Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kėdainiams reikės dar pusės milijono

Per metus statybos Lietuvoje pabrango dvigubai. Visoje šalyje daugybė pradėtų statybų objektų stringa, nes statybų bendrovėms nebepakanka lėšų įsigyti statybinėms ir kitoms medžiagoms, kurios buvo numatytos sutartyse, pasirašytose su savivaldybėmis ar valstybe šioms laimėjus konkursus. Ir nors dėl infliacijos kaltų nėra, išskyrus geopolitinius įvykius, tačiau finansinės naštos centrinė valdžia dalintis nenori – trūkstamus pinigus sukrapštyti turės pačios savivaldybės. Ne išimtis ir didelių statybų projektus įpusėję Kėdainiai.

Pinigų trūksta dviem objektams

Kėdainiuose intensyviai vyksta dviejų stambių objektų statybos – Kėdainių kultūros centro ir Šviesiosios gimnazijos. 

Šiuos objektus statančios bendrovės „Vyteda“ vadovai dar vasaros pradžioje kreipėsi į Kėdainių rajono savivaldybę su prašymu perskaičiuoti kainas, nes kitaip nepavyks baigti šių objektų.

Tikslinant šiųmetį biudžetą savivaldybė jau numatė papildomas lėšas tam, kad šių dviejų objektų statybos darbai nesustotų. 

157,2 tūkst. eurų reikia modernizuoti Kėdainių šviesiosios gimnazijos pastatui, o Kėdainių kultūros centro renovacijos darbams reikalinga 202,5 tūkst. eurų. 

Prašo ir kiti statytojai

Statybos ir turto skyriaus vedėja Audronė Naujalienė sakė, kad sutartyse yra numatytos sąlygos, jog esant infliacijai arba defliacijai, viršijančiai 5 proc., rangos darbus vykdančios įmonės, gavusios statistikos departamento pažymą, gali prašyti padengti išaugusias išlaidas.

Jei visi mūsų krašte dirbantys rangovai kreipsis į savivaldybę, vien šiemet tektų sukrapštyti papildomą pusę milijono eurų.

„Mes turime įvertinti visų rangovų prašymus, nes pabrangimas yra taikomas visoms rangos sutartims, kurios galioja daugiau kaip metus. Turiu pasakyti, kad ne tik statybos darbų, bet ir  kelių taisymo sutartims yra pabrangimas, bet nėra labai žymus. 

Tuo tarpu Šviesiosios gimnazijos priestato darbų brangimas yra 12,4 procentų, o Kėdainių kultūros centro – 15 procentų“, – patikslino skyriaus vedėja. 

Centrinė valdžia naštos nesidalina

Paaiškėjo, kad savivaldybė kreipėsi raštu į ministeriją, klausdama, ar projektams finansavimą skyrusi institucija nesiruošia padėti esant tokiai infliacijai ir visoje šalyje fiksuojant kritišką statybos sektoriaus situaciją.

„Infliaciją padengti turi tik savivaldybė. 

Gavome raštišką atsakymą, kad savivaldybė savo biudžete turi ieškoti finansinių galimybių padengti infliacijos išaugintas statybos darbų kainas.

Valstybės noro prisidėti nėra“, – sakė A. Naujalienė.

Meras Valentinas Tamulis pridūrė, kad iki šiol ministerija taip ir nepasirašė su savivaldybe šių metų finansavimo sutarties, nors jau eina septintas metų mėnuo. Pinigai skirti, o sutarties nėra – tai neleidžia rangovams dirbti pilna apimtimi.

„Buvome patikinti, kad birželio pirmosiomis savaitėmis pasirašysime ir finansavimo sutartį, o joje bus numatytas ir kainų indeksavimas, – sakė „Vytedos“ vadovas Justas Aleknavičius, tačiau pažadų ministerija nesilaiko. – Kai tik bus sutartis, pagal paskirtus pinigus mes suplanuosime savo darbų grafiką, ir bus aišku, ką galėsime padaryti šiemet.

Jei dirbsime su indeksuotomis kainomis, situacija stabilizuosis, projektai toliau bus vystomi be trukdžių.“

Eglė KUKTIENĖ

Rekomenduojami video