Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Galų gale prieis prie kooperacijos įstatymo

Seimas priėmė svarstyti Žemės ūkio ministerijos pateiktas Kooperatinių bendrovių (kooperatyvų) įstatymo pataisas, kuriomis siekiama stiprinti ūkininkų derybines galias ir didinti konkurencingumą, skatinant žemės ūkio kooperatyvų steigimąsi ir plėtrą.

Pateikimui pritarta bendru sutarimu, Seimo posėdyje dalyvaujant tik valdančiųjų parlamentarams.

„Šitie esminiai dalykai kilo atsiradus kovidinei situacijai, kai buvo sunku suorganizuoti kooperatyvų narių susirinkimus. Dėl to šie pakeitimai palengvins kooperatyvų valdymą ir mažins administracinę naštą“, – parengtų pakeitimų tikslus įvardijo žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Be to, pasak ministro, įgyvendinus pataisas, kooperatyvų nariai turės daugiau laisvės spręsti kooperatyvų veiklos ir valdymo klausimus.

Pataisomis numatoma kooperatyvų nariams leisti perleisti balsavimo teisę, užpildžius balsavimo biuletenį balsuoti raštu, sudaryti galimybes posėdžiuose dalyvauti ir balsuoti nuotoliniu būdu. Taip pat siūloma leisti kooperatyvams skirti daugiau nei 10 proc. grynojo pelno dividendams išmokėti, laisviau naudoti kapitalą.

Dar įstatymo projekte norima numatyti, kad kooperatyvo valdybos nariai ir pirmininkas kooperatyvo narių susirinkime būtų renkami ne ilgesnei nei 4 metų kadencijai.

K.Navicko teigimu, visi pakeitimai ilgai rengti diskusijose su socialiniais partneriais.

Anot ministro, kooperacija yra ypač svarbi mažesniems ūkiams, kurie dažnai negali efektyviai išnaudoti ar įpirkti modernesnės ir brangesnės technikos.

„Žiūrint strategiškai, tame segmente, kurie yra šeimos ar vidutiniai ūkiai, kurie nėra visai savarankiški, jie tik per kooperaciją gali pasiekti savo tikslus“, – tikino K.Navickas.

Iniciatyvą palaiko Lietuvos žemės ūkio kooperatyvų asociacija „Kooperacijos kelias“ ir Lietuvos šeimos ūkininkų sąjunga. Kaip teigiama bendrame organizacijų laiške Seimo nariams, parlamentui pristatomi pakeitimai yra reikalingi, skatinant vangų Lietuvos ūkininkų bendradarbiavimą, o panašių pokyčių prašyta ne vienus metus.

Projektas bus svarstomas rudens sesijoje.

Rekomenduojami video