Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Klaipėdos rajono politikai neišdrįso pasididinti išmokų

Visai neseniai Seime bandyta prastumti idėją dėl neperrinktų parlamentarų rentų. Apetitu, pasirodo, nesiskundžia ir dalis Klaipėdos rajono politikų. Ketvirtadienį nuotoliu vykusiame Savivaldybės tarybos posėdyje balsuota dėl siūlymo padidinti kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, kompiuterinės technikos nuomos, transporto išlaidų, susijusių su Tarybos nario veikla, dydį. Iki šiol maksimali išmokos suma per mėnesį buvo 300 Eur, tai dabar siūlyta mokėti ne daugiau kaip 0,8 minimalios mėnesinės algos (MMA), nuo 2021 metų išeitų 513,6 Eur (t. y. 213,6 Eur didesnė išmoka).

Sprendimas nesavalaikis

Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkas Vaclovas Macijauskas teigė nemanąs, jog Tarybos narių išmokų didinimas šiuo metu atrodytų ar gražiai, ar padoriai, ar būtų tinkamas. „Juk Tarybos nariai per karantiną patiria mažiau išlaidų, mažiau važinėja, mažiau susitikimų... Šis sprendimas nesavalaikis. Siūlau nepriimti ir galiojančios išmokų tvarkos nekeisti, nedidinti išmokų“, – kalbėjo V. Macijauskas.

Opozicijoje esantis Sigitas Karbauskas ragino V. Macijauską nesidėti šventu už šventesnį. „Ne išmokos man rūpi, tačiau man patinka, kad pagal naujai siūlomą reglamento keitimą išmokų dydis būtų susietas su ekonomika. Jei pastaroji kyla, kiltų ir išmokos, jei ekonomika leidžiasi, mažėtų ir išmokos. Suderintas, sutvarkytas sprendimo projektas“, – nuomone dalijosi S. Karbauskas, palaikęs išmokų didinimo siūlymą. Jam pritarė ir Jonas Dromantas: „Nepatikėsite, ką pasiūlysiu. Siūlau balsuoti pagal sprendimo projektą (t. y. už išmokų didinimą – aut. past.).“

Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkas V. Macijauskas teigė, jog nemanąs, kad dabar tinkamas laikas Tarybos narių išmokų didinimui.

Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkas V. Macijauskas teigė, jog nemanąs, kad dabar tinkamas laikas Tarybos narių išmokų didinimui.

Dauguma prieš

Merui Broniui Markauskui paskelbus balsavimą, balsai pasiskirstė taip: už išmokų didinimą iki 0,8 MMA (nuo 2021 metų išeitų 513,6 Eur) balsavo Albert Albertjan, Česlovas Banevičius, J. Dromantas, S. Karbauskas, Viktoras Kura, Ligita Liutikienė – iš viso 6. Prieš išmokų didinimą balsavo 16 Tarybos narių: Audronė Balnionienė, Vytautas Butkus, Raimundas Daubaris, Jonas Dumašius, Nerijus Galvanauskas, Aušra Gudauskienė, Arvydas Katkus, Rasa Linkienė, V. Macijauskas, B. Markauskas, Loreta Piaulokaitė-Motuzienė, Violeta Riaukienė, Vida Ronkaitytė, Virgilijus Skuodas, Alfredas Šiaulys, Andrius Vainius. Susilaikė 3: Andrius Adomaitis, Vaclovas Dačkauskas, Martynas Pocius. Padidintoms Tarybos narių išmokoms nepritarta, vadinasi, toliau išlieka maksimalus išmokos dydis 300 Eur per mėnesį. Jei išmokos būtų padidintos, tai Savivaldybės biudžetui, preliminariais skaičiavimais, kas mėnesį tektų papildoma 5 767 eurų našta.

Priminsime, kad, be šių išmokų, Tarybos nariai dar gauna darbo užmokestį, kuris paskaičiuojamas pagal išdirbtas darbo valandas. Savivaldybės internetinėje svetainėje yra skiltis „Tarybos narių atlyginimas ir išmokos“, tačiau ją paspaudus rašoma, jog informacija ruošiama. Lentelės už 2020 m. spalio-gruodžio mėn. grafos tuščios.

Opozicijoje esantis Jonas Dromantas palaikė siūlymą didinti Tarybos narių išmokas.

Opozicijoje esantis Jonas Dromantas palaikė siūlymą didinti Tarybos narių išmokas.

Komitetai – tiesiogiai

Tądien vykusiame Tarybos posėdyje balsuota ir dėl komitetų posėdžių viešos transliacijos Savivaldybės „YouTube“ kanalu. Tam pritarta bend­ru sutarimu, daugiau diskutuota dėl galimybės transliuoti visų komisijų posėdžius internetu. Taip praplėsti reglamentą siūlė tądien posėdyje nedalyvavęs Kontrolės komiteto pirmininkas Raimondas Simonavičius. Jo atskirąją nuomonę paviešino meras. Švietimo, kultūros ir sporto komitetas siūlė šį klausimą perduoti svarstyti Reglamento keitimo komisijai.

Vicemerė A. Balnionienė pastebėjo, kad mažiausiai yra 28–30 komisijų, vienos sudarytos mero teikimu, kitos – Administracijos direktoriaus, komisijoje yra svarstoma ir konfidenciali medžiaga (asmens duomenys), tad tokio sprendimo priimti vienu ypu, anot jos, nereikėtų. A. Balnionienė taip pat siūlė perduoti svarstymą pirmiausia Reglamento keitimo komisijai.

V. Kura oponavo ir teigė, jog transliacijos komisijų posėdžių turėtų vykti, žmonės tada matytų, kaip sprendžiami klausimai, būtų daugiau demokratijos, o dabar sutinki gatvėje gyventoją ir vis klausinėja. Jam antrino ir S. Karbauskas. Tačiau meras nusistebėjo, kodėl jie tokio sprendimo nepriėmė anksčiau, kai patys buvo valdančioje daugumoje. B. Markauskas pasiūlė kreiptis į Tarybos veiklos reglamento keitimo komisiją, kuri išnagrinės komisijų posėdžių transliavimo galimybes ir pateiks išvadas Tarybai, tada vietos politikai ir apsispręs. Bendru sutarimu pritarta šiam mero siūlymui.

Agnė ADOMAITĖ

Rekomenduojami video