Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Įvykdyta unikali operacija Afganistane: šiandien iš Kabulo atvyksta paskutinė grupė

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad operacija Afganistane jau eina į pabaigą. Ketvirtadienį perpiet Lietuvą turėtų pasiekti paskutinė evakuojamų žmonių grupė. Iš viso, kaip vardija ministras, bus evakuoti 176 asmenys, tai yra 34 šeimos, tarp jų 7 nėščios moterys.

Skelbta, kad ketvirtadienį apie vidurdienį šalį turėtų pasiekti dar apie pusšimtis afganistaniečių. Planuojama, kad dešimt Lietuvos karių ir vienas Užsienio reikalų ministerijos atstovas, kurie padėjo evakuotis vertėjų šeimoms, iš Afganistano išvyks ketvirtadienį. Situacijai dėl vertėjų ir jų šeimų evakuacijai aptarti ketvirtadienį rengiama spaudos konferencija. Joje dalyvauja krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ir Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo brigados generolas Mindaugas Steponavičius.

 Krašto apsaugos ministras A. Anušauskas spaudos konferencijos metu ketvirtadienį pranešė, kad tai yra dešimta diena, kai vykdoma evakuacija. Iš viso planuota, kad evakuoti reikės 113 žmonių. Pirmomis dienomis viltasi, kad pavyks gauti paramą Kabule mūsų pajėgoms nesant.

„Galiausiai pasirodė, kad tai misija neįmanoma, nes buvo labai aiškiai pasakyta, kad galima išgabenti, tačiau poreikis evakuoti žmones yra gerokai didesnis nei galimybės ir reikia žmonių, kurie dirbtų ant žemės, <…> atliktų likusius svarbius darbus, kad operacija būtų sėkminga. Tomis dienomis buvo intensyvios konsultacijos su partneriais, didelę pagalbą suteikė Vokjietija, kuri surado galimybę nugabeti kabulo vienuoliktuką“, – sako A. Anušauskas. Kaip sako ministras, vykstant tokiam procesui, iškyla daug iššūkių. Pavyzdžiui, į Afganistaną vykstatys Lietuvos kariai buvo su ginkluote, reikėjo gauti leidimus pro šalis vykti tranzitu. Čia, pasak ministro, padėjo Lietuvos ambasadoriai įvairiose šalyse.

„Komunikuojama buvo su daugeliu, susitarimai pasiekti su Vokietija, Danija, Ukraina, Lenkija, kalbėta Švedija, Prancūzija“, – teigia A. Anušauskas. Komanda operacijos vietą pasiekė rugojūčio 11 d. Tada prasidėjo operacija. „Mes galiausiai sustojome ties Lenkijos teikiama parama, kadangi logistiškai buvo patogiausia, lengviausiai pasiekiamas Vilnius, kur buvo vežami afganai. Lenkijos parama buvo sutarta aukščiausiu lygmeniu, prezidentai Kijeve sutarė, kad ji bus suteikta“, – sako A. Anušauskas.

Kaip sako ministras, evakuacijos procesas jau eina į pabaigą, paskutinis lėktuvas nusileis ketvirtadienį maždaug 13 val., jam nusileidus, skaičiuojama, bus evakuoti 176 asmenys. Tai, kaip vardija ministras, yra 34 šeimos, 82 vaikai ir 9 kūdikiai, 45 moterys, iš jų 7 nėščios.

Rekomenduojami video