Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ganytojas grįžta į gimtąjį Biržų kraštą

Ketvirtadienį Panevėžio vyskupija pranešė apie dvasininkų paskyrimus. Jie svarbūs ir Biržams – išvyksta Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas Algis Neverauskas ir diakonas Vilius Valionis. Į gimtąjį kraštą grįžta iš Geidžiūnų kilęs dvasininkas Jonas Morkvėnas.

Tarnaus Utenoje

Žinia apie kunigo Algio Neverausko būsimą naują tarnystės vietą Biržus pasiekė ketvirtadienio rytą. Apie Biržų Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebono, Nemunėlio Radviliškio Švč. M. Marijos bei Suosto Šv. Kryžiaus Išaukštinimo parapijų administratoriaus bei Biržų dekanato dekano A. Neverausko atleidimą iš pareigų pranešė Panevėžio vyskupijos kurija.

Vyskupijos interneto puslapyje taip pat pranešama, kad kunigas Algis Neverauskas paskirtas Utenos Kristaus Žengimo į dangų parapijos klebonu.

Biržų Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonu, Biržų dekanato dekanu ir Nemunėlio Radviliškio Švč. Mergelės Marijos bei Suosto Šv. Kryžiaus Išaukštinimo parapijos administratoriumi kunigas Algis Neverauskas buvo paskirtas 2013 metų gruodį. Jis pakeitė 2013 metais lapkritį avarijoje žuvusį kunigą Dalių Tubį.

Tarnauti biržiečių ypatingą pagarbą ir meilę pelniusio a.a. D. Tubio dvasiškai puoselėtoje parapijoje naujajam klebonui buvo nelengva užduotis. Kunigas A. Neverauskas Biržuose tarnavo kone septynerius metus.

Biržai pasitiks kunigą kraštietį

Panevėžio vyskupija pranešė, kad Biržų Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonu, Nemunėlio Radviliškio Švč. M. Marijos bei Suosto Šv. Kryžiaus Išaukštinimo parapijų administratoriumi ir laikinu Biržų dekanato dekanu paskirtas kunigas Jonas Morkvėnas.

Buvusi jo tarnystės vieta ir pareigos – Karsakiškio ( Panevėžio r.) Nukryžiuotojo Jėzaus parapijos ir Geležių Šv. Juozapo parapijos administratorius bei Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos – Panevėžio miesto ir rajono skyriaus bendruomenės kapelionas.

1977 metais gimusio kunigo teologo, visuomenininko Jono Morkvėno gimtinė – Geidžiūnų (Biržų rajonas) parapija. Tėvai – Aloyzas Morkvėnas ir kraštiečių puikiai pažinota medikė Regina Morkvėnienė (1948–2020).

J. Morkvėnas 1995 m. baigė Biržų „Aušros“ vidurinę mokyklą, 1999–2005 m. baigė Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminariją, yra teologijos magistras. 2005 m. gruodį jis įšventintas kunigu.

2005–2007 m. J. Morkvėnas buvo Anykščių Šv. Mato parapijos vikaras. Kaip skelbiama interneto erdvėje, minėtas dvasininkas buvo ir Ateitininkų Anykščių kuopos globėjas, aktyviai dalyvavo parapijos kultūrinėje veikloje, 2006 metais pats vaidino kalėdiniame spektaklyje bažnyčioje „Kalėdinės metamorfozės“.

Nuo 2000 iki 2012 metų J. Morkvėnas buvo Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Povilo parapijos vikaras. Jis skatino šios parapijos kultūrinę veiklą, rengė parodas ir dailės užsiėmimus vaikams ir jaunimui, buvo vienas iš Lietuvos jaunimo dienų Panevėžyje (2010 m.) organizatorių.

2012-ųjų liepą J. Morkvėnas paskirtas Karsakiškio Nukryžiuotojo Jėzaus parapijos administratoriumi. Kartu jis administravo ir Geležių Šv. Juozapo parapiją, aptarnavo tikinčiuosius Bigailių, Bikiškių, Naujikų, Palaukių ir Sodelių koplyčiose.

2013 metais Panevėžio apskrities žiniasklaidos kalbintas J. Morkvėnas apie savo gimtinę daug papasakoti negalėjo.

„Iš kaimo išvažiavau prieš 24 metus, sulaukęs vos 18 metų. Per tą laiką daug kas pasikeitė, nebeliko draugų, o jaunimo jau ir nebepažįstu. Į kaimą grįžtu tik aplankyti ten gyvenančių tėvų“, - teigė Karsakiškio parapijos klebonas.

Tada žurnalistams J. Morkvėnas sakė, kad jam didžiausias autoritetas buvo Geidžiūnuose apie 30 metų klebonavęs Leonas Skardinskas. Šis kunigas jį pakrikštijo ir parengė Pirmajai komunijai.

Vikaras bus pasvalietis

Iš Biržų išvykus kunigui Ernestui Želviui, Šv. Jono Krikštytojo parapijoje kunigo vikaro nebuvo. Dabar Biržų Šv. Jono Krikštytojo, Nemunėlio Radviliškio Švč. M. Marijos bei Suosto Šv. Kryžiaus Išaukštinimo parapijų vikaru paskirtas 27 metų kunigas Normundas Figurinas.

Prieš metus Utenos apskrities laikraščio kalbintas būsimasis kunigas, tuomet dar ėjęs diakono pareigas Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje, Normundas Figurinas neslėpė, kad buvo suabejojęs pašaukimu, tačiau tikino vis tik nesigailintis atsisakytų pasaulietiško gyvenimo galimybių ir priimto sprendimo tarnauti Dievui ir žmonėms. Šių metų birželio 27 dieną Panevėžio Kristaus Karaliaus katedroje vyko N. Figurino įšventinimo į kunigus ceremonija.

Esu gimęs 1993 m. birželio 10 d. Augau Pasvalio r. Ližų kaime tikinčioje šeimoje. Gimtoji parapija - Pasvalio šv. Jono Krikštytojo. Mokiausi Valakėlių pagrindinėje mokykloje, vėliau Pasvalio Petro Vileišio gimnazijoje. Pajutęs pašaukimą ir skatinamas uolių dvasininkų pavyzdžių 2013 metais įstojau į Kauno kunigų seminariją, lygiagrečiai studijos vyko Vytauto Didžiojo universiteto katalikų teologijos fakultete. 2019 metais sėkmingai baigiau katalikų teologijos fakultetą ir birželio 28 dieną Panevėžio katedroje vyskupo Lino Vodopjanovo OFM buvau įšventintas diakono tarnystei bei paskirtas į Utenos Kristaus Žengimo į dangų parapiją“, - pasakojo apie save kunigas N. Figurinas 2019-aisiais.

Kunigas Ernestas išvyksta į Zarasus

Keičiasi ir pastaruoju metu Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo parapijos vikaro pareigas ėjusio kunigo Ernesto Želvio tarnystės vieta.

Biržiečiams gerai pažįstamas ir pats Biržus mylėjęs kunigas išvyksta į Zarasus. Jis paskirtas Zarasų Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų parapijos vikaru.

Kunigą Ernestą Pasvalyje keičia Biržų Šv.Jono Krikštyto parapijoje tarnavęs Dainius Kaunietis. Įšventintas į kunigus jis buvo Zarasų Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų parapijos vikaru, o dabar tokias pareigas eis Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo parapijoje.

Biržuose tarnavęs diakonas Vilius Valionis atleistas iš Biržų Šv. Jono Krikštytojo parapijos sielovados bendradarbio pareigų ir paskirtas sielovados bendradarbiu Rokiškio Šv. apaštalo evangelisto Mato parapijoje.

Alfreda Gudienė

Rekomenduojami video