Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Išnykusios pažymos džiugina medikus, bet pykdo ugdymo įstaigas

Praėjusių metų rugsėjo mėnesį ugdymo įstaigose panaikinus gydytojų pažymas buvo kilusi šiokia tokia sumaištis ir neaiškumas, kaip reikės pateisinti vaikų praleistas dienas. Tiesa, šias problemas išsprendė dar ne visi – Vilniaus miesto meras piktinasi tokia tvarka ir į sostinės mokyklas vėl norėtų sugrąžinti medicinines pažymas. Tik ministras šiuo klausimu yra griežtas ir jokių išimčių daryti ir nuolaidžiauti neketina.

Tuo metu „Rinkos aikštė“ pasidomėjo, kaip sekasi Kėdainių ugdymo įstaigoms taikytis prie naujos tvarkos ir ar sumažėjo darbo gydytojams, kai nebereikia rašyti kiekvienam sergančiam vaikui pažymos.

R. Zigmantavičienė sako, kad kol kas rimtų piktnaudžiavimo atvejų naująja tvarka nepasitaikė. / A. Barzdžiaus nuotr.

R. Zigmantavičienė sako, kad kol kas rimtų piktnaudžiavimo atvejų naująja tvarka nepasitaikė. / A. Barzdžiaus nuotr.

Griežta tvarka neleidžia piktnaudžiautiVilainių mokyklos-darželio „Obelėlė“ direktorė Renata Zigmantavičienė teigia, jog vaikams nelankius darželio ar mokyklos tėveliai gana tvarkingai parašo, kada vaikai sirgo, kodėl nebuvo darželyje ar mokykloje. Nors pasitaiko visokių atvejų.

„Visada atsiranda viena kita šeima, kuri rašo, kad vaikas serga, bet mums tenka susirūpinti, ar iš tikrųjų taip yra. Tada turime atlikti tyrimą, – apie įstaigoje galiojančią tvarką pasakoja direktorė. – Prie tyrimo prisideda mūsų socialinis pedagogas ir aiškinamės, ar gali vaikas taip ilgai sirgti, ar nepiktnaudžiaujama tuo, kas tvarkoje numatyta. Jeigu piktnaudžiaujama, tada svarsto vaiko gerovės komisija. Nustačius pažeidimus, galime kreiptis ir toliau, bet mums dar to neteko daryti.“

Paklausta, ar daug pasitaiko piktnaudžiavimo atvejų, R. Zigmantavičienė teigia, kad kol kas jų nėra daug.

„Dar nieko nesvarstėme, nedarėme, tik tarpusavyje aptarėme – ne tiek daug laiko dar praėjo. Tokių piktnaudžiavimo atvejų nebūna daug – vienas kitas“, – sako pašnekovė.

Anot jos, didžiausia pažymų panaikinimo problema – kaip sužinoti, ar vaikas iš tiesų yra sveikas ir gali lankyti ugdymo įstaigą.

„Didelių problemų dėl pažymų nebuvimo neturime. Mūsų sukurta sistema veikia gerai, tik neramu, kaip tėveliai patys nustato, ar vaikas sveikas, ar ne ir kada gali grįžti į ugdymo įstaigą, ar neatneš kokios ligos kitiems. Kai būdavo iš gydytojo pažyma, mes tiksliai žinodavome, kuo vaikas sirgo, ar jis jau sveikas ateina į įstaigą. O dabar tėveliai visa tai turi nuspręsti patys“, – nuogąstavo ugdymo įstaigos vadovė.

Tiesa, ji džiaugiasi, kad apskritai tiek darželyje, tiek mokykloje vaikų lankomumas yra geras.

„Aišku, visada gali atsirasti piktnaudžiaujančių šeimų. Tačiau dabar visos šeimos yra po didinamuoju stiklu...“ – sako R. Zigmantavičienė.

Direktorė atkreipia dėmesį, kad rugsėjo mėnesį tėveliai buvo supažindinti su nauja tvarka: yra specialios formos, kurias reikia užpildyti, atvedus vaiką po nelankytų dienų, ir atiduoti jas grupių mokytojoms.

A. Pakštienė įsitikinusi, kad labai trūksta tėvų sąmoningumo, todėl juos reikia šviesti, su jais kalbėti, aiškinti. / Asmeninio archyvo nuotr.

A. Pakštienė įsitikinusi, kad labai trūksta tėvų sąmoningumo, todėl juos reikia šviesti, su jais kalbėti, aiškinti. / Asmeninio archyvo nuotr.

Padaugėjo sergančių vaikųTuo metu lopšelio-darželio „Žilvitis“ direktorė Audra Pakštienė teigia, kad kiekvienas atvejis turi savo istoriją.

„Dėl mažesnių vaikų mes kalbamės su tėvais, apeliuojame į jų supratimą, kad sergančių vaikų nevestų, bet tikrai stebime daug daugiau kosinčių, sloguojančių vaikų, – pastebi vadovė. – Kita problema, kad, jeigu mes kviečiame pasiimti vaiką iš vakaro, nes jam pakilo aukšta temperatūra, tai iš ryto to vaiko mes labai dažnai vėl sulaukiame darželyje.“

A. Pakštienė sutinka, kad panaikinus pažymas palengvėjo gyvenimas gydytojams. Tačiau kas dėl vaikų sergamumo arba tariamo imuniteto stiprinimo, tuo klausimu, anot jos, mes žengiame tik atgal.

„Manau, tikrai reikėtų kviesti diskusijai rajono medikus, tėvus, darželio bendruomenes. Žinoma, tai daugiausiai priklauso nuo tėvų, – įsitikinusi pašnekovė. – Netgi yra tėvų, mums pasakiusių, kad mes neturime teisės nepriimti, nes vaikas dabar tik kosti ar sloguoja, bet temperatūros neturi. Nors mes taip ir nesakome, kad nepriimsime. Aišku, negaliu pasakyti, kad tai vyksta masiškai, yra tikrai protingų ir nuovokių tėvų, kurie saugo savo ir kitų vaikų sveikatą, bet pasitaiko ir kitokių atvejų.“

Ugdymo įstaigos direktorė teigianti nežinanti priežasčių, dėl ko tėvai taip elgiasi.

„Įvairiai įvardija: kad sunku arba bijo pasiimti nedarbingumą, kiti – taip grūdina vaikus, nes esą kuo dabar daugiau persirgs, tuo mažiau sirgs ateityje...“ – kalba A. Pakštienė.

Trūksta tėvų sąmoningumo

Ji prisiminė atvejį, kai vaikas vėmė ir tai tikrai nebuvo nuo maisto, nes buvo tai įrodyta, o kitą rytą tėvai vėl vaiką atvedė į darželį. Jis vėl apsivėmė, vėl buvo iškviesti tėvai.

„Labai trūksta tėvų sąmoningumo. Reikia juos šviesti, kalbėti, apeliuoti. Mes priimam tuos vaikelius, prižiūrime, stebime, bet kartais gaila ir pačių vaikų. Taip pat pyksta ir kitų, sveikų, vaikų tėvai“, – apie sudėtingą situaciją pasakoja direktorė.

Kita vertus, ji teigia suprantanti ir tėvus.

„Darželis jiems yra tarsi kažkoks išsigelbėjimas, kur vaikas gali būti saugus, prižiūrėtas nuo ryto iki vakaro. Labai džiaugiuosi, kad nebuvo dar nė vieno atvejo, kad mums reikėtų vaiką su aukšta temperatūra vežti į priimamąjį. Tėvai, paskambinus visada atbėga, pasiima vaiką“, – sako pašnekovė.

Kaip bebūtų keista, tačiau vaikų lankomumas, panaikinus pažymas, darželyje padidėjo.

„Mes įsivedėme savo tvarką. Jeigu vaikas nelankė darželio daugiau nei penkias dienas, prašome, kad tėvai paaiškintų, jeigu vaikas sirgo, kokia tai buvo liga – infekcinė, virusinė, uždegimas, trauma ir t.t. Nežinau, kiek ji realiai funkcionuos, todėl, kad esame iš vienos mamos gavę atsakymą: „O koks jūsų reikalas, kur mes buvome – sirgome ar sėdėjome Turkijoje?“

J. Judickienės nuomone, pažymos aktualesnės būdavo darželinukams, o ne moksleiviams. / „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

J. Judickienės nuomone, pažymos aktualesnės būdavo darželinukams, o ne moksleiviams. / „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Pažymų neliko – darbų nesumažėjoKėdainių pirminės sveikatos priežiūros centro direktorės pavaduotoja, vaikų ligų gydytoja Jūratė Judickienė teigia, kad dar kol kas neaišku, ar eilės poliklinikoje sumažėjo dėl pažymų nebuvimo.

„Eilės pas vaikų ligų gydytojus kiek mažesnės, tačiau šiuo metu nėra ypatingo sergamumo pakilimo. Sergančių moksleivių tikrai mažiau. Kokia situacija susiklostys atkeliavus gripui,  šiandien pasakyti sunku“, – sako gydytoja.

Tuo metu Josvainių ambulatorijos bendrosios praktikos slaugytoja Sonata Leščinskienė, ilgą laiką dirbusi su pažymomis, teigia pastebinti situacijos pagerėjimą.

„Taip, sumažėjo eilės prie gydytojų kabinetų. Vaikų mamos gana orientuotos ir supratingos, todėl paprasčiausią slogą ar peršalimą sugeba išgydyti pačios. O anksčiau eidavo pas gydytoją tik dėl pažymų, kad pateisintų praleistus užsiėmimus“, – pastebi pašnekovė.

Tačiau, pasak jos, nors eilės ir sumažėjo, tačiau darbo medikams vis dar netrūksta.

„Dėl pažymų rašymo, žinoma, kad palengvėjo. Bet vis atsiranda kokių nors naujų reikalavimų, kurie užima dar daugiau laiko“, – apgailestavo S. Leščinskienė.

Vis dar prašo pažymų

J. Judickienės teigimu, darbo kiek mažiau, nes nebereikia rašyti pažymų, kurių buvo reikalaujama mokyklose už kiekvieną apsilankymą poliklinikoje.

„Rašydavome pažymas vaikams, atvykusiems planinėms specialistų konsultacijoms, dantų gydymui, skiepams. Tai tikrai apsunkindavo darbą“, – sako vaikų ligų gydytoja.

Nors nauja tvarka, kai gydytojai neišduoda pažymų, galioja kelis mėnesius, tačiau, pasak J. Judickienės, dar pasitaiko tėvelių, kurie jos prašo.

„Aiškiname situaciją, tėveliai ją supranta, todėl probleminių situacijų nepasitaikė“, – užtikrina gydytoja.

Pasak S. Leščinskienės, nors pažymų nebeliko, tačiau darbo medikams vis tiek nesumažėjo. / Asmeninio archyvo nuotr.

Pasak S. Leščinskienės, nors pažymų nebeliko, tačiau darbo medikams vis tiek nesumažėjo. / Asmeninio archyvo nuotr.

Jai antrina ir S. Leščinskienė.„Dar pasitaiko prašančiųjų pažymos, bet vis rečiau. Įdomiausia, kad ne visi pedagogai žinojo apie naują tvarką, auklėtojos iki lapkričio mėnesio reikalavo pažymų“, – stebisi slaugytoja.

Jos nuomone, pažymos buvo aktualios tiek darželinukams, tiek ir moksleiviams.

„Vyresni vaikai dar labai norėdavo kuo ilgesnio atleidimo nuo fizinio lavinimo pamokų. Liūdna, kad jaunimas taip nenori sportuoti“, – sako slaugytoja.

Tuo tarpu pediatrė teigia, kad pažymos darželinukams buvo aktualios dėl mokesčio.

„Nelankius dėl ligos būdavo taikomas mažesnis mokestis už darželį. Moksleiviams šios pažymos buvo svarbios dėl praleistų pamokų pateisinimui, – pažymėjo J. Judickienė. – Šiuo metu mūsų gydytojai išrašo pažymas tais atvejais, kai vaikui dėl sveikatos sutrikimo rekomenduojamas fizinio krūvio ribojimas.“

Medikės: pažymos nereikalingos

Abi medikės įsitikinusios, kad buvusios pažymos išnyko ne veltui, nes jos iš tiesų nebuvo reikalingos.

„Manau, kad grįžti atgal prie buvusių pažymų neturėtume. Tikiuosi, kad netolimoje ateityje, normaliai funkcionuojant elektroninei sistemai, informacija apie gydytojų rekomendacijas operatyviai pasieks mokyklas ir visiškai atsisakysime popierinių dokumentų šiuo klausimu“, – viltingai teigia J. Judickienė.

„Būtent šitos tikrai nereikalingos. Manau, kad taip geriau bus ugdomas tėvelių, pačių mokinių sąmoningumas ir atsakingumas. Pedagogai tikriausiai prieštarautų, nes lankomumo problemos dabar nugulė ant jų pečių“, – svarstė S. Leščinskienė.

Laukia dar naujovių?

Sveikatos apsaugos ministerijos iniciatyva nuo praėjusių metų rugsėjo atsisakyta vaikų sveikatos pažymų, kuriomis pateisinamas neatvykimas į mokyklas ar darželius. Taip tikimasi sumažinti pacientų eiles prie šeimos gydytojų kabinetų, palengvinti gydytojų krūvį, apsaugoti ką tik pasveikusius vaikus nuo galimybių vėl užsikrėsti.

Anot sveikatos apsaugos ministro patarėjos Linos Bušinskaitės, ministras Aurelijus Veryga taip pat planuoja aptarti savanorišką sveikatos sistemos reformą, kai ligoninės ir kitos gydymo įstaigos kviečiamos jungtis savanoriškai, siekiant persitvarkyti ir užtikrinti geresnę paslaugų kokybę pacientams, efektyvesnį valdymą, racionalesnį lėšų naudojimą.

 

Rasa JAKUBAUSKIENĖ

Rekomenduojami video