Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Gerti vandenį iš šulinio ir tvarkyti nuotekas patiems – neapsimoka

Gerti vandenį iš šulinio neapsimoka – ne tik pačiuose Kėdainiuose, bet jau ir beveik visame rajone centralizuotai vandentiekiu tiekiamas vanduo, kuriuo rajoną aprūpina bendrovė „Kėdainių vandenys“, yra vienas iš švariausių visoje Lietuvoje. Nebeapsimoka šiame rajone ir nuotekų tvarkyti patiems. Tiek vandentiekio, tiek ir nuotekų tinklai daugelyje rajono vietovių už europinius bei Kėdainių rajono savivaldybės ir įmonės „Kėdainių vandenys“ pinigus čia jau išvystyti taip, kad bereikia tik gyventojų noro jungtis prie šių centralizuotų tinklų. Dar nespėjusieji to padaryti raginami suskubti. Dėl pajungimo prie vandentiekio ir nuotekų tinklų gyventojai raginami kuo greičiau kreiptis į bendrovę „Kėdainių vandenys“.

– Kodėl individualių namų gyventojai turėtų skubėti prisijungti prie vandentiekio ir nuotekų tinklų? – paklausėme bendrovės „Kėdainių vandenys“ direktoriaus Rimgaudo PRANINSKO.

– Todėl, kad gyventojai, individualiai apsirūpinantys geriamuoju vandeniu iš šulinių, rizikuoja vartoti netinkamos kokybės ir net sveikatai pavojingą geriamąjį vandenį. Jie patys privalo nuolat sekti šio vandens kokybę ir ją kontroliuoti.

Geriantys vandenį iš šulinių, turėtų periodiškai, o geriausia – kiekvieną pavasarį, atlikti šulinio vandens kokybės tyrimus – paimti vandens mėginius ir juos pristatyti tokius tyrimus atliekančioms visuomenės sveikata besirūpinančioms įstaigoms, bet tokie tyrimai yra mokami.

Manau, kad gyventojams kur kas labiau apsimoka jungtis prie centralizuoto vandentiekio ir neturėti rūpesčių nei dėl vandens kokybės, nei dėl kitų problemų, su kuriomis susiduriama naudojant šulinio vandenį.

Pavyzdžiui, dabar, kai taip karšta, neatmestina, kad šuliniuose gali vandens pristigti. O ką jau kalbėti apie tai, kad kiekvieną pavasarį reikia rūpintis, jog į šulinį nepatektų paviršinis vanduo. Jau net nekalbu apie tai, kad retkarčiais šulinį dar ir būtų pravartu išvalyti.

Prisijungus prie vandentiekio, visų šių problemų – kaip nebūta.

Ne ką mažiau sunkumų patiria ir besinaudojantys individualia nuotekų sistema.

Praktika rodo, kad nuotekas individualiai tvarkantys gyventojai kaupia jas išsėmimo duobėse ar rezervuaruose, kurie nėra sandarūs.

Dar blogiau, kai naudojamasi lauko tualetais – taip teršiama tiek savo, tiek ir kaimynų aplinka. Teršalai patenka į gruntinius vandenis, o iš jų – į gyventojų šachtinius šulinius.

Be to, tiek rezervuaruose, tiek ir lauko tualetuose nuotekas kaupiantys gyventojai patys turi organizuoti nuotekų išvežimą bei už tai sumokėti. Tokių paslaugų kaina gan didelė, be to, tokių paslaugų ir negali bet kas atlikti.

Tam, kad gyventojai išvengtų baudų už netinkamą nuotekų tvarkymą, turi sudaryti sutartis su nuotekų vežėjais ir turėti jų išduotus dokumentus, įrodančius, kad nuotekos tikrai yra išvežtos ir pasirūpinta jų tinkamu sutvarkymu.

Rimgaudas Praninskas: „Darome viską, kad kuo daugiau gyventojų prisijungtų prie vandentiekio ir nuotekų tinklų. Dar kartą kviečiame visus kreiptis į „Kėdainių vandenis“, kurie nori prisijungti.“ /„Rinkos aikštės“ TV stop kadras

Rimgaudas Praninskas: „Darome viską, kad kuo daugiau gyventojų prisijungtų prie vandentiekio ir nuotekų tinklų. Dar kartą kviečiame visus kreiptis į „Kėdainių vandenis“, kurie nori prisijungti.“ /„Rinkos aikštės“ TV stop kadras

Kaip gyventojams žinoti, kurie nuotekų vežėjai jas tinkamai sutvarkys?– Yra numatyta, kad individualiai tvarkantys nuotekas, kai jos susikaupia, privalo jas perduoti geriamojo vandens tiekėjui ir nuotekų tvarkytojui arba nuotekų transportavimo paslaugas teikiančiam asmeniui ar nuotekų valymo ir (arba) kaupimo įrenginius prižiūrinčiam asmeniui.

Asmenys, teikiantys nuotekų transportavimo paslaugas Kėdainių rajono savivaldybės teritorijoje, yra nurodyti bendrovės tinklalapyje www.kedainiuvandenys.lt.

Ar yra reikalavimai, kurių reikia paisyti tvarkant nuotekas individualiai?

– Reikalavimų yra nemažai, kuriuos privalo vykdyti tiek daugiabučių, tiek individualių namų, sodų namų ir garažų savininkai, kurie individualiai tvarko nuotekas.

Pirmiausia gyventojai turi būti įsirengę buitinių nuotekų surinkimo rezervuarus, atitinkančius aplinkosauginius reika-

lavimus.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad pareikalavus įgaliotam asmeniui gyventojai pateiktų dokumentus (su viešuoju vandens tiekėju ar pasirinktu vežėju, turinčiu teisę verstis tokia veikla, sudarytą sutartį dėl nuotekų išvežimo ir (arba) nuotekų perdavimo aktus, apmokėjimo už nuotekų išvežimą dokumentus ir kt.), įrodančius, kad nuotekos iš buitinių nuotekų surinkimo rezervuarų yra perduotos nuotekų tvarkymo paslaugas teikiančiai įmonei.

Individualiai tvarkant nuotekas svarbu užtikrinti individualiųjų nuotekų valymo įrenginių priežiūrą (eksploataciją). Nuotekų tvarkymo reglamente nustatyta tvarka, kaip tokie įrenginiai turi būti įrengti ir naudojami, taip pat nurodoma, kad turi būti sudaryta viešoji sutartis su bendrove arba nuotekų transportavimo paslaugas teikiančiu asmeniu dėl nuotekų.

Taip pat nurodoma, kad nuotekas ir (arba) nuotekų valymo metu susidarančias atliekas (dumblą) reikia atiduoti bendrovei arba bendrovės nurodytam nuotekas transportuojančiam asmeniui. Gyventojai už individualiųjų nuotekų transportavimo paslaugas apmoka individualiųjų nuotekų transportavimo paslaugas teikiančiam asmeniui, kuriam atiduoda nuotekas transportuoti.

Gyventojai, pažeidę šiuos reikalavimus, atsako Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka.

Prašome visų rajono žmonių būti sąmoningiems ir tvarkyti nuotekas tinkamai, reikalauti iš Kėdainių rajono vežėjų sutarties ir nuotekų priėmimo kvito.

Kad šių problemų būtų išvengta, siūlote gyventojams jungtis prie centralizuotų vandentiekio ir nuotekų tinklų, tačiau individualių namų gyventojų prijungimas prie centralizuotų vandens ir nuotekų tinklų yra ne tik pačių gyventojų, bet ir Jūsų vadovaujamos įmonės rūpestis įgyvendindami europiniais pinigais remiamą projektą įsipareigojote, kad dauguma gyventojų prisijungs...

– Taip, todėl dabar ir dedame visas pastangas, kad įtikintume gyventojus šio prisijungimo nauda.

Esame tuo suinteresuoti, nes turime labai rimtus įsipareigojimus Europos Sąjungai (ES).

Per kelerius metus po projekto pabaigimo nepasiekus prisijungimo prie tinklų rodiklių, kurie turi siekti ne mažiau kaip 90 procentų nuo galimų prisijungimų, UAB „Kėdainių vandenys“ grėstų finansinės korekcijos ir įmonė privalėtų grąžinti atitinkamą kiekį panaudotų ES struktūrinių fondų lėšų.

Tačiau manau, kad to tikrai nebus, nes darome viską, kad kuo daugiau gyventojų prisijungtų prie vandentiekio ir nuotekų tinklų. Dar kartą kviečiame visus, kurie nori prisijungti, kreiptis į „Kėdainių vandenis“.

Nepaisant visų sunkumų, džiaugiamės, kad mūsų „Kėdainių vandenų“ paslaugos jau pasiekiamos ir prieinamos daugumai rajono gyventojų. Mūsų bendrovė, siekdama užtikrinti saugų ir patikimą vartotojų ir abonentų aprūpinimą geriamuoju vandeniu, taip pat ir nuotekų tvarkymo paslaugomis, geriamąjį vandenį ir nuotekų tvarkymo paslaugas tiekia nepertraukiamai.

Kad užtikrintume geriausią vandens kokybę, tiek Kėdainių mieste, tiek ir rajone nuolat vykdome geriamojo vandens ir (ar) nuotekų tinklų plėtrą bei rekonstrukciją, finansuojamą iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, Kėdainių rajono savivaldybės bei UAB „Kėdainių vandenys“ lėšų.

Kokie yra reikšmingiausi bendrovės „Kėdainių vandenys“ įgyvendinti projektai?

– Per 2013–2016 metus įvykdėme net kelis projektus, kurie buvo finansuoti iš ES struktūrinių fondų, Kėdainių rajono savivaldybės bei UAB „Kėdainių vandenys“ lėšų: „Vandentiekio ir nuotekų plėtra Kėdainių rajone (Josvainiuose, Vainotiškiuose)“, taip pat „Naujų vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtra Paobelyje“, o šiuo metu, kaip jau ir kalbėjome, bendradarbiaujame su Kėdainių rajono savivaldybe vykdydami projektą „Privačių namų prijungimas prie nuotekų surinkimo infrastruktūros Kėdainių miesto aglomeracijoje“.

Norime gyventojus paraginti aktyviai jungtis prie centralizuotų nuotekų ir vandentiekio tinklų, taip gaunant sveiką ir kokybišką geriamąjį vandenį bei tvarkyti nuotekas gamtai bei gyventojams palankiausiu būdu.

Be šių reikšmingų projektų, Jūsų įmonės darbuotojai kasdien atlieka ir paprastesnius kasdienius darbus. Koks darbas šiuo metu yra pats aktualiausias?

– Vandens skaitiklių keitimas.

Informuojame, kad gyventojai, kuriems yra privaloma pakeisti šalto vandens skaitiklius ir kurie pranešime nurodytomis valandomis neturi galimybės išvykti iš savo darbo ar negali būti namuose nurodytu laiku dėl kitokių rimtų priežasčių, kviečiami paskambinti pranešime nurodytais telefonais susiderinti dėl kito skaitiklių pakeitimo laiko.

Ačiū už pokalbį.

Aplinkosaugos reikalavimai gyventojams, įsirengusiems buitinių nuotekų surinkimo rezervuarus:

- pareikalavus įgaliotam asmeniui, pateikti dokumentus (su viešuoju vandens tiekėju ar pasirinktu vežėju, turinčiu teisę verstis tokia veikla, sudarytą sutartį dėl nuotekų išvežimo ir (arba) nuotekų perdavimo aktus, apmokėjimo už nuotekų išvežimą dokumentus ir kt.), įrodančius, kad nuotekos iš buitinių nuotekų surinkimo rezervuarų yra perduotos nuotekų tvarkymo paslaugas teikiančiai įmonei;

- užtikrinti individualiųjų nuotekų valymo įrenginių priežiūrą (eksploataciją) Nuotekų tvarkymo reglamente nustatyta tvarka, kai tokie įrenginiai įrengti ir naudojami, ir sudaryti viešąją sutartį su Bendrove arba nuotekų transportavimo paslaugas teikiančiu asmeniu dėl nuotekų;

- atiduoti nuotekas ir (arba) nuotekų valymo metu susidarančias atliekas (dumblą) Bendrovei arba Bendrovės nurodytam nuotekas transportuojančiam asmeniui. Gyventojai už individualiųjų nuotekų transportavimo paslaugas apmoka individualiųjų nuotekų transportavimo paslaugas teikiančiam asmeniui, kuriam atiduoda nuotekas transportuoti.

Prisidėti prie aplinkos tausojimo galima ir renkantis gauti elektroninę sąskaitą.

Kristina KASPARAVIČĖ

Rekomenduojami video