Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Gerinant mažųjų erelių rėksnių gyvenimo sąlygas išplėstas Gedžiūnų miško biosferos poligonas

Aplinkos ministras patvirtino naują Gedžiūnų miško biosferos poligono, kuris driekiasi per Joniškio, Šiaulių ir Pakruojo savivaldybes, ribų planą ir nuostatus. Į poligono teritoriją įtraukus Kruojos ir Mūšos upių slėnius ji padidėjo  472 ha – nuo 14 269  ha iki 14 741  ha.

„Norint, kad gamtosauga būtų efektyvi, būtina saugoti ne tik pavienes rūšis, bet ir šių rūšių veisimosi, mitybos vietas, ekosistemas. Todėl ši saugoma teritorija papildyta Europos Bendrijos svarbos miškų bei pievų buveinėmis. Sprendimas išbraukti bioįvairovei nereikšmingas urbanizuotas teritorijas palankus vietiniams gyventojams, užsiimantiems ūkine veikla, tai vienas iš tiksliosios gamtotvarkos pavyzdžių“, – pažymi aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Biosferos poligono saugomų objektų sąrašas pasipildė Europos Bendrijos svarbos natūraliomis buveinėmis: eutrofiniais aukštaisiais žolynais, aliuvinėmis pievomis, šienaujamomis mezofitų pievomis, plačialapiais ir mišriais miškais,  žolių turtingais eglynais, pelkėtais lapuočių miškais ir saugoma drugelių rūšimi – didžiuoju auksinuku (Lycaena dispar).

Nuo 2004 m. biosferos poligone saugoma ir mažojo erelio rėksnio (Clanga pomarina) populiacija. Žemaitijos saugomų teritorijų direkcijos duomenimis, pastaraisiais metais perinčių mažųjų erelių rėksnių porų skaičius poligone mažėjo ir siekė 13-18 porų.

Patikslinus Gedžiūnų miško biosferos poligono ribas atsisakyta biologinei įvairovei nereikšmingų urbanizuotų plotų. Iš biosferos poligono teritorijos buvo išbrauktos Juknaičių, Vilūnaičių, Linksmučių kaimų teritorijos.

Į biosferos poligoną naujai įtraukiamos privačios žemės savininkai ir valstybinės žemės valdytojai apie numatomus žemės naudojimo pasikeitimus buvo informuoti individualiais laiškais.

Naujosios Gedžiūnų miško biosferos poligono ribos įsigalios nuo 2024 m. liepos 1 d.

Detali informacija apie visas Lietuvos saugomas teritorijas skelbiama Saugomų teritorijų kadastre. Informacija apie kompensacijų už saugomų teritorijoje patiriamus ūkinės veiklos apribojimus pateikiama čia.

Rekomenduojami video