Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Gediminaičiai subūrė saugios kaimynystės grupę

Kėdainių miesto pakraštyje, Janušavos kaime, įsikūrusi Gediminaičių bendruomenė nusprendė gyventi saugiau. Bendruomenės nariai nutarė užbėgti galimoms nelaimėms ir nusikaltimams už akių ir susiburti į saugios kaimynystės grupę. Bendruomenės atstovai sako, kad dabar žmonės jaučiasi kur kas saugiau, o policijos pareigūnai ragina į tokias grupes jungtis ir kitų kvartalų gyventojus. 

Visa bendruomenė

„Kreipiausi į viso Janušavos kaimo žmones. Kreipiausi būtent saugumo klausimu ir mes surengėme bendruomenės narių susirinkimą. Į susirinkimą pasikvietėme ir pareigūnus, kurie mums visiems paaiškino saugios kaimynystės pliusus. Raginau žmones burtis į saugios kaimynystės grupę ir gyventi saugiau. Žmonės mano idėjai pritarė. Maumedžių, Lazdynų ir Senojo kelio gatvių gyventojai nutarė burtis į saugios kaimynystės grupę“, – kalbėjo Gediminaičių bendruomenės pirmininkė Jelena Maksimenko.

Būtina rūpintis

„Manome, kad saugi kaimynystė yra labai svarbu, mat žmonės būna pilietiškesni. Jie stebi savo kaimynų namus, kuomet šie būna išvykę, kuomet atostogauja. Mes, tarp kitko, pastebime mūsų gatvėse važinėjančius įtartinus automobilius. Matome, kad saugios kaimynystės dėka galime išvengti vagysčių iš namų.

Mes rūpinamės savo saugumu, tad kreipėmės į Kėdainių rajono merą Valentiną Tamulį, kuris pažadėjo, kad Gedimino gatvėje bus įrengtas apšvietimas. Taip pat džiaugiamės, kad mūsų kvartale yra įrengta vaizdo stebėjimo kamera. Labai džiaugiamės bendruomenės, seniūnijos ir savivaldybės bendradarbiavimu“, – pažymėjo J. Maksimenko.

Ryžtasi vis daugiau

Kėdainių rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Aušra Mickevičienė pastebėjo, jog aiškinant apie saugios kaimynystės privalumus žmonės vis dažniau nusprendžia ryžtingiau rūpintis savo gyvenamąja vietove.

„Labai džiaugiamės, kad žmonės supranta, jog niekas kitas nepasirūpins jų saugia gyvenamąja aplinka geriau, nei jie patys. Įkuriant saugią kaimynystę mes suteikiame žmonėms labai daug teisinės informacijos, vykdome įvairias daiktų žymėjimo akcijas, raginame žmones labai daug dirbti pačių saugumui – pranešti apie įtartinus žmones, apie įvykius, apie negerus reiškinius.

Noriu pasidžiaugti, kad žmonės domisi, dirba, stebi savo aplinką, skambina mums. Kėdainiečiai tikrai aktyvūs ir nori gyventi saugioje aplinkoje“, – pabrėžė A. Mickevičienė.

Saugi bendruomenė

„Įkūrus saugią kaimynystę žmonės gauna informacinę prevencinę lentą, kuri žymi, jog tam tikrame rajone įkurta saugios kaimynystės grupė. Tada prašalaičiams būna aišku, kad šioje teritorijoje saugumu rūpinasi ne tik policija, bet ir seniūnija, ir patys gyventojai. Ilgapirščiai tikrai vengia tokių teritorijų, nes jie žino, jog čia bus stebimi, jog čia žmonės rūpinasi savo ir kaimynų saugumu“, – pabrėžia bendruomenės pareigūnė.

Dimitrijus KUPRIJANOVAS

Rekomenduojami video