Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Gyvūnų augintinių veisėjos pripažintos kaltomis

Pirmosios instancijos teismai baigė nagrinėti dvi didelio atgarsio sulaukusias bylas dėl baisiomis sąlygomis veistų ir laikytų šunų Kauno ir Jonavos rajonuose.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) praneša, kad abiejų bylų nagrinėjimo metu pripažinta, kad gyvūnų augintinių veisėjos yra kaltos dėl žiauraus elgesio su 119 įvairaus amžiaus ir veislių šunimis, kurie buvo paimti iš šių veisyklų po VMVT inspektorių drauge su gyvūnų gerovės aktyvistais atliktų patikrinimų. Vienu atveju bylą nagrinėjusi Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėja atsakovei skyrė piniginę baudą ir nurodė konfiskuoti laikinai globai iš jos paimtus gyvūnus. Tuo tarpu to paties teismo Jonavos rūmų sprendimą, kuriuo veisėjai skirta tik administracinė bauda, nekonfiskuojant netinkamomis sąlygomis laikytų šunelių, VMVT rengiasi apskųsti teisės aktų nustatyta tvarka.

Šiuo metu VMVT yra perdavusi nagrinėti teismams iš viso 7 bylas dėl 247 augintinių konfiskavimo iš laikytojų, užfiksavus neteisėto veisimo ir žiauraus elgesio bei gyvūnų nepriežiūros faktų. Visose šiose bylose VMVT prašo skirti griežtą sankciją – konfiskuoti augintinius, kad šie pas žiauriai su jais pasielgusius veisėjus ir laikytojus nebūtų sugrąžinti.

Dar praėjusių metų gruodžio mėnesį pirmosios instancijos teismas išnagrinėjo bylą dėl atvejo Šiaulių r. Jo sprendimu buvo paliktas galioti VMVT sprendimas dėl 42 šunų konfiskavimo. Šiuo metu šį sprendimą nagrinėja aukštesnės instancijos – apeliacinis teismas. Taip pat jau artimiausiu metu, vasario mėnesį, teismų salėse bus nagrinėjamos dar 4 bylos dėl nelegalių veisyklų, tarp jų – teismą jau pasiekusi Tauragės byla dėl 10 šunų konfiskacijos. Šį mėnesį teisme bus atversta ir byla dėl Klaipėdos atvejo, nes VMVT sprendimas dėl neteisėtos veisimo veiklos ir 8 šunų konfiskacijos taip pat buvo apskųstas teismui.

Teismo nagrinėjimo bei sprendimo laukia ir plačiai visuomenėje nuskambėjusio Širvintų r. laikytojo atvejis, nes VMVT sprendimas konfiskuoti šio laikytojo šunis taip pat yra apskųstas teismui.

Didelio visuomenės dėmesio sulaukusių bylų baigtis ir augintinių likimas turėtų paaiškėti artimiausiais mėnesiais. VMVT specialistai labai atsakingai ruošiasi visiems teisminiams procesams, taip pat bendradarbiauja su nevyriausybinėmis gyvūnų teises ginančiomis organizacijomis, ne tik sprendžiant iš netinkamų sąlygų paimtų gyvūnų likimus, bet ir inicijuojant būtinus teisės aktų ir sisteminius pokyčius, svarbius bendrai gyvūnų gerovės situacijai šalyje pagerinti.

Rekomenduojami video