Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kas išsivežė senus ir kala naujus kapinių vartus?

Dingusių kapinių vartų detektyvas gali būti ir neišnarpliotas, tačiau jo atomazga turėtų įvykti iki Vėlinių. Tada žadama pakabinti naujus vartus, kurie, pasak miesto seniūnės, vis tik bus nukalti.

„Šiaurės rytuose“ rašyta apie miesto kapines Muravankėje. Kapinės senos, tačiau veikiančios. Prie žiedinės sankryžos esanti amžinojo poilsio vieta dažnai lankoma – žmonės pastebi ne tik artimųjų, bet ir miesto seniūnijos pastangas pagal išgales rūpintis kapinių teritorija. Ją žymi tvora, kurioje yra įėjimai iš Pasvalio ir Kęstučio gatvių pusės. Neatsiejama kapines juosiančių tvorų dalis yra vartai. Dažniausiai jie būna didieji ir mažieji. Pastarųjų ir pasigedo lankytojai.

Vartai ėmė vieną dieną ir dingo, palikę prieš žiedinę sankryžą esančioje tvoroje žiojėti landą. Kitaip šios skylės, kurios šonuose dar tebėra buvusių vartų vyriai, vadinti neišeina.

Užsakyti vartai ar ne?

Po publikacijos laikraštyje apie dingusius vartus redakcijai teko išklausyti įvairių atsiliepimų ir liudijimų. Tačiau straipsnis baigėsi Biržų miesto seniūnės Kristinos Undzėnienės pažadu, kad kapinių vartai bus. Jie esantys užsakyti ir gaminami.

Praėjo nemažai laiko, tačiau tvoroje žiojinti kiaurymė vartais neuždaroma.

„Vartų nėra. Skambinau seniūnei, tačiau man iš jos neaiškios kalbos pasirodė, kad varteliai dar net neužsakyti“, - sakė su korespondente kalbėjusi biržietė. Ji teigė besiruošianti registruotis vizitui pas merą Vytą Jarecką. Moteriai atrodė, kad buvęs miesto seniūnas, o dabar rajono vadovu tapęs žmogus gali padėti kapinių vartų klausimu.

Apie galimą kalvystę

Moters ryžtas pažadino girdėtas kalbas, plitusias po „Šiaurės rytų“ publikacijos apie dingusius kapinių vartus.

Buvo žmonių, tvirtinusių, kad minimų kapinių vartus išsivežė tuometinis miesto seniūnas V. Jareckas. Tada manyta, kad vartus ketinama remontuoti. Tačiau vartams „negrįžus“ imta kalbėti, kad galimai iš to metalo jau nukaldinti kiti metalo gaminiai.

„Tie varteliai gal jau seniai saulutėmis ar kryžiais pavirto?“ - svarstė akyli piliečiai.

Apie versiją, kad vartus išvežė buvęs seniūnas, „Šiaurės rytai“ klausė dabartinės miesto „galvos“ – seniūnės K.Undzėnienės. Ji tikino tikrai nežinanti, kas vartus išsivežė.

„Kai į mane kreipėsi moteris, mes su seniūnijos darbuotojais svarstėme, kas galėjo tuos vartus išvežti. Klausinėjome vieni kitų, ar kartais varteliai neguli kokiame nors garaže“, - pasakojo antradienį kalbinta seniūnė. Pasak jos, sužinoti apie vartus nepavyko. Jokios informacijos negalėjo pateikti ir seniūnijos senbuvis Rimantas Lapėnas.

„O buvusio seniūno kažkaip ir nepaklausėme“, - sako K. Undzėnienė. Ji tikina, kad nauji vartai tikrai užsakyti, tačiau rangovas „labai užsivertęs darbais“ ir nespėjo atlikti užsakymo. Vartai, pasak seniūnės, tikrai atsirasiantys iki Vėlinių.

Meras senų vartų neišvežė, naujų nekala

Ar tas rangovas, kurio nenori įvardyti seniūnė, nėra kalvyste užsiimantis meras, tegalima svarstyti. Apie tai „Šiaurės rytai“ teiravosi paties V. Jarecko.

Antradienį Biržų meras patikino, kad vartų jis tikrai niekur nevežė, ir jie nebuvo dingę.

„Tuo metu, kai aš išėjau iš darbo seniūnijoje, visi vartai buvo vietoje“, - užtikrino meras V. Jareckas. Jis seniūnijoje nebedirba nuo 2019 metų balandžio.

Pasak mero, gali būti, kad kas nors vartus pasiėmė, kai nedirbo ne vieną mėnesį sirgęs specialistas R. Lapėnas.

Metalo darbais užsiimantis tautodailininkas rajono vadovas tvirtino, kad naujų vartų jis tikrai nekala.

Apie dingusius vartus policijai nepranešta

Nors buvęs seniūnas V. Jareckas tikina, kad išeidamas iš darbo seniūnijoje jis kapines palikęs su vartais, buvusi jo pavaduotoja K. Undzėnienė tuo neįsitikinusi.

„O, Dieve, ką aš galiu žinoti, kada vartai dingo... Mačiau, kad nebėra, bet nežinau, ar jie iš viso kada nors buvo“, - sako Biržų miesto seniūno V. Jarecko pavaduotoja dirbusi, o vėliau miesto seniūne tapusi K. Undzėnienė.

Pasiteiravus, ar seniūnė tik iš kapines lankančios moters sužinojusi apie atviras kapines, K. Undzėnienė patvirtino, kad žinojusi ir anksčiau. Dėl pakankamai brangaus turto dingimo seniūnija į policiją nesikreipė. Pasak seniūnės, kaip galima kreiptis dėl turto dingimo, jeigu jai esą nežinoma, ar tie vartai iš viso buvę ir kada jie dingę. Todėl, pasak seniūnės, iš karto buvo užsakyti nauji vartai.

Esant tokiai situacijai, logiška, kad policijoje duomenų apie seniūnijos kreipimąsi dėl metalo vartų vagystės rasti nepavyko. Tačiau kad kapinių vartų dingimas nėra nereikšmingas įvykis, mano ir šiuo metu Biržų policijos komisariato viršininko funkcijas atliekantis Reagavimo skyriaus viršininkas Jaunius Jurelevičius. Anot jo, netgi gėlių iš kapinių vagystė vertinama ne tik pagal materialinės žalos dydį. O kapinių vartų dingimas – įžūlus akibrokštas ir dėmesio vertas faktas.

Alfreda Gudienė

Rekomenduojami video