Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Globos namuose koronavirusas šoka pasiutpolkę

Koronavirusas įsisuko į šalies senelių ir neįgaliųjų globos įstaigas. Neišgelbėjo net tai, kad kai kurie socialinės globos namai yra įsikūrę kaimuose, kur gyvenimas nėra toks intensyvus, kaip miestuose. Tačiau kol vieni socialinės globos namai yra tapę koronaviruso židiniais, kitų darbuotojai džiaugiasi, kad jų namus koronaviruso infekcija kol kas aplenkė.

Išgyvenimo klausimas

Sudėtingiausia situacija šiuo metu yra dviejose socialinę globą teikiančiose įstaigose –Blinstrubiškių socialinės globos namuose (Raseinių r.) bei Marijampolės specialiuosiuose socialinės globos namuose.

Praėjusią savaitę Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pranešė, kad antradienį (spalio 20 d.) per parą patvirtinta 20 koronaviruso atvejų, siejamų su Blinstrubiškių socialinės globos namais. Iš viso su šiuo protrūkiu jau siejami 169 koronaviruso atvejai. Užsikrėtė apie 100 globotinių, beveik pusšimtis įstaigos darbuotojų bei jų šeimų narių. Užkrato neišvengė ir pati globos namų vadovė.

Apie 200 gyventojų turintys Blinstrubiškių socialinės globos namai yra įsikūrę tolėliau nuo Raseinių, bet tai jų neapsaugojo nuo koronaviruso. Negana to, beveik dešimt dienų globotiniai nesulaukė pagalbos iš medikų, kurie būtų įvertinę susidariusią situaciją ir galbūt užkirtę kelią viruso plitimui. Tačiau taip neįvyko. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tokią situaciją pavadino skandalinga.

Ne geresnė padėtis ir Marijampolės specialiuosiuose socialinės globos namuose. Juose gyvena vyresnio amžiaus kunigai ir bažnyčiose tarnavę pasauliečiai, kiti religingi žmonės, senatvėje į Marijampolę atvykę iš įvairiausių Lietuvos kampelių. Šioje globos įstaigoje koronavirusas išplito antrojoje spalio pusėje. Pirmieji užsikrėtimai fiksuoti spalio viduryje. Po penkių parų jau buvo užsikrėtę beveik pusė visų gyventojų (spalio 19 d. čia gyveno 37 žmonės) bei didelė dalis darbuotojų, ir skaičiai dar augo, kol socialinės globos įstaigos kolektyve buvo daugiau sergančiųjų nei sveikųjų.

Spalio 21 dienos duomenimis, globos namuose Marijampolėje buvo užsikrėtę 20 darbuotojų, 9 darbuotojai buvo saviizoliacijoje, o koronaviruso infekcija nustatyta 35 globos namų gyventojams.

Kaip aiškino šių namų direktorė Viduta Bačkierienė, jų darbuotojai buvo arba užsikrėtę, arba saviizoliacijoje, tad buvo baiminamasi, kad bet kurią dieną, infekcijai vis labiau plintant, nebeliks kam dirbti ir pasirūpinti ligoniais bei globotiniais.Kilo sunkumų ir kai stacionarias paslaugas teikiančios ligoninės atsisakė iš šių globos namų priimti sergančius globotinius. Mat jie priklauso rizikos amžiaus grupei ir jiems reikalinga slauga. Priėmė tik pačios sunkiausios būklės. Viena Marijampolės specialiųjų socialinės globos namų gyventoja Kauno klinikinėje ligoninėje, deja, mirė.

Kaip virusas atkeliavo į įstaigą, atsakys Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistų atliekamas epidemiologinis tyrimas. Globos namų direktorė neatmeta tikimybės, kad virusas pas juos galėjo patekti kartu su lankytojais, jį galėjo įnešti ir dalyvavusieji rinkimuose ar atsinešti iš šeimų. Iš viso ji pateikia tris skirtingus galimus viruso į įstaigą patekimo variantus.

Ieško savanorių

Kaip teigė V.Bačkierienė, spalio 19 dieną įstaigoje situacija buvo nepavydėtina – iš įstaigos darbuotojų 10 sirgo, 20 buvo saviizoliacijoje. Dirbo tik pati direktorė, dvi padėjėjos, dvi maisto gamintojos, viena darbuotoja, palaikanti švarą, bei iš Marijampolės ligoninės atsiųsta gydytoja.

Esant tokiai kritinei situacijai, anot direktorės, globos namai ieško savanorių gyventojų priežiūrai, patalpų valymui. Marijampolės specialieji socialinės globos namai išsinuomojo 10 deguonies aparatų, jeigu gyventojams būtų sunku kvėpuoti ir reikėtų padidinti deguonies kiekį kraujyje. V.Bačkierienė atkreipė dėmesį, kad globos namuose esančių ligonių temperatūra nėra aukšta – daugiausia pakyla iki 37,8 laipsnių.

Savanorių pagalbos šaukiasi ir Blinstrubiškių socialinės globos namai. Jiems taip pat reikia savanorių, kurie pagelbėtų tiek prižiūrint globotinius, tiek palaikant tvarką bei švarą.

Kapčiamiestyje –liga be simptomų

Lazdijų rajono Kapčiamiesčio socialinės globos namai tapę jaukia pastoge seneliams bei likimo nuskriaustiems su negalia. Dėl to Dzūkijos krašte jie neretai pavadinami gerumo namais. Šių globos namų direktorė Lina Janulevičienė tikino, kad dažnam globotiniui jie tampa ir paskutine gyvenimo stotele, todėl jų kolektyvas stengiasi, kad iš visų pusių sklistų gerumas–žmogus jaustųsi saugus šių namų aplinkoje ir jam būtų užtikrinta viskas, ko jam reikia šiandien. Vadovė neneigė, kad jų žmonės dar ir tikintys, tad gal kartais ir Dievas jiems visiems padeda.

Tačiau koronavirusas neaplenkė ir Kapčiamiesčio globos namų. Pasak vadovės, spalio 9 dieną vienai jų darbuotojai, turėjusiai tiesioginį ryšį su globotiniais, atliekant profilaktinius patikrinimus paaiškėjo, kad ji serga koronaviruso sukelta infekcija. Tuo tarpu visiems kitiems darbuotojams tąkart testai rodė neigiamus atsakymus. „Vienam tikrintam kolektyvo žmogui pasitvirtino teigiamas testas. Jau antra savaitė įpusėjo. Visiškai niekam daugiau infekcija nepasireiškė“, – spalio 20 dieną VL sakė L.Janulevičienė.

Ji minėjo, kad susirgusios darbuotojos sveikatos būklė stabili, o ir iki testo ji nejautė jokių ligos simptomų. „Buvo visiškai sveika. Jos šeimos nariai irgi visi sveiki, niekas niekuo nesusirgo. Gal tai retas atvejis, kuomet pasitaiko testo klaida, sunku pasakyti“, – svarstė L.Janulevičienė.

Apkartino būtį

Toks atvejis – nemenkas išbandymas, nes ir Kapčiamiesčio socialinės globos namai atsidūrė padidinto pavojaus zonoje. Darbuotojai ištisą parą dirba su apsauginėmis priemonėmis, o tai nėra taip paprasta.Ir šiuose globos namuose uždrausti gyventojų lankymai. Tai buvo labai svarbu, nes į Kapčiamiestį lankyti senelių atvažiuodavo žmonės iš visos Lietuvos. Globos namų darbuotojai nežino, kur jie prieš tai lankėsi, ar sveiki būdavo patys.

„Ekstremalių sveikatai situacijų centro vadovas globos namams yra nurodęs, kad vadovui reikia įsitikinti, jog lankytojai sveiki, bet kaip tai padaryti? Mes ne Dievai, ne burtininkai, gal tik žmonių sąmoningumas ir padėtų. Dabar bendraujame nuotoliniu būdu. Mes viso to jau esame išmokę karantino metu. Su vaizdais per interneto programas bendraujame ir nenutrūksta joks gyvenimas“, – pasakojo L.Janulevičienė.

Jos teigimu, jeigu kolektyve susirgtų daugiau žmonių, jie vykdytų Nacionalinio visuomenės sveikatos centro nurodymus ir stengtųsi kaip nors išgyventi. Darbuotojų rezervo, kaip ir visi kiti globos namai, jie neturi. „Turime tiek, kiek turime. Jau kurį laiką 4 žmonės išleisti į namus – vienas serga, trys saviizoliacijoje, ir kažkaip išsiverčiame be jų“, –teigė Kapčiamiesčio socialinės globos namų direktorė.

Globos namų kolektyve tarpusavyje pasikalbama ir apie virusą, ir apie jo grėsmę. „Koks jis baisus, mums dar sunku pasakyti, negalime taip lengvai nustatinėti, bet mūsų atveju dabar jis dar nebaisus. Dėl to, kad nė vienam gyventojui nenustatytas, daugiau nėra nė vieno kito sergančio ir darbuotojo mūsų aplinkoje“, –koronavirusą atsargiai vertina Kapčiamiesčio globos namų kolektyvas.

Didvyžiuose–lankymosi apribojimai

Vilkaviškio rajone įsikūrę Didvyžių socialinės globos namai, anot jų direktoriaus Rimvydo Žiemio, šį rudenį, kaip ir praėjusį pavasarį, vėl pasidarė šiek tiek uždaresni, riboja apsilankančiųjų srautus – prašo, kad svečiai globos namuose nesilankytų.

„Galiu teigti, prieš tai pabeldęs į medį tris kartus, kad kol kas į mūsų globos namus dar nebuvo įžengęs užkrėstas žmogus. Nėra užkrėstas nė vienas darbuotojas ar gyventojas. Tuo džiaugiamės, bet vis tiek viruso bijome“, – atviravo R.Žiemys.

Didvyžiuose gyvena žmonės ir su proto bei psichikos negalia. Jie ir taip jau mažiau patys gali kur nors išvažiuoti ir pas juos mažiau kas apsilanko. Todėl dar labiau pasijuto lankymosi globos namuose apribojimai. Tačiau globos namų vadovai ramina gyventojus, kad taip daroma jų labui, kad virusas nepatektų.

Globos namų vadovas minėjo, jog ir jie bando išvengti viruso – net globotiniams einant valgyti, yra atskiriami jų srautai, kad turėtų kuo mažiau kontaktų vieni su kitais. Ėmėsi tam tikrų priemonių, kad artimų susitikimų tarp gyventojų taip pat būtų kuo mažiau.

Pasak R.Žiemio, kolektyve yra pagalvota, ką darytų, jeigu virusas atsirastų, bet kol kas tokią mintį veja šalin. Kolektyvas išties didelis – 10 žmonių apgyvendinti grupinio gyvenimo namuose, 260–Didvyžių socialinės globos namuose, jais rūpinasi apie 150 darbuotojų. „Nemenkas kolektyvas, tai tikrai yra apie ką mums pagalvoti. Yra dėl ko bijoti“, – sakė jis.

R.Žiemys pasakojo, kad jų globos namų gyventojai nėra atskirti nuo pasaulio. Nors pandemija Lietuvoje vėl grūmoja, kol kas Vilkaviškio rajone koronaviruso atvejų mažai. Todėl jie neatsisako globotiniams patinkančių veiklų. Nedidelė dalis toliau lanko socialines dirbtuves Kybartuose. Juos kybartiečiai nusiveža, stengiasi atskirti srautus, kad dirbtuvėse jie nesusitiktų su kitais.

Tose dirbtuvėse, anot R.Žiemio, globos namų gyventojams suteikiama dvejopa nauda. Pirmiausia labai daug duoda aplinkos pasikeitimas, o antra – užimtumas. Visa tai teigiamai veikia jų savijautą. Jie važiuoja dėl to, kad ten yra pakankamai įdomu – nuvažiavę kepa bandeles. Į kepyklėlę važinėja ir iš stacionaro, ir iš grupinių gyvenimo namų. Pakeisti aplinką gali iki 10 žmonių.

Rekomenduojami video