Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kas suryja galimą paramą bėdoje atsidūrusiems biržiečiams?

Ne parama, o pasityčiojimas. Taip Biržų rajono savivaldybės paramą vadino kai kurie jos prašę asmenys.

Į redakciją kreipėsi po sunkios stuburo operacijos besigydanti moteris. Ji sakė turinti 35 metų darbo stažą, 25 metus dirbusi su negalią turinčiais vaikais. Todėl ji mano, kad valdžios paramą sunkiu gyvenimo momentu užsitarnavo.

Prašymą vienkartinei paramai gauti savivaldybės Socialinės paramos skyriui biržietė parašė praėjusių metų gruodžio 10 dieną. Tačiau baigėsi metai, praėjo sausis, o paramos vis nesulaukė.

Tik šiomis dienomis ją pasiekė žinia, kad moteriai skirta parama. Net nežinojo, ar juoktis, ar verkti sužinojus, kad jai skirta viso labo 50 eurų suma.

Kas yra susidūrę su ligomis, ilgu gydymusi, žino, kiek tai kainuoja. Pagalbos prašoma tik tuomet, kai jos tikrai reikia. Tie 50 eurų šiuo atveju yra tik lašas jūroje.

Moteris svarstė, kodėl su biržiečiais elgiamasi kitaip nei su kaimyninių rajonų gyventojais. Tarkim, po panašios operacijos besigydantis žmogus iš Panevėžio rajono savivaldybės gavo 350 eurų vienkartinę pašalpą.

„Biržų rajono vadovai randa lėšų vykti į Kazachstaną, kitoms reikmėms. O iš tų, kuriems nelaimės atveju tikrai reikia paramos, tiesiog pasityčiojama“, - svarstė apie moters bėdą žinantys žmonės.

Skirsto tai, kas lieka

Biržų rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjas Kęstutis Knizikevičius sakė, kad vienkartinei paramai pinigai skiriami nuo sutaupytų lėšų, kurios skirtos šildymo kompensacijoms. Sutaupoma 20 procentų nuo skiriamų lėšų.

Praėjusiais metais vienkartinėms pašalpoms rajono biudžete liko 12000 eurų, jas gavo 160 asmenų. Dažniausiai – sergantys sunkiomis onkologinėmis ligomis.

Šiais metais planuojama, kad rajono biudžete vienkartinėms išmokoms liktų 20 000 eurų.

Kitų rajonų savivaldybės skiria papildomai lėšų vienkartinėms pašalpoms. Biržų rajono savivaldybė papildomų lėšų neskiria. Motyvas – rajono biudžete nėra pinigų.

K. Knizikevičius pripažino, kad tai, kiek skiriama vienkartinėms pašalpoms, yra labai nedideli pinigai. Kituose rajonuose jų lieka daugiau, nes mažiau skiriama kompensacijoms už šildymą. Kaip žinia, Biržuose šilumos kaina yra didžiausia Lietuvoje. Tarkim, Pasvalio rajonas šildymo kompensacijoms skyrė 150 000 eurų per praėjusius metus, o Biržų rajonas 600 000 eurų.

Praėjusiais metais posėdžiai Biržų savivaldybėje dėl vienkartinių pašalpų skyrimo būdavo rengiami iki mėnesio 10 dienos. Šiemet jis buvo surengtas sausio pabaigoje, nes nebuvo žinoma, kiek biudžete gali būti numatyta lėšų vienkartinėms pašalpoms.

„Lėšas turime paskirstyti, kad jų užtektų visiems metams“, - sakė K. Knizikevičius.

Meras neguodžia

Biržų rajono savivaldybės meras Vytas Jareckas teigia, kad galimybės skirti papildomai lėšų vienkartinėms pašalpoms nėra. Rajono biudžetas skurdus, vis mažiau surenkama gyventojų pajamų mokesčio. Šiais metais dėl lėšų trūkumo teks netgi atsisakyti kai kurių projektavimo darbų.

Bėda ta, kad lyginant su aplinkiniais rajonais Biržai išmoka daugiausia kompensacijų šildymui. „Tikimės dviejų dalykų. Kadangi žiema šilta, galbūt pavyks sutaupyti lėšų, nes bus mažesni šildymo kaštai. Todėl, tikėkimės, liks daugiau lėšų vienkartinėms išmokoms. Jei pavyks surinkti biudžetą, antroje metų pusėje būtų galima svarstyti paramai skirti daugiau lėšų“, - kalbėjo V. Jareckas.

Jurgita Morkūnienė

Biržų krašto laikraštis "Šiaurės rytai"

Rekomenduojami video