suaugusiųjų ir jaunimo mokymo skyrių iškėlus į Kretingos verslo ir technologijų mokyklą, kuri priklauso Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai.

Šiemet Kretingos rajono švietimo ir ugdymo įstaigas iš viso lankys daugiau nei 6000 vaikų.

Rekomenduojami video