Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Į Lietuvą medicininiam reabilitacijos gydymui atvežti pirmieji kovotojai iš Ukrainos

Šiuo metu mūsų šalies gydymo įstaigose sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos 51 kovotojui iš Ukrainos po sužeidimų karo lauke, dar vieno iš jų laukiama atvykstant artimiausiu metu. Tai kariškiai ir teisėsaugos pareigūnai, kartu su ginkluotosiomis pajėgomis kovoję mūšio lauke. Ukrainos laisvės gynėjai yra gydomi 8 gydymo įstaigose visoje Lietuvoje.

Pirmasis kovotojas reabilitacijai į Lietuvą atvežtas dar liepos pradžioje, likusieji - per pastarąsias dvi paras. Atvykusieji pacientai yra po įvairiausių sužeidimų: galvos smegenų sužalojimai, šovinės žaizdos, stuburo pažeidimai bei įvairios traumos, patirtos sprogimų metu. Jiems bus taikomos antrinio ir tretinio lygio stacionarinės medicininės reabilitacijos paslaugos, skirtos ilgalaikių kompensuojamųjų biopsichosocialinių funkcijų sutrikimų turintiems pacientams. Numatoma vidutinė medicininės reabilitacijos trukmė - 24 dienos.

Kovotojų perėmimą iš Ukrainos organizuoja ir koordinuoja Sveikatos apsaugos ministerijos tarpinstitucinė darbo grupė kartu su Ekstremalių sveikatai situacijų centru. Ukrainos kovotojų pervežimu į Lietuvą rūpinasi Susisiekimo ministerija.

„Jau keletą kartų siuntėme į karo karštąsias zonas būtinas medicinos priemones ir medikamentus, o mūsų Lietuvos medikai, nepaisydami pavojaus, nedvejodami vyko į misiją pagelbėti kolegoms, Lietuvoje nemokamą sveikatos priežiūros paslaugą gauna visi bėgusieji nuo karo baisumų, o dabar medicininę reabilitaciją - ir kovotojai mūšio lauke. Nepavargdami būsime kartu su Ukraina iki pergalės ir padėsime viskuo, kuo tik prireiks", - sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Dalies kovotojų reabilitaciją Lietuvos medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugas teikiančiose įstaigose inicijavo Vidaus reikalų ministerija.

Vidaus reikalų ministerija į Ukrainą jau nusiuntė teismo medicinos ir išminavimo ekspertus iš Lietuvos, kurie padėjo Ukrainos tarnybomis tiriant karo nusikaltimus ir išminuojant šalies teritoriją. Ukrainos vidaus reikalų ministro D. Monastyrsky teigimu, šiuo metu užminuota 350 000 kv. km - pusė Ukrainos teritorijos. Ministrė Agnė Bilotaitė aktyviai ragino valstybes nares padėti Ukrainai išminavimo srityje, o Europos Sąjungą - koordinuoti procesą europiniu lygiu. Šią savaitę ES komisarė Ylva Johansson pranešė, jog apjungs atskirų šalių pastangas, siekiant efektyvesnio pagalbos teikimo Ukrainai išminuojant šalies teritoriją.

Rekomenduojami video