Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kad žuvys nedustų, tikrina vandens telkinius

Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijai pastarosios dienos – pats darbymetis. Vandens telkinius sukausčius storam ledui, kurį dar uždengė ir gausus sniegas, iškilo deguonies stygiaus vandenyje grėsmė, o jei po ledu stigs deguonies, gali pradėti dusti žuvys.

Visgi atsakingi specialistai ramina – kol kas mūsų krašto vandens telkiniuose situacija gera ir nerimauti tikrai nevertėtų.

Matuoja kasdien

Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijos atstovai kone kasdien vyksta atlikti deguonies matavimus mūsų karšto vandens telkiniuose. Tikrinami tiek nuomojami, tiek savivaldybei priklausantys vandens telkiniai.

„Darbo turime tikrai daug – kasdien atliekame matavimus ir stebime vandens telkinių būklę. Kol kas rezultatai yra išties geri.

Žinoma, šalčiai situaciją kažkiek koreguoja, bet kritinė riba tikrai nepasiekta. Kol kas krašto žvejai tikrai gali būti ramūs“, – užtikrino medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Lionius Stanevičius.

Kokie rezultatai?

L. Stanevičius apžvelgė paskutiniųjų matavimų rezultatus. Matavimai buvo atlikti tiek miesto, tiek rajono vandens telkiniuose.

„Įprastai deguonies tiekimas pradedamas, kai deguonies riba yra mažiau nei 2,0 mg/l, bet reikėtų susirūpinti ir nuolat stebėti deguonies kiekį vandens telkinyje jau esant 3,0 mg/l, kad deguonies tiekimas būtų užtikrintas laiku ir būtų išvengta nelaimės – žuvų dusimo.

Štai vasario 4 dieną Babėnų tvenkinyje buvo užfiksuota 5,6 mg/l , Mažajame Malčiuje – 5,64 mg/l, o Sūriškių karjere matavimai atlikti dviejose vietose, kuriose nustatyta – 7,0 mg/l ir 5,3 mg/l. Vasario 5 dieną Surviliškio karjere užfiksuota 11,01, o  Babėnų karjere 9.78 mg/l“, – informavo L. Stanevičius.

Jei reikės pagalbos

Visgi neatmetama, kad ilgiau užsilaikius šaltiems orams, ledui storėjant, deguonies vandens telkiniuose gali imti stigti. Tuomet tektų pradėti juose gyvenančių žuvų gelbėjimą.

Gelbėjant žuvis, ypač gali prisidėti žvejai: išpjauti kuo daugiau ekečių, kad patektų kuo daugiau deguonies, nuvalyti nuo ledo sniegą. Saulės spinduliai pasieks vandens augmeniją, o ši pradės generuoti daugiau deguonies.

Jeigu ištirpusio deguonies riba vandens telkiniuose yra kritinė, gali tekti statyti orapūtes, vandens siurblius, aeratorius ir taip išspręsti deguonies trūkumo problemą vandens telkiniuose.

Dimitrijus KUPRIJANOVAS

Rekomenduojami video