Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Iniciatyvai „Grąžinkime Alytui pušis“ paaukota 6 tūkstančiai 4 eurai

Žalia spalva rugsėjo 2-ąją užpildė Alytaus centrą. Šios spalvos dekoru akcentuota alytiškių ir svečių eisena, šurmulingai įveikusi žalią atkarpą nuo pušynuose įtūpusios Žaliosios mokyklos (Kauno taikomosios dailės mokyklos Alytaus filialo), visam vakarui apsistojo Žaliosios gatvės slėnyje, kur pirmą kartą Dzūkijos sostinėje buvo surengta „Žalioji vakarienė“. Jos siekis irgi skirtas žaliam tikslui – iniciatyvai „Grąžinkime Alytui pušis“, nuperkant ir specialiai parinktose Alytaus erdvėse pasodinant pušelių. Kodėl žalios akcijos sumanytojai miesto gražinimui pasirinko pušeles ir kur jos bus perkamos bei sodinamos?

Alytaus miesto teatro direktorė Inesa Pilvelytė, viena iš akcijos „Grąžinkime miestui pušis“ iniciatorių, vakar teigė, kad jau galutinai suskaičiuota, kiek lėšų surinkta „Žaliosios vakarienės“ metu. Bendra suma – 6 tūkstančiai 4 eurai.

„Kodėl šią sumą skirsime pušų sodinukams? Iš miesto architektės Alfredos Urmanavičienės, muziejininko Vilmanto Dunderio teko išgirsti, kad anksčiau Alytus tiesiog skendo pušynuose. Daug šių medžių miestui plečiantis buvo iškirsta. O pušys ir žiemos metu žaliuoja. Taigi ir nutarėme Alytaus plikas vietas užpildyti pušų žaluma“, – kalbėjo I.Pilvelytė.

Organizatoriai su Alytaus miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausiąja specialiste Ramune Zubre nutarė, kad tinkamiausios erdvės būtų Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centro bei Putinuose veikiančio Alytaus socialinių paslaugų centro aplinkos.

Pasak I.Pilvelytės, sunku numatyti, kiek tų pušelių bus galima nupirkti. Minėtose erdvėse galima sodinti ir mažesnius sodinukus. Jei liks lėšų, jau didesnių pušelių ketinama nupirkti ir kelioms miesto salelėms užpildyti. Viena iš jų būtų Žalioji gatvė.

Planuojama sodinukus pirkti Tomo Pankos ir Garliavos medelynuose. „Žaliosios vakarienės“ aukcione T.Pankos medelyno pušelė buvo įkainota 50 eurų, bet jų galima, anot pašnekovės, pirkti ir už 10 ar 20 eurų.

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausiosios specialistės R.Zubrės pastebėjimu, mažos pušelės reikalauja savotiškos priežiūros. Jas gali pražudyti ir vieno šuns noras virš jos atlikti gamtinius reikalus. Tai – sunkiai valdomas dalykas. Keturkojų šlapimas labai kenkia spygliuočiams, tad mieste geriau sodinti jau daug didesnes pušis.

„Čia ne miško sodinimas, ne dėl medienos. Miesto medžiai turi kitą paskirtį – dekoratyvumas, grožis. Tad reikia sodinti ir prižiūrėti, kad visi sodinukai išliktų. Manai, kad viską teisingai atliksime, viską laiku suspėsime ir galutinis rezultatas bus gražus“, – kalbėjo R.Zubrė.

Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centro direktorė Irma Maskeliūnienė, pastaraisiais metais įstaigos erdves gausiai išgražinusi įvairia augmenija, teigė, kad dar rastų vietos ir 100 pušelių pasodinti.

„Mūsų klientams labai patinka graži žalia aplinka. Tie, kurie gali išeiti pasivaikščioti į kiemą, kasdien, randa kuo pasigrožėti. Pušeles, kurias iniciatyvos „Grąžinkime Alytui pušis“ organizatoriai mums skirs, pasisodinsime patys, nes patirties turime“, – teigė I.Maskeliūnienė.

Rekomenduojami video