Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kol vieni sodininkai degino sugrėbtas atliekas, kiti skambino 112

Kasmet atėjus pavasariui tiek aplinkosaugininkai, tiek ugniagesiai gauna sodininkų ar kaimų gyventojų skundų dėl kaimynystėje deginamų gamtinių atliekų – nupjautų šakų, sugrėbtų lapų ar žolių. Praėjusį savaitgalį ugniagesiams teko vykti į Justinavos sodus, mat vieni sodininkai degino sugrėbtas atliekas, kiti skambino 112.

Pranešė sodininkai

Penktadienį Kėdainiuose švietė saulė, tad dalis sodininkų tvarkė savo žemės skypelius, grėbė lapus ir pernykštę žolę. O sugrėbtas gamtines atliekas sukrovė į krūvelę ir padegė.

Pasklidę dūmai supykdė kitus kaimynus ir šie paskambino telefonu 112.

Bendrasis pagalbos centras 10 val. 58 min. gavo pranešimą, kad Kėdainių miesto Justinavos sodams priklausančioje Ilgoje gatvėje, netoli buvusio profilaktoriumo, dega šiukšlės, sklinda daug dūmų.

Užgesino

Į įvykio vietą buvo pasiųstas Kėdainių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos antrasis skyrius. Atvykę ugniagesiai atliko žvalgybą.

Gatvės pradžioje, apie 2 metrus nuo buitinių atliekų konteinerio degusią sukrautą nedidelę krūvą šiukšlių ugniagesiai užpylė vandeniu.

Į įvykio vietą atskubėjo ir sodininkų bendrijos „Justinava“ pirmininkas Marius Čižeika. Vyras pasidžiaugė, kad nesupleškėjo konteineriai.

Būtina laikytis

Ugniagesiai ir aplinkosaugininkai primena, kad būtina laikytis nustatytų taisyklių ir įstatymų, kitaip laužų degintojams gresia ne tik įspėjimai, bet ir solidžios baudos.

„Mieste laužus kūrenti draudžiama.

Rajone laužus kūrenti galima ne arčiau kaip 30 metrų nuo pastatų ir statinių, be priežiūros jų nepalikti, baigus degti laužavietei ją visiškai užgesinti – užpilti vandeniu ar žemėmis.

Nepilti laužavietės likučių ar šašlykinėje panaudotų anglių į buitinių šiukšlių konteinerius“, – paaiškino Kauno apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba.

Rūšiuoti, o ne deginti

Pažymima, kad atliekas būtina rūšiuoti. Išrūšiuotas atliekas reikia išnešti į konteinerį, o žaliąsias galima kompostuoti.

Žinoma, sode kūrenti šašlykinę ar laužą, kai įrengta laužavietė, galima, tačiau turi būti laikomasi tvarkos, laužas turi būti prižiūrimas.

Aplinkosaugininkai informuoja, kad už atliekų deginimą, kai teršiamas oras, asmenims taikoma bauda nuo 60 iki 300 eurų.

Deginamos atliekos labai teršia orą, tad jokiu būdu negalima deginti pramoninių ir buitinių atliekų, tarkim, drabužių, avalynės, baldų, langų rėmų, plastikinių daiktų, atliekų, apdorotų lakais, klijais, dažais, impregnuojamosiomis medžiagomis.

Rekomenduojami video