Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Įdomioji demografija: santuokų bumas liepą, stebina naujagimių vardų įvairovė

Per tris šių metų ketvirčius Šilutės rajone gimė 255 kūdikiai, bet netekome kone dvigubai daugiau – net 395 krašto gyventojų. Taigi, gyventojų prieaugis neįtikėtinai neigiamas.

Derlingiausias“ gimimais, bet, deja, ir mirtimis, buvo sausio mėnuo, o mažiausiai naujagimių sulaukėme, bet ir mažiausiai netekčių turėjome vasarį. Tą patį sausį mažiausiai porų ir aukso žiedus sumainė, o daugiausia santuokų – net 65 užregistruotos liepą.

Mažiausiai tuokėsi žiemą

Šiemet iki spalio aukso žiedus Šilutėje iš viso sumainė 197 poros. Daugiausia tuoktuvių būta liepą – net 65, o skurdžiausi šia prasme buvo sausis ir balandis, kai susituokė vos 6 ir 7 poros.

Nepilnamečių santuokų šiemet iki spalio neužregistruota. Amžiną meilę vienas kitam prisiekė ir 51-erių ir vyresni žmonės, tokių susituokė 32 poros.

Sukti skirtingais keliais šiemet nutarė 106 poros. Santuoką nutraukti šilutiškiai labiausiai buvo linkę birželį (16) ir vasarį – 15 porų. Iš visų išsituokusių 25 poros kartu buvo gyvenusios iki 5 metų, o 32 kartu praleido 25 ir daugiau metų.

Gyventi su tėvais liko 6 nepilnamečiai vaikai, su motinomis 71.

Vyriausia gimdyvė 45 m.

Savivaldybės Teisės ir civilinės metrikacijos skyriuje užfiksuota, kad pirmąjį metų mėnesį rajone gimė 36 kūdikiai – 21 berniukas ir 15 mergyčių. 30-ies gimimų riba peržengta ir birželį, liepą, rugpjūtį bei rugsėjį. Vos 20 ir 21 naujagimis pasaulį išvydo vasarį ir balandį. Kovą, gegužę ir birželį gimė ir po vieną dvynukų porą.

Stebima, kad gimdo vis vyresnės moterys. Jauniausios motinos – 20-metės šiemet naujagimių susilaukė sausį ir vasarį, kiekvieną mėnesį buvo ir gimdžiusių 40-mečių ir vyresnių. Vyriausia gimdyvė – 45 m. – motina tapo balandžio mėnesį.

Populiariausi šiemet teikiami vardai berniukams buvo Matas, Adomas, Joris, Rokas, Tajus, Aronas ir Kristupas. Mergaitėms – Sofija, Tėja, Olivija, Gabija,  Viltė, Kamilė, Emilija, Mėta.

Reti berniukų vardai: Joelis, Vainius, Teodoras, Elajus, Vėjas, Deisonas, Aretas, Martinas, Žydrūnas, Dilanas, Everestas, Urielis, Grantas. Mergaitės retai, bet jau vadinamos Vėtra, Kamėja, Juta, Uršule, Solėja, Odre, Elza, Darina, Madeira, Adrina, Mileina, Taute, Jelizaveta, Esta, Deimile.

Mirė trys šimtamečiai

Amžinybėn daugiausia rajono gyventojų šiemet išlydėjome sausio mėnesį – 53, o mažiausiai vasarį – tik 34 žmones. Užsienyje mirė 15 šilutiškių vyrų ir 6 moterys.

Kūdikių ir vaikų iki 18 metų mirčių išvengta, bet šiemet netekome trijų ilgaamžių, sulaukusių net 100, 101 ir 105  metų.

Lietuvoje populiariausi Markai ir Sofijos

Populiariausius 2023 metų sausio–rugsėjo mėn. Lietuvos vaikų vardus skelbia ir lrytas.lt.

Aiškėja, kad šalyje populiariausias vardas mergaitėms, kaip ir 2022 metais, išliko Sofija – juo pavadintos 162 šiemet gimusios mažylės. Toliau rikiuojasi Amelija, Liepa, Emilija, Izabelė, Luknė, Gabija, Elija, Ema, Kamilė. Palyginus su praėjusiais metais iš dešimtuko iškrito Lėja ir Patricija.

Tarp populiariausių berniukams suteikiamų vardų taip pat nėra daug pasikeitimų – pirmoje vietoje vis dar figūruoja Markas. Toliau sąraše Benas, Jonas, Jokūbas, Matas, Lukas, Herkus, Nojus, Motiejus, Leonas. Palyginus su pernykščiu dešimtuku nebeliko vardų Dominykas ir Adomas.

Konstatuojama, kad lietuviai tėvai mėgsta tradicinius vardus, kurie metai iš metų patenka į dešimtukus. Ilgiausiai išsilaiko dešimtmečius dešimtuke esantys Emilija ir Amelija, Matas, Lukas ir Benas.

Rekomenduojami video