Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kas prie ežero atsiras greičiau – savivaldybės sporto salė ar privatus viešbutis?

Dabartinių rajono vadovų ypatingas dėmesys planuojamo sporto komplekso statybos vietos grąžinimui (atgal į paežerę) į praėjusių kadencijų laikmetį grąžina ir kai kurias mintis. Pirmiausia, tai jos ne apie sportą ir sveikatingumą, o apie svečių (gal – šeimų?) apgyvendinimo planus.

Tokioms mintims pagrindo galėtų turėti ir pirmieji valdžios žingsniai dėl žemės sklypo detaliojo plano keitimo.

Biržų rajono savivaldybės tarybos daugumos balsais buvo priimtas sprendimas keisti Sporto ir sveikatingumo komplekso (toliau – komplekso) planuojamos statybos vietą. Keitimo esmė – „grąžinti‘‘ objektą atgal prie Širvėnos ežero, iš kur kompleksą „ištrėmė“ Valdemaro Valkiūno vadovaujama savivaldybės taryba.

Visą laiką kirbėjo klausimai, kodėl ankstesnioji projekto vieta taip patiko tuometinei opozicijai – „valstiečiams“. Būtent šios politinės jėgos rajono lyderiai aiškiai stojo į komplekso statybos vietą keisti sumaniusio buvusio mero V. Valkiūno priešininkų gretas.

Kas gyventų prie Širvėnos?

„Valstiečių“ pakurstomas sporto ir sveikos gyvensenos gynėjų entuziazmas kuo greičiau mankštintis naujame komplekse ir apsaugoti tam jau skirtas valstybės lėšas galėjo turėti ir kitokių prasmių. Viena jų – galimybės šalia komplekso formuoti ir įteisinti gyvenamosios paskirties objektui skirtą žemės sklypą, gynyba.

Apie tai galvoti leido projektą lydinčiuose dokumentuose ir viešinimo renginiuose skambėjęs žodis „viešbutis“. Rajono žmonės turėjo patikėti, kad galimybė prie ežero pastatyti viešbutį – sąlyga privačių lėšų traukai.

Ir staiga šis lėšų „pritraukimo“ į Širvėnos paežerį instrumentas planų kūrimo iniciatoriams krinta iš rankų. Netgi tuo metu, kai jau buvo užsakyta galimybių studija dėl komplekso statybos kėlimo į Biržų miesto centrą, redakcijos žiniomis, savivaldybės administracijoje esą buvo bandoma ieškoti kelio formuoti sklypą gyvenamosios paskirties pastatui.

Kai kurių šaltinių teigimu, ši idėja, kaip ir automobilių aikštelių prie privačios įmonės įrengimas savivaldybės lėšomis, buvo sustabdyta. Taip esą nutiko nepritarus merui ir teritorijų planavimą išmaniusiam jo komandos nariui – tuometiniam savivaldybės administracijos direktoriui.

Panašias mintis skatino ir tuo metu vieno „valstiečių“ lyderio aktyvus domėjimasis Biržų kempingu. Jo nuoma besidomėjęs politikas esą kalbėjęs ir apie jo atžalos namo statybai reikalingą vietą. Savivaldybės darbuotojai mena, esą politikas minties apie kempingo nuomą atsisakęs dėl nepalankios sąlygos – penkerius nekeisti kempingo veiklos pobūdžio.

Apie lėšas kompleksui prie ežero

Į redakciją kreipėsi valstybės pareigūnas, įdėmiai stebėjęs Seimo pasiruošimą svarstyti 2020 metų biudžetą ir parlamentines diskusijas tvirtinant šį dokumentą.

„Kodėl nerašote, ar Biržų savivaldybei skirtos lėšos Sporto ir sveikatingumo komplekso statybai?“ - klausė rajono gyventojas. Jis teigė girdėjęs tik apie Seimo nario Audrio Šimo pastangas dėl lėšų skyrimo Kupiškio savivaldybei. Anot vyriškio, gali būti, kad jis neišgirdo, ką biržietis seimūnas kalbėjo apie Biržus, todėl prašė, kad tuo pasidomėtų „Šiaurės rytai“.

Klausimai apie tai buvo pateikti Seimo nariui A. Šimui ir Biržų savivaldybės administracijos direktoriui.

„Ar Seime aptartas galimas Biržų sporto ir sveikatingumo komplekso statybos finansavimas? Ar 2020 metų valstybės biudžete numatytos lėšos? Kokia tai būtų suma?“ - „Šiaurės rytai“ teiravosi Seimo nario A. Šimo.

A. Šimo atsakymą pateikė Vilniuje dirbanti parlamentaro patarėja Aldona Jakavonienė. Patarėjos prašymu, jis neredaguotas.

„Ačiū Jums už tai, kad domitės Biržų kraštu. Aš, kaip Seimo narys, rinktas Biržuose kasmet teikiu pasiūlymus valstybės biudžetui dėl Biržų krašto pagerinimo.

Praėjusiais metais teikiau pasiūlymą 2020 metų valstybės biudžetui dėl sporto statybos salės Biržų mieste. Pasiūlyme išdėsčiau visus argumentus, kodėl būtina skirti finansavimą Biržų sporto komplekso statybai. 2020 metų biudžete tam lėšų nebuvo skirta. Tačiau tiek Biržų, tiek Kupiškio sporto kompleksų statybai yra numatyta skirti 100 t. Eurų lėšų iš Lietuvos Respublikos Vyriausybės asignavimui skirtų lėšų.

Tai bus sprendžiama LR vyriausybės posėdžiuose“, - rašoma atsakyme.

Savivaldybė dirba ir prie žemės sklypo

„Šiaurės rytai“ klausė, ką apie Biržų sporto ir sveikatingumo kompleksui skirtas lėšas žino savivaldybė. Neoficialiuose pokalbiuose teko įsitikinti, kad 2020 metų biudžeto tvirtinimui besirengianti savivaldybės administracija apie Seimo narių rūpesčiu gautas lėšas kompleksui nėra girdėjusi.

Klausimai buvo užduoti administracijos direktoriui Vidui Eidukui.

- Biržiečiai tikina girdėję, kad Seimo narys Audrys Šimas kėlęs klausimą dėl lėšų skyrimo Kupiškio savivaldybei. O apie Biržus ir sporto bei sveikatingumo komplekso su baseinu finansavimą jie esą arba negirdėję, arba tas klausimas kol kas Seimui nepateiktas.

Ar svarstant biudžetą Seime buvo iškeltas klausimas dėl Biržų sporto ir sveikatingumo komplekso statybos finansavimo?

- Šiuo klausimu Biržų savivaldybės administracija nieko komentuoti negali, nes neturi informacijos, todėl rekomenduojame kreiptis į gerb. Seimo narį.

- Kokia, Jūsų žiniomis, yra reali situacija dėl minėto komplekso statybos?

- Šiuo metu Biržų savivaldybės administracija rengia ir taiso reikiamus dokumentus.

- Kas, išskyrus savivaldybės tarybos pritarimą vietos keitimui, šiuo metu daroma ar jau padaryta dėl būsimo komplekso savivaldybės administracijos jėgomis ar galbūt ir su Seimo narių pagalba?

- Siekiant sklype Biržuose, J. Basanavičiaus g. 69A, numatyti viešbučių paskirties pastato statybą, parengtas savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymo projektas „Dėl sklypo, reikalingo sporto ir sveikatingumo kompleksui statyti Biržuose, detaliojo plano keitimo“. Artimiausiu metu bus parengta planavimo darbų programa ir planuojama, kad š. m. kovo – balandžio mėn. bus įvykdytos detaliojo plano keitimo paslaugų viešojo pirkimo procedūros. Planavimo procesas, įvertinant atrankos dėl planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo procedūras, užtruks apie 9 mėn.

Taip pat šiuo metu nagrinėjamos šilumos šaltinio, reikalingo sporto ir sveikatingumo kompleksui šildyti, pasirinkimo alternatyvos. Sprendimas dėl šilumos šaltinio bus priimtas artimiausiu metu. Šis klausimas sprendžiamas kartu su projektuotojais bei energetikos specialistais. Jei bus priimtas sprendimas, kad objektui šiluma bus tiekiama iš centralizuotų miesto šilumos tinklų (taip, kaip numatyta sporto ir sveikatingumo komplekso statybos Biržuose, J. Basanavičiaus g. 69A, projekte), skubos tvarka bus atliekami smulkūs 2015 m. parengto projekto pakeitimai bei skelbiamos rangos darbų viešojo pirkimo procedūros.

- Kokia būtų minimo direktoriaus įsakymo projekto dėl detaliojo plano keitimo esmė?

- Kadangi sporto komplekso pastatai bei viešbutis būtų tame pačiame sklype, gali tekti atlikti neesminius 2015 m. parengto techninio projekto pakeitimus, kiek tai susiję su šio projekto sklypo plano dalimi. Taip pat galimybė statyti viešbutį gali turėti teigiamos įtakos parenkant sporto komplekso valdymo operatorių.

Alfreda Gudienė

Rekomenduojami video