Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Nuo kitų metų turimas plotas negalės viršyti 1,5 tūkst. hektarų miško

Seimas pritarė siūlymui riboti miško žemės plotą, turimą vieno gyventojo, įmonės ar susijusių asmenų. Nuo kitų metų turimas plotas negalės viršyti 1,5 tūkst. hektarų miško.

Už pasiūlymą balsavo 87, prieš – 6, susilaikė – 5.

Pasiūlymą apriboti vieno savininko ar susijusių savininkų valdomą miškų žemės plotą, kaip tai padaryta su dirbama žeme, pateikė aštuoni „valstiečiai“: Virginija Vingrienė, Kęstutis Bacvinka, Viktoras Rinkevičius, Audrys Šimas, Petras Nevulis, Valius Ąžuolas, Dainius Gaižauskas ir aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Ministras anksčiau yra teigęs, kad toks apribojimas ne tik padėtų išvengti miškų oligopolinio valdymo ar didelės miško žemės koncentracijos, bet leistų sumažinti neigiamą pramoninio miško kirtimo įtaką aplinkai.

1,5 tūkst. hektarų riba pasirinkta atsižvelgus į Skandinavijos šalių praktiką ir patirtį ir į tai, kad privačių miškų savininkų valdoma žemė yra prastesnės kokybės.

K. Mažeika skaičiavo, kad iš tokio ploto per metus būtų galima gauti apie 5 tūkst. kubų medienos, o tai leistų pragyventi šeimai.

Vis dėlto dalis parlamentarų ir institucijų perspėjo, kad toks pasiūlymas gali daryti žalą šalies verslui, todėl – ir visai ekonomikai.

Prieš pasiūlymą pasisakė Konkurencijos taryba, Pramonininkų konfederacija ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

„Nepateikiami duomenys apie asmenis (jeigu tokių yra), kurie šiuo metu nuosavybės teise turi (...) siūlomų apribojimų dydžius viršijančius miško žemės sklypus. Jeigu yra asmenų, turinčių didesnius žemės sklypus, (...) tai gali būti vertinama kaip korupcijos rizikos veiksnys“, – rašoma STT išvadose.

Susijusiais asmenimis siūlė laikyti ir sužadėtinius ar sugyventinius

Susijusiais asmenimis, perkant miško žemę, laikomi sutuoktiniai, tėvai ar įtėviai, nepilnamečiai jų vaikai ar įvaikiai. Konservatoriai Mykolas Majauskas ir Ingrida Šimonytė sąrašą siūlo praplėsti ir įtraukti sugyventinius, sužadėtinius bei asmenis, susijusius giminystės ar svainystės santykiais.

Susijusiais asmenimis taip pat būtų laikomi fiziniai asmenys ir įmonės, jei jie valdo daugiau kaip 25 proc. akcijų.

Liberalas Simonas Gentvilas pateikė dar kitokį pasiūlymą – apribojimą padidinti iki 42–44 tūkst. hektarų. Anksčiau buvo siūloma dar didesnė riba – 60 tūkst. hektarū miško žemės, tačiau Seimas tam nepritarė.

42–44 tūkst. sudarytų 5 proc. visų privačių miškų savininkų valdų ploto.

„Atsižvelgiant į jauną ir besiformuojančią privataus miško ūkininkavimo tradiciją, siūloma nuosavybės koncentraciją riboti iki 5 proc. visos Lietuvos privačių miškų savininkų valdų ploto. Šiuo metu tai sudarytų vos 2,2 proc. visų Lietuvos miškų ploto įskaičiuojant ir valstybių bei rezervinių miškų plotus“, – teigė S. Gentvilas.

Jis taip pat siūlo, kad pataisos įsigaliotų nuo kitų metų kovo, o ne nuo šių metų spalio 1-osios.

Apriboti bandyta ir anksčiau

Apriboti miško žemės įsigijimą nesėkmingai bandyta ir anksčiau. 2017 m. Seimo narys Petras Gražulis siūlė leisti vienam savininkui įsigyti iki 500 hektarų miško žemės.

Konservatorius Jurgis Razma 2018 m. siūlė leisti turėti ne daugiau kaip 1 tūkst. hektarų miško žemės.

Aplinkos apsaugos komitetas pataisą pasiūlė atmesti, tačiau Seimas jas perdavė projektą svarstyti Kaimo reikalų komitetui, kuris pasiūlymui pritarė.

Rekomenduojami video