Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
„Keturkojo viltis“ mero nesulaukė, atvyko vicemeras ir tarybos narė: kokia pagalba pažadėta

Sausio 9-ąją Alytaus miesto savivaldybės mero Nerijaus Cesiulio darbotvarkėje buvo skelbiamas apsilankymas asociacijoje „Keturkojo viltis“. Tiksliau – jos patalpose Pirmajame Alytuje, Studentų gatvėje, kur laikomi beglobiai katinai. Tačiau asociacijos atstovai mero nesulaukė, pranešta, kad jis užtruko kitame svarbiame, neplanuotame susitikime ir pas keturkojų globėjus apsilankys artimiausiu metu.

 Atvykęs mero pavaduotojas Povilas Labukas ir tarybos narė Laura Radzevičiūtė pasidalijo mintimis apie „Keturkojo vilčiai“ teikiamą pagalbą, ją pažadėjo ir artimiausiu metu. Tik iškyla klausimas, nuo ko prasidėjo toks išskirtinis dėmesys beglobių keturkojų asociacijai.

„Keturkojo viltis“ ieškojo pagalbos per socialinius tinklus

Alytuje registruota asociacija „Keturkojo viltis“ šiuo metu turi konkurso būdu išsinuomojusi dvejas patalpas. Beglobiams šunims ji iš „Lietuvos geležinkelių“ nuomojasi apie 200 kv. metrų dydžio patalpas Stoties gatvėje, prie pat geležinkelio stoties, ir prie 700 kv. metrų plotą lauke. Už vidaus patalpų vieną kvadratinį metrą per mėnesį moka 2 eurus, už vieną kvadratinį metrą lauke – 15 centų per mėnesį.

Su „Lietuvos geležinkeliais“ iš pradžių buvo pasirašyta nuomos sutartis trejiems metams, jai pasibaigus, pratęsta dar tokiam pat laikotarpiui.

2021-ųjų pavasarį „Keturkojo viltis“ trejų metų laikotarpiui, taip pat konkurso būdu iš Alytaus miesto savivaldybės administracijos išsinuomojo beveik 219 kv. metrų dydžio patalpas Pirmajame Alytuje, Studentų gatvėje ir čia ėmė laikyti beglobius katinus. Šių patalpų nuompinigių dydis per mėnesį – 1,45 euro už kvadratinį metrą, Per mėnesį savivaldybei tenka mokėti 317 eurų.

Kaip sakė „Keturkojo vilties“ pirmininkė Roberta Bernatavičiūtė, pernykščio gruodžio viduryje asociacijos savanoriai per socialinius tinklus ėmė ieškoti pagalbos dėl savivaldybės nuomojamų patalpų: „Konkrečiai – dėl nuomos mokesčio sumažinimo. Jos priklauso savivaldybei, ne valstybės įmonei, savanoriai pagalvojo, kad ji galėtų padėti mūsų asociacijai. Į mūsų pagalbos prašymą atsiliepė miesto tarybos narė Laura Radzevičiūtė. Kiek žinau, ji parengė dokumentus dėl nuomos mokesčio sumažinimo, bet jiems nepritarta.“

Dabar „Keturkojo viltis“ globoja apie 130 beglobių šunų ir apie 200 tokių pat katinėlių.

Ėmė rengti sprendimų projektus

Tarybos narė L.Radzevičiūtė, socialiniuose tinkluose pastebėjusi beglobius keturkojus priglaudžiančios asociacijos pagalbos prašymą, parengė tarybos sprendimo projektą, kuriuo siūloma „Keturkojo viltį“ atleisti nuo nuomos mokesčio už savivaldybės patalpas Studentų gatvėje.

Taip pat ši miesto tarybos narė parengė ir kitą sprendimo projektą – įpareigoti savivaldybės administracijos direktorių įvykdyti pernykštį pavasarį duotą pažadą „Keturkojo vilčiai“ nupirkti narvų ir transportavimo dėžių. Mat ši asociacija apie 10 šių priemonių yra perdavusi karo pabėgėlių iš Ukrainos Registracijos centro savanoriams, nes kai kurie ukrainiečiai į centrą atvyksta su savo augintiniais. Tokios pagalbos iš savivaldybės administracijos prašė „Keturkojo viltis“.

Pastarasis L.Radzevičiūtės tarybos sprendimo projektas tarybos nepasiekė, nes, pasak jos, vos tik administracija pamatė šį projektą, nedelsiant, pernykštį gruodį, už 3 tūkst. eurų su PVM minėtai asociacijai nupirko 7 narvus ir 5 transportavimo dėžes.

Kadangi, vadovaujantis atitinkamais teisės aktais, savivaldybė negali patalpų suteikti nemokamai, tarybos narė dabar parengė kitą sprendimo projektą, kuriuo siūloma „Keturkojo vilčiai“, kaip pelno nesiekiančiam subjektui, patalpas Studentų gatvėje išnuomoti už simbolinį 1 eurą per mėnesį.

„Tai būtų didelė savivaldybės pagalba asociacijai, kuri siekia gerinti beglobių gyvūnų padėtį Alytuje, apsaugoti juos nuo netinkamo ir žiauraus elgesio. Galiu drąsiai pasakyti, kad miesto meras Nerijus Cesiulis, tik sužinojęs apie mano parengtus sprendimų projektus, ėmė organizuoti susitikimą su „Keturkojo viltimi“. Ne inicijuoti pagalbą suteikiančius sprendimus, o atvykti į asociaciją pasipiarinti. Sužinojusi, kad meras vyksta į asociaciją, atvažiavau ir aš. Manau, kad tam turėjau priežastį – tikrai įdėjau daug darbo rengdama sprendimų projektus“, – sakė L.Radzevičiūtė.

Jos nuomone, meras į „Keturkojo viltį“ galėjo neatvykti, sužinojęs, kad jo čia laukia vicemeras ir tarybos narė.

Pirmąkart laimėjo konkursą beglobiams gyvūnams gaudyti ir juos prižiūrėti

Mero pavaduotojo P.Labuko teigimu, „Ketrkojo viltis“ prieš dvejus metus pirmąkart laimėjo savivaldybės konkursą beglobiams gyvūnams gaudyti ir juos prižiūrėti: „Su asociacija buvo pasirašyta dvejų metų sutartis ir jai skirti 45 tūkstančiai eurų su PVM. Šįmet bus skelbiamas naujas konkursas tokiam darbui, taip pat priemonei „Pagauk, sterilizuok ir paleisk“, numatomas beglobių gyvūnų šėrimas mieste. Tikimės, kad „Keturkojo viltis“ sėkmingai dalyvaus konkurse.“

Asociacijos „Keturkojo viltis“ narys Romualdas Šapaitis sakė, kad su vicemeru P.Labuku pavyko parengti „Pagauk, sterilizuok ir paleisk“ programos projektą, dabar belieka laukti jo finansavimo ir įgyvendinimo:„Galbūt mums pavyks laimėti šį konkursą. O sumažintas savivaldybės patalpų nuomos mokestis labai palengvintų asociacijos veiklą. Turiu pastebėti, kad su vicemeru P.Labuku vyksta bendradarbiavimas asociacijos naudai ne vienerius metus.“

Rekomenduojami video