Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Greitosios medikai vos spėja suktis, darbo padaugėjo trečdaliu

COVID - 19 pandemija, paguldžiusi nemažą dalį ir Šilutės ligoninės medikų, privertė uždaryti Reanimacijos – intensyviosios terapijos skyrių, kuriame nebeliko dirbančių anesteziologų. Tokie praradimai iškraipė ne tik ligoninės, bet ir šalia esančio Šilutės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) padalinio - Greitosios medicininės pagalbos skyriaus darbą.

Žmonės, kurie anksčiau dėl įvairių traumų, širdies negalavimų būdavo vežami į Šilutės ligoninę, dabar greitosios medicinos pagalbos mašinomis skubiai gabenami tiesiog į Klaipėdos ligonines.

Pasak pačių medikų, trims Šilutės „greitukių“ komandoms darbo padaugėjo mažiausiai trečdaliu, tačiau steigti daugiau komandų galimybės nėra, nes tam neskiriamas finansavimas.

Trečdaliu padaugėjo iškvietimų ir kelionių į Klaipėdą

Greitosios medicinos pagalbos skyriaus vyresnioji slaugytoja Alma Vendzelienė, „Šilutės naujienų“ paklausta, kaip skyriui sekasi šiuo ypač sudėtingu metu, sakė, jog Greitosios komandos dirba neįprastai padidintu ritmu. Pandemijos laikotarpiu, ir ypač karantino metu iškvietimų skaičius padidėjo mažiausiai trečdaliu.

Negana to, kai laikinai uždarytas Šilutės ligoninės Reanimacijos skyrius ir nėra anesteziologų, nepilnu tempu dirba ir kiti ligoninės skyriai. Todėl visus ligonius, kuriems reikia chirurgo, skubios vidaus ligų gydytojo ar kardiologo pagalbos, tenka vežti į Klaipėdą. Visos savaitės dienos yra padalintos Klaipėdos Universitetinei, Respublikinei ir Jūrininkų ligoninėms. Jos iš Šilutės rajono atvežtus ligonius ir priglaudžia.

Šilutės Greitosios pagalbos skyrius turi tris nuolat dirbančias greitosios pagalbos komandas, kurios dirba pamainomis. Viena iš šių trijų komandų budi Žemaičių Naumiestyje ir skuba pas ligonius, gyvenančius rytinėje ir pietinėje Savivaldybės teritorijos dalyje.

Per vieną dieną kiekviena komanda dabar turi po 25 – 32 iškvietimus. Pavyzdžiui sausio 11 ir 12 dienomis į Klaipėdą joms teko važiuoti iš viso 16 kartų.

Apsauginiai kostiumai nevargina

Pas visus ligonius, kurie karščiuoja ar turi neaiškius simptomus, greitosios pagalbos komandos nariai vyksta apsirengę specialiais apsauginiais kombinezonais. O vykdami pas tuos, kurių diagnozė žinoma, naudoja būtinąsias apsaugos priemones – respiratorius.

A. Vendzelienė pasidžiaugia, kad bent COVID-19 liga susirgusius ligonius yra kur atvežti ir guldyti Šilutėje. Tokiems ligoniams yra pritaikytas visas pastatas, kuriame iki pandemijos buvo Vaikų ligų skyrius.

Šiuo metu, pasak A. Vendzelienės, ir du Greitosios pagalbos kolektyvo nariai serga COVID – 19 liga. Susirgusieji laiku izoliavosi ir, pajutę simptomus, neatėjo į darbą, todėl kiti kolektyvo nariai neužsikrėtė.

Greitosios medikai sako, kad dažniau į iškvietimus jiems tenka važiuoti vakarėjant ir nakties metu, nors dėmesio prarasti negalima visą parą. Papildomos apsaugos priemonės – balti apsaugos drabužiai yra lengvi ir medikų nevargina. Juos po kiekvieno iškvietimo tenka pakeisti naujais.

Didinti komandų skaičiaus neįmanoma

PSPC direktorė L. Stanišauskienė sako, jog šiuo metu Greitosios pagalbos stotyje darbo krūviai tokie, kad labai praverstų dar viena komanda.

Šilutės PSPC vadovė Lina Stanišauskienė yra patenkinta centro ir Greitosios medicininės pagalbos skyriaus medikų darbu šiuo sunkiu metu. Ji sakė, kad visi medikai ypač daug dėmesio skiria savisaugai ir stengiasi teisingai aptarnauti pacientus.

Centro medikai nuolat bendradarbiauja su Šilutės Visuomenės sveikatos biuro ir Visuomenės sveikatos centro specialistais, remiasi jų turima informacija. Kai tik gaunama informacija apie karščiuojančius ir infekcijos paveiktus bei izoliuotus žmones, šeimos gydytojai nedelsdami sutvarko nedarbingumo pažymėjimus.

Pasak L. Stanišauskienės, infekcija kol kas pakirto tik kelis šio centro darbuotojus, mat čia griežtai laikomasi saugos reikalavimų. Visus atvykstančius į PSPC pirmiausia „pasitinka“ termovizorius, kuris garsu įspėja kad būtų uždėtos apsaugos priemonės, pamatuoja žmogaus temperatūra.

Šiuo metu Greitosios medicinos pagalbos stotyje tikrai praverstų dar viena komanda. Tačiau PSPC vadovė L. Stanišauskienė sako, jog padidinti komandų skaičių yra neįmanoma, nes niekas neskirs didesnio finansavimo.

Ji tiki, kad Lietuvai pavyks suvaldyti pandemiją priimtomis priemonėmis – žmonių migracijos ribojimu bei pradėtu skiepijimu. Tik tuomet į įprastą ritmą grįš ir Greitosios pagalbos medikų kasdienybė.

Rekomenduojami video