Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kėdainiuose vėl gelbėjami kaštonai

Kėdainių miesto Č. Milošo gatvėje ir S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje vykdomi kaštonų gelbėjimo darbai. Kaštonų gelbėjimas nuo negailestingų kenkėjų Kėdainiuose vykdomas jau daug metų, o tinkami specialistų veiksmai jau duoda rezultatų – kaštonai žaliuoja per visą vasarą.

Gelbėti būtina

Tai, kad kaštonus Kėdainiuose gelbėti būtina, specialistai pastebėjo prieš penkerius metus. Buvo pastebėta, kad vidurvasarį kaštonų lapai susisuka, ruduoja, kaštonai nyksta. Tuomet ištyrus paaiškėjo, kad kaštonus naikina negailestingieji kenkėjai – keršakandės, kurie kaštonams kelia išties didelį pavojų, mat joms įsisukus medžio lapai pagelsta ir visai sunyksta. Kėdainių mieste jau daug metų gelbėjami kaštonai ir vidurvasarį puikiausiai matomi gelbėjimo efektyvumo rezultatai.

Specialios priemonės

Kėdainių miesto seniūnija, siekdama išgelbėti kaštonus, jau keleri metai juos kiekvieną pavasarį apjuosia specialiomis kenkėjų gaudyklėmis, todėl žmonės ant medžių galėjo pamatyti specialias gelbėjimo juostas. Šiemet iš viso specialiomis kenkėjų gaudyklėmis apsukta beveik du šimtai medžių.

Rezultatai – akivaizdūs

Miesto seniūno pavaduotojas Algirdas Krivičius teigia, kad jau daug metų vykdomas kaštonų gelbėjimas duoda rezultatų.

„Pastebime, kad medį apsukus specialia gaudykle medis nukenčia mažiau ir žaliuoja visą jam skirtą laikotarpį. Dar prieš keletą metų, kai nebuvo imtasi priemonių, kaštonai nyko akyse, labai rudavo, buvo iš tiesų prasta situacija. Dabar ji keičiasi į gera, tad visi galime tik pasidžiaugti gerais priemonių rezultatais“, – dėstė A. Krivičius.

Kaštoninė keršoji kandelė (Cameraria ohridelle) – tai mažas drugelis. Per vasarą gali išsivystyti kelios keršųjų kandelių kartos Lietuvoje. Jų lervos ir lėliukės žiemoja nukritusiuose lapuose, o pavasarį užkrečia jaunus lapus. Jie greitai plinta oru, nes vėjas gali nunešti drugelius keliasdešimt kilometrų. Kenkėjai gali plisti ir su transporto priemonėmis. Suaugę drugeliai ir lapai su lėliukėmis gali keliauti tolimojo susisiekimo autotransporto priemonėmis, traukiniais, keltais.

Dimitrijus KUPRIJANOVAS

Rekomenduojami video