Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Judrėniškių kiemuose puotauja lapės

Praėjusią žiemą Jud­rėnų miestelio gyventojai šiurpo po nakties savo sodybose neberadę kiemo sargų – šunelių. Nuo praėjusio rudens pradėjo intensyviai lankytis lapės. Vidurdienį dingsta vištos iš kiemo, aptvaro ar net tvarto. Vieni judrėniškiai pyksta ant šių plėšrūnų, grobiančių dedekles, kiti žvelgia atlaidžiau, girdi, ir žvėreliams reikia maisto.

Gyvenvietėje šauti nevalia

Vieni judrėniškiai laiko kelias vištas, kiti – kelias dešimtis. Ne tik sodybose, bet ir prie daugiabučių gyvenamųjų namų. Nugalabijus vištą ar kelias – vienodai gaila, juk nuostolis. „Laikome dedekles – nejaugi gyvendami kaime kiaušinius pirksime parduotuvėje? – stebėjosi ne viena judrėniškė. – Jau dabar žmonės užsisako kiaušinių Velykoms. Mes lesiname maisto atliekomis, savo užaugintais grūdais – daugelis nori sveiko maisto.“ Beje, už dešimtį kiaušinių prašo 1,70 euro.

„Viena gyventoja pasakojo, jog į kiemą atslinkusi lapė atsisėdo netoli durų, tarsi lauktų, kad įleistų į vidų. Vaikai bijojo išeiti laukan, – dėstė Judrėnų seniūnijos seniūnas Z. Siminauskis.

„Viena gyventoja pasakojo, jog į kiemą atslinkusi lapė atsisėdo netoli durų, tarsi lauktų, kad įleistų į vidų. Vaikai bijojo išeiti laukan, – dėstė Judrėnų seniūnijos seniūnas Z. Siminauskis.Judrėnų seniūnijos seniūnas Zigmantas Siminauskis, sulaukęs skundų dėl šių plėšrūnų eibių, skėsčioja rankomis. „Viena gyventoja pasakojo, jog į kiemą atslinkusi lapė atsisėdo netoli durų, tarsi lauktų, kad įleistų į vidų. Vaikai bijojo išeiti laukan, – dėstė seniūnas. – Moteris klausė, ką daryti, tačiau medžiotojai gali šaudyti ne arčiau nei 200 metrų nuo gyvenvietės ribos. O gyventojai patiria nuostolių – augina, puoselėja paukščius, o plėšrūnai pjauna.“

Vos gyvą paliko gaidį

Ne vienas judrėniškis dienos šviesoje savo sodyboje pastebėjo lapę. „Valgėme virtuvėje ir matėme prie kelio sėdinčią lapę, žvelgiančią mūsų pusėn, – dėstė judrėniškė. – Kasmet lapėms paaukojome vištų, bet šiemet jos ypač suįžūlėjo.“

Judrėniškė Dalia Daugėlienė, žemės ūkio specialistė, pasakojo, jog moteris vištų pulką saugojo kieme, bet atvykus svečiams, nuskubėjo užplikyti kavos. Grįžusi po kelių minučių rado papjautą vištą.

Gražina Norvilienė sakė anksčiau vištas sodyboje laikiusi palaidas, bet du kartus apsilankiusi lapė nugalabijo 3 dedekles. „Iš dešimties beliko septynios. Dabar laikome tvarte“, – dėstė pašnekovė. Anot jos, dedeklė kainuoja apie 7 eurus.

Irena Marauskienė, daugiabučio gyventoja, vieną gražią dieną vištas su gaidžiu išleido į lauką pasivaikščioti ir per tokią „pramogą“ net 4 dedeklės tapo lapės grobiu. Vos gyvas, perkąstu kaklu ištrūko gaidys. Dabar šeimininkė savo plunksnuočių nebeišleidžia – uždariusi tvartelyje laiko. „Medžiotojai nebešaudo lapių, nes nebereikia kailių, kurie kadaise buvo tokie madingi. Taigi per daug jų priviso“, – samprotavo judrėniškė.

Gamta sureguliavo santykius

Virgutė Zabielienė prisiminė, jog pernai vasarą iš tvarto rudoji nugvelbė kelis broilerius, o nuo rudens įjunko į dedeklių pulką. Iš 43 vištų per šią plėšrūnę beliko 35. „Netikėjome, kad taip gali, bet pro langą pamatėme, kaip lapė pačiupo vištą ir su ja pabėgo, – emocingai šnekėjo ūkininkė. – Dabar paleidę vištas kieme jas saugome. Ir kiti judrėniškiai taip daro.“ Pasak pašnekovės, judrėniškius aplankanti lapė nebijo žmogaus – ne iš karto pabėga jį pamačiusi. Sūnus pastebėjęs lapę, prie pat namų ėdančią iš šuns dubens. Kaimynas, besisukinėjęs kieme, išgirdo triukšmą, kudakuojančias vištas. Pasirodo, kad netoliese jam esant, lapė į tvartą nusivijo gaidį.

Judrėniškiai pasakojo matę dvi lapes: vieną stamboką, blizgančiu kailiu, o kitą apšiurusią, sulysusią. Jie prasitarė, jog kažkas iš miestelio gyventojų ankstesniais metais užaugino lapiukų šeimyną. Galima spėti, jog prie žmonių įpratę šie dabar lankosi judrėniškių sodybose.

Veronika (vardas pakeistas) per šias plėšikes prarado 4 vištas. „Betgi ir žvėreliams reikia maisto. O kam ieškotis, kai čia pat yra“, – šypsojosi pašnekovė. Anot jos, gamta sureguliavo ir žmonių tarpusavio santykius. Juk būdavo palaidos vištos miestelyje keliaudavo pas kaimynus, kapstydavo, kur nereikia. Dabar lapės ir paukščių gripas privertė jas laikyti uždarytas.

Žinduolių pasaulio žinovų teigimu, lapės nešioja ligas ir parazitus. Jos platina pasiutligės virusus, serga niežais. Nušiuręs kailis – ligos požymis, išsekusi lapė nugaišta. Lapę galima įpratinti lankytis toje pačioje vietoje numetus maisto.

Teigiama, jog lapės medžioja naktį, bet Judrėnų miestelyje lankosi dieną. Tai gudrūs žvėreliai. Lapių mitybos dalis – peliniai graužikai, kuriuos reikia susigauti. Judrėniškių sodybose jos randa lengvą grobį. Taigi ir lankosi, juolab kad maisto ieško įprastais takais.


KOMENTARAS

  • Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas:– Galima manyti, kad lapių populiacija labai išplitusi, nes medžiotojai jas vangiai medžioja. Galbūt jos laukuose neranda ėdesio, o lengvą grobį randa sodybose, todėl įsidrąsinusios ten ir traukia. Tačiau gali būti, kad viena lapė, užaugusi netoli gyvenvietės, negirdėjusi šūvio, nuolat lankosi, ir atrodo, kad daug šių žvėrelių.

    Lapės – plėšrūs gyvūnai, kuriuos galima medžioti visus metus, bet medžiotojai taupo šovinius. Teks įspėti Judrėnų teritorijoje medžiojančių būrelių narius, kad sumažintų lapių populiaciją. Gyventojai ir patys gali savo valdose gaudyti šiuos plėšrūnus selektyviniais spąstais, kad neužkibtų galūnės ir žvėreliui netektų kankintis.

    Iš natūralios aplinkos paimti laukinius gyvūnus ir juos auginti namuose draudžiama – už tai gresia administracinė atsakomybė.

Virginija LAPIENĖ

Rekomenduojami video