Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kėdainių miškuose šernus keis danieliai

Afrikinis kiaulių maras labai sumažino šernų populiaciją Kėdainių rajono miškuose. Šernai krito ir patys, ir buvo medžiojami. Tačiau klastinga liga kaip nesitraukė, taip nesitraukia. Šernų liko labai mažai, tad krašto medžiotojai ėmė galvoti, kuo gi pakeisti ištuštėjusius miškus. Gamtos ir medžioklės žinovai priėmė bendrą sprendimą – išretėjusius šernus gali pakeisti elninių šeimos žinduoliai – danieliai.

Augina aptvaruose

„Mažėjant šernų populiacijai Kėdainių rajone jų vietas užima kitos gyvūnų rūšys. Sumažėjus Kėdainių rajone šernų, medžiotojai jų vietas planuoja užpildyti danieliais. Jau dviejose rajono vietose medžiotojų yra įrengti aptvarai danieliams auginti. Danieliai auginami Šventybrasčio ir Šlapaberžės medžiotojų klubų vienetuose.

Šventybrasčio medžiotojų klubo pirmininkas Antanas Karosas informavo, kad suorganizavę medžiotojų talkas įrengė du aptvarus auginti ir leisti į laisvę danielius. 5 ha plote jau gyvena 12 danielių, o apie 1 ha plote gyvena 9 danieliai.

Šlapaberžės medžiotojų klubo ploto vienete, dėka medžiotojų Tomo ir Dariaus Stonių, Nerijaus Draudvilos yra įrengtas 2 ha ploto aptvaras, kuriame šiuo metu gyvena 14 danielių. Taip medžiotojai planuoja šiais metais papildyti medžioklės plotus šiais gyvūnais“, – paaiškino gamtos žinovas, medžiotojas, Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijos vadovas Lionius Stanevičius.

Gyveno nuo seno

Rašytiniuose šaltiniuose minima, kad Lietuvoje danieliai gyveno iki 16 amžiaus, bet vėliau išnyko. 19 amžiuje buvo auginami kai kurių dvarų parkuose. Tarybiniais metais atvežta danielių iš Čekoslovakijos, Vengrijos. 1976–1977 m. į Lietuvą atvežta apie 90 danielių, kurie iš pradžių laikyti voljeruose, vėliau dalis paleista į laisvę, į miškus. Lietuvoje danieliai reti, negausiai aptinkami tik ten, kur buvo paleisti į laisvę. Vis dažniau auginami aptvaruose. 2006 m. gyveno apie 580 danielių.

Svarbūs žmonėms

Danielius yra medžiojamas gyvūnas. Medžioklės sezono Lietuvoje metu patinai medžiojami nuo rugsėjo 1 dienos iki gruodžio 31 dienos, patelės ir jaunikliai nuo spalio 1 dienos iki gruodžio 31 dienos. 2005–2006 m. Lietuvoje sumedžioti 7 danieliai, 2009–2010 m. – 49. Kadangi Lietuvoje laisvėje gyvena negausiai, ši rūšis didesnės įtakos miško ir laukų ekosistemoms nedaro.

Panašūs į elnią

Gyvūnų enciklopedijoje rašoma, kad danielius yra 70–125 kg svorio, lieknas, panašus į taurųjį elnią, tik mažesnis ir su baltomis apvaliomis dėmėmis kūno šonuose. Išilgai nugaros – ryški juosva juosta, nusitęsianti per uodegą. Veidrodėlis (beformė balta dėmė, esanti ant užpakalio) ryškesnis nei tauriųjų elnių, su juosvų ar juosvai rudų plaukų juosta pakraščiuose. Uodega ilgesnė nei tauriųjų elnių, su išilgine juoda juosta. Kailio spalva vasarą – rusva ar gelsvai rusva, žiemą – pilkai rusva. Yra baltų ir juosvų danielių. Patinai truputį stambesni. Jų ragai – su mentėmis viršutinėje dalyje. Šie gyvūnai gyvena mišriuose eglės ir lapuočių miškuose su tankiu krūmų traku ir gausia žoline augalija. Danieliai, kaip ir taurieji elniai, skirtingais metų laikais sudaro įvairius būrius. Žiemą patinai gyvena atskirai, patelės ir jaunikliai – dažniausiai mišriuose būriuose.

Dimitrijus KUPRIJANOVAS

Rekomenduojami video