Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kai kuriose gimnazijose net du trečdaliai vaikų nepereis į 11 klasę!

Ilgus metus lyderio poziciją švietime užėmę Kėdainiai jau antrus metus ritasi žemyn. Ir nors pati Kėdainių rajono savivaldybė švietimo srityje išlaiko aukštą 13 poziciją, vis dėlto porą metų trunkantis nuosmukis tęsiasi – per dvejus metus nukristi žemyn net 5 pozicijomis rimtas ženklas, kad rajone reikėtų imtis stiprių pokyčių. Tai aiškėja žurnalui „Reitingai“ tradiciškai suskaičiavus naujausius mokyklų bei moksleivių pasiekimus ir pateikus naują skandalingą faktą – kai kuriose gimnazijose net du trečdaliai dešimtokų mokykloje nebegalėtų tęsti mokslų ir pereiti į 11 klasę. Žodžiu, švietimo sistema ir toliau ritasi žemyn, joje išlieka tik gabiausi ir stropiausi, iš visų kitų, panašu, atimamos galimybės pasiekti daugiau.

Gimnazijų reitinguose – daugiau smukimo nei kilimo

Sudarant gimnazijų reitingą, kaip ir kasmet, buvo remiamasi valstybinių brandos egzaminų, kuriuos abiturientai laikė 2023 metais, rezultatais. Tačiau gimnazijos taškų gavo tik už tuos abiturientus, kurie gavo ne mažiau kaip 36  balus už egzaminą. Taip pat buvo vertinamas ir šimtukų skaičius bei įstojusiųjų į šalies ir užsienio universitetus skaičius.

Mūsų krašto lyderė švietime Šviesioji gimnazija, nors ir lieka pirmaujančia tarp visų krašto gimnazijų, visgi patyrė nuosmukį. Šiemet ji yra 39 reitingo vietoje, kai pernai buvo 23, užpernai – 22.

Šviesioji gimnazija pernai išleido 122 abiturientus, iš jų daugiau kaip pusė įstojo į valstybės finansuojamas vietas universitetuose. Gimnazija surinko 7 šimtukų aruodą.

Tradiciškai antroje vietoje yra „Atžalyno“ gimnazija, kuri, deja, taip pat patyrė stiprų nuosmukį reitingų lentelėje.

Šiemet ji yra 84 vietoje, kai pernai buvo 54 vietoje. Vis dėlto 84-oji vieta yra vis tiek žymiai geresnis rezultatas nei 2022 metų reitinge, kai „Atžalynas“ buvo 116 vietoje. Gimnazija išleido 121 abiturientą, taip pat būta ir 5 šimtukų.

Krakių M. Katkaus gimnazija – aukščiausioje pozicijoje iš kaimiškųjų mūsų savivaldybės gimnazijų. Tačiau lyginant su praėjusiais metais, gimnazijos reitingas gali ir nuliūdinti. Šiemet ji yra 198 vietoje, kai pernai buvo 129, o užpernai – 151 vietoje.

Gimnaziją pernai baigė 49 dvyliktokai, šimtukų egzaminų rezultatuose nebuvo. Tačiau galima pasidžiaugti, kad visi, laikiusieji valstybinius lietuvių kalbos ir matematikos egzaminus, juos ir išlaikė, o tuo, tarkime, miesto gimnazijos, pasigirti negalėtų.

Josvainių gimnazija turi kuo džiaugtis, mat reitingų lentelėje pakilo kone visu šimtu aukštyn – pernai užėmusi 310 vietą, šiemet ji jau – 215 vietoje iš visų šalies gimnazijų, kurių yra kone keturi šimtai. Josvainiai išleido 19 abiturientų, lietuvių ir matematikos valstybinius brandos egzaminus išlaikė visi laikiusieji.

Paskutinės dvi viena šalia kitos esančios Šėtos ir Akademijos gimnazijos, pamačiusios reitingus, visgi veikiausiai patyrė skirtingus jausmus. Šėtos gimnazija, šiemet pozicionuojama 271 vietoje, lyginant su pernai pakilo aukštyn kone pusšimčiu vietų. Tuo tarpu 275 vietoje esanti, paskutinė iš Kėdainių rajono savivaldybėje esančių gimnazijų, Akademijos gimnazija nusmuko kone šimtu vietų žemyn.

Abi gimnazijos atitinkamai išleido į gyvenimą 11 ir 23 abiturientus.

Remiantis šių metų PUPP rezultatais paaiškėjo, kad net 77,78 proc. Akademijos gimnazijos dešimtokų į vienuoliktą klasę nebūtų perkeliami.Aut. past.

Baisi realybė – du trečdaliai dešimtokų turėtų likti antriems metams

Tiesa, kitais metais švietimo sistema gana drastiškai pasikeis – dešimtos klasės pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimai  (PUPP) taps privalomi, o visi mokiniai, gavę 4 ir mažiau balų, nebus keliami į 11 klasę.

Ką tai reiškia? Sumažėjusį vienuoliktokų skaičių, kuris, kaip rodo skaičiavimai, kai kur gali būti tiesiog drastiškas. Sumažėjęs vienuoliktokų skaičius reikš sumažėjusį klasių skaičių, sumažėjusį finansavimą, o kaip reikės spręsti mokytojų darbo krūvio problemą? Klausimų daug, nerimo – dar daugiau.

Vaikai, kurie PUPP išlaikys 4 balais ir mažiau arba liks dešimtoje klasėje, arba keliaus į profesinę mokyklą arba… emigruos, o gal mūsų šalyje dirbs nekvalifikuotus darbus. Kitaip sakant, nesutinkantiems kartoti 10 klasės kurso, akademinių pasiekimų durys bus užtrenktos visam laikui.

Ir tokią naštą Švietimo, mokslo ir sporto ministerija užkraus 15–16  metų vaikams…

O dabar liūdniausia ir baisiausia visų reitingų dalis – remiantis šių metų PUPP rezultatais paaiškėjo, kad net 77,78 proc. Akademijos gimnazijos dešimtokų į vienuoliktą klasę nebūtų perkeliami.

Taigi, vos ketvirtis vaikų galėtų tęsti mokslus.

Josvainių ir Krakių gimnazijose tęsti mokslų negalinčių vaikų skaičius atitinkamai siektų beveik 52 ir 45 proc. – taigi abiejose gimnazijose pusė dešimtokų arba kartos kursą, arba… keliaus kažkur, tik ne į vienuoliktą klasę.

Kiek kėdainiečių siekia aukštojo mokslo?

Kaip pastebima „Reitingų“ žurnale, vienos gimnazijos sugeba vaikus paruošti taip, kad 80–90 proc. abiturientų įstoja į aukštąsias mokyklas, o kitos ugdymo įstaigos, taip pat turinčios gimnazijos statusą, mokinių visiškai neparuošia tolimesniam jų keliui – iš kai kurių šalies  gimnazijų į aukštąsias mokyklas įstoja vos iki 3 proc. abiturientų.

Kėdainių rajono gimnazijos visgi kelių metų perspektyvoje išlaiko panašų stojančiųjų mokinių skaičių. 

Štai per paskutinius penkerius metus vidutiniškai beveik pusė baigusių Šviesiąją gimnaziją įstoja į aukštąsias mokyklas, apie ketvirtadalį  įstoja į kolegijas. Tikėtina, kad likęs procentas daugumoje yra vaikai, stojantieji į užsienio universitetus, mat tokios statistikos „Reitingai“ nerenka.

„Atžalyno“ gimnazijoje stojančiųjų į universitetus skaičiai taip pat lieka panašūs – penkerių metų laikotarpyje maždaug ketvirtis vaikų įstoja į universitetus. Ūgtelėjo šią gimnaziją  baigusių abiturientų, kurie stoja į kolegijas – jei 2019 metais tokių vaikų buvo apie 18 proc., tai pernai buvo jau apie 28 proc.

Krakių M. Katkaus gimnazija palaipsniui augina vaikų, stojančių į universitetus, skaičių, kuris per penkerius metus pakilo nuo 23 iki 33 proc.

Šėtos gimnazijos abiturientų, siekiančių aukštojo mokslo, taip pat kiek padaugėjo – nuo 22 proc. iki 27 proc.

Didžiausias nuosmukis šioje srityje yra Akademijos gimnazijoje, nors veikiausiai nebūtų visiškai sąžininga lyginti 2019 ir 2023 metus. Tačiau skaičiai gana kritiški – jei 2019 metais net pusė baigusių gimnaziją įstojo į universitetą, tai pernai tokių buvo vos 17 proc.

Savo ruožtu Josvainių gimnazijoje atvirkščiai – 2019 metais  aukštojo mokslo siekė vos 5 proc. gimnaziją baigusiųjų, kai pernai – ūgtelėjo jau iki 16 proc.

Rekomenduojami video