Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kas vagia Širvėnos vandenį?

Žmonės, nerasdami atsakymų į esminius būties  klausimus (tokius kaip,  kur dingsta pinigai ir  iš kur atsiranda dulkės), kelia sau kitus, lengviau įveikiamus. Vienas iš tokių - šiomis dienomis Biržus drebinantis klausimas, kur dingsta Širvėnos ežero vanduo. Pirmieji apie tai pradėjo kalbėti paplūdimių zonos gyventojai, pastebėję ant seklumos sėdančius savo irklinius  laivus. Gresiančią sausrą pajuto ir tvenkinių, kuriuos maitina Širvėnos vandenys, turėtojai.

Latvių ranka

Kaip ir dera, vandens dingimo tema mikliai apaugo konspiracinių teorijų tinklų. Apie pasaulinį globalistų sąmokslą nekalbama, bet kad dėl visko kalti latviai – akivaizdu. Esą nuleidžiant Širvėnos ežero vandenį maitinama Apaščios upė, kuri įteka į Nemunėlį ir bėga į Latviją. Nelabieji latviai  trina iš džiaugsmo rankomis, kad Nemunėlyje vandens jiems iki valiai. O mūsų ežere vandens kaip mažėja, taip mažėja, nežiūrint, kad lietus diena dienon pliaupia. Tai kur žiūri mūsų valdininkai ir gamtininkai, kai aukojamas Širvėnos perlas kažkokių latvių naudai?

Nusikaltimo ženklai

Antradienio pavakare Astravo užtvankos skydas buvo kone maksimaliai nuleistas, į upės vagą garmėjo nedidelis vandens srautas. Gamtosauginis debitas, reikalingas Apaščios upės gyvybei palaikyti. Tačiau  ant užtvanką juosiančių betoninių plokščių žaliavo dar neišdžiūvusi žalių dumblų juosta. Vadinasi, nuleido kažkas neseniai ežero vandenį, grobė Širvėnos turtą.

Paslaptis

Savivaldybės ekologė Jurgita Bruniuvienė atostogauja, ją pavaduoja Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausioji specialistė Vaida Bajorūnienė. Ji užtikrino, kad šiuo metu užtvanka uždaryta, tačiau anksčiau vienu metu ji buvusi daugiau  praverta. To reikėjo, nes pavojingai buvo kritęs vandens lygis Apaščios upės žemupyje. Kada ir kiek kartų buvo tas „vienu  metu“, valdininkė neišdavė.

Seniūnija nekalta

Nuo seniausių laikų garbė ir pareiga reguliuoti Kilučių bei Širvėnos ežerų vandenis buvo patikėta įmonei „Biržų komunalinis ūkis“. Įmonė turėjo reglamentą, kaip elgtis pagal tam tikrą vandens lygį ežeruose, juos Biržų gyventojai  keiksnojo dėl nusekusio ežero ar, priešingai, dėl tvinstančių namų rūsių.

Biržų miesto seniūnės pavaduotoja Justina Pečiukevičiūtė – Pipynė patikino, kad šios  privilegijos iš UAB „Biržų komunalinis ūkis“  niekas neatėmė, nesvarbu, kad jie tapo UAB „Ecoservice projektai“ dalimi. Tačiau seniūnija tikrai jokių nurodymų ar pageidavimų sausinti ežerą nėra davusi, tai jiems irgi naujiena.

Nuolatinis procesas

Trečiadienio ryte buvo sudėlioti visi taškai. Kaip informavo UAB “Biržų komunalinis ūkis“ serviso meistras Gintaras Čyžius, vandens srautas iš Širvėnos ežero į Apaščios upę yra reguliuojamas nuolatos, šie dalykai visada  derinami su gamtosaugos pareigūnais. Stengiamasi palaikyti optimalų ežero ir upės lygį, kad neišdžiūtų Apaščios upė.

Antanas Vaičeliūnas

Biržų krašto laikraštis "Šiaurės rytai"

Rekomenduojami video