Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Europos vidurys: Biržų savivaldybės būstuose – žiurkės, lauko tualetai ir paplavų duobė

Biržuose yra vieta, kur pirmiausia vertėtų surengti ekskursiją ne tik higienistams, viešosios tvarkos sergėtojams, gamtosaugininkams, bet ir naujai išrinktiems valdžios atstovams. Gal jie pamatys ir suvoks, kad čia, šalia atviros fekalijų duobės ir išplitusios žiurkių populiacijos, irgi gyvena žmonės. Šiandien, XXI amžiuje, Europos viduryje.

Dvokas, musės ir žiurkės

Vėjo gatvėje šalia 17 ir 19 numeriais pažymėtų daugiabučių, vadinamųjų „barakų“, tvyro baisus dvokas. Jis nosį riečia vos pasiekus šių daugiabučių namų prieigas.

Šiuose „barakuose“ yra savivaldybės ir socialiniai būstai.

Dvokas siekia ir kiek toliau esantį dar vieną 11 numeriu pažymėtą daugiabutį namą, kuriame yra privatūs butai.

Žurnalistus pasitikę gyventojai rodo lauko tualetus ir šalia jų išraustus žiurkių urvus. Sako, žiurkių čia tiek, kad nesaugu net nueiti į lauko tualetą.

Vienam besišlapinusiam vyrui žiurkė įkando į varpą, o ant klozeto sėdusiam vaikui – į sėdynę.

Tačiau baisiausia vieta yra netoli namų esanti paplavų duobė. Tai paprasčiausia duobė, uždengta betono plokštėmis, o jose išmušta skylė.

Pro šią skylę dviejų daugiabučių namų žmonės pila paplavas ir buities atliekas. Ne paslaptis, kad kai kurie tų paplavų iki duobės neprineša ir išverčia šalia.

Žmonės sako, viskas dar pakenčiama, kai lietus nelyja. O kai lyja, duobė persipildo, ir turinys teka į aplinką.

Už keliolikos metrų nuo paplavų duobės nuokalnėje yra šulinys, kuriuo naudojasi abiejų namų gyventojai. Šalia eina ir šiluminės trasos.

Žmonės sako, kad kai kurie gyventojai, turintys galimybių, vandens atsiveža iš kitur arba perka. Tačiau kitiems tenka gerti iš to paplavomis užteršto šulinio.

Nuo buitinių atliekų duobės kyla baisių, didelių žalių musių debesis. Gyventojai baiminasi, kad visa tai netaptų baisių ligų šaltiniu.

Lauko tualetus turės naikinti

Europos Sąjunga priėmė direktyvą, kuria numatytas lauko tualetų naikinimas mūsų šalyje. Apie tokias paplavų duobes jau kalbėti neverta.

Jei šie lauko tualetai nebus išnaikinti, mūsų šaliai gresia didelės baudos.

Nuo gegužės 2 dienos šalyje įsigalioja įstatymas, kuris numato, jog per devynis šių metų mėnesius asmenys turėtų atsisakyti lauko tualetų ir prisijungti prie centralizuotų vandentiekio ir kanalizacijos tinklų.

Gegužės mėnesį įsigaliojusi tvarka numato įspėjimus ir baudas gyventojams, kurie vengs prisijungti prie centralizuotų nuotekų tinklų. Iš pradžių būtų skiriamas tik įspėjimas, o pakartotinai prasižengus skiriama bauda.

Paplavos neturėtų patekti

Ar savivaldybė numato naikinti šią duobę ir lauko tualetus?

Biržų rajono savivaldybės Statybos ir infrastruktūros skyriaus vyriausioji specialistė Fausta Garbštaitė sakė, kad duobė neturėtų praleisti nuoplovų, nes ji yra išbetonuota. Duobė turi būti valoma reguliariai, tuo turi nuolat rūpintis patys gyventojai, nes už tai jie atsakingi.

„Jei duobė neperpildyta, nuoplovos į gruntą neturi patekti“, - sakė F. Garbštaitė.

Ji teigė, kad duobė nebus naikinama. Nebent galės pasižiūrėti, ar duobė nėra pralaidi, ir ją papildomai išbetonuoti.

„Lauko tualetai naikinami po truputį. Bet kadangi yra daug objektų, o pinigų mažai, tai per metus vanduo ir kanalizacija prijungiama kokiems dviem objektams“, - sakė F. Garbštaitė.

Kada ateis Vėjo gatvės eilė, pašnekovė negalėjo atsakyti.

„Vienu metu visiems kanalizacijos įvesti negalime“, - sakė ji.

Ne pagal kompetenciją

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Panevėžio departamento Biržų skyriaus vadovė Rasa Kubilienė, išklausiusi korespondentės turimą informaciją, aiškino, kad situacijos ji nežino ir tirti negali. Nes dvokas ir musės - ne jų kompetencijos dalykas.

„Šiuos klausimus turėtų nagrinėti savivaldybė“, - sakė R. Kubilienė.

Duomenų, kad žmonėms buvo įkandusios žiurkės, ji sakė neturinti. Gali būti, kad žmonės tiesiog nesikreipė į medikus. O visuomenės sveikatos centras informaciją gauna tik iš gydymo įstaigų ir tik tuomet ją tiria.

Informacijos neturėjo

Biržų rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Ričardas Sabas sakė pirmą kartą iš korespondentės sužinojęs apie tokią mieste esančią kloaką. Jis stebėjosi, kodėl žmonės nesikreipė į jo skyrių, nors nė vienas žmogus su pranešimu nebūna išvaromas.

„Jums piktinasi, o mums net nesiteikia pranešti“, - svarstė pašnekovas.

R. Sabas artimiausiu metu žadėjo susisiekti su aplinkosaugininkais ir bandyti aiškintis situaciją bei ką būtų galima padaryti. Apie tyrimo rezultatus žadėjo redakciją informuoti.

Vyks į vietą

Kokia Biržų rajono vadovų politinė valia? Ar bus siekiama, įgyvendinant įstatymą, naikinti lauko tualetus ir paplavų duobes savivaldybės socialiniuose būstuose?

Biržų rajono mero pavaduotoja Astra Korsakienė, išgirdusi korespondentės klausimą apie lauko tualetus ir buitinių nuotėkų duobes, pirmiausia paklausė: „Ar jūs man tikrai turite tai sakyti?“ Vėliau Astra Korsakienė sakė pasidomėjusi šia problema.

„Ta problema ne nauja, mes ją paveldėjome. Mūsų nuomonė vienareikšmiška – lauko tualetų turėtų nelikti“, - sakė vicemerė.

A. Korsakienė minėjo, kad Vėjo gatvės kloakos klausimas bus sprendžiamas. Pirmas žingsnis – savivaldybės administracijos direktorius su specialistais vyks į vietą ir „pradės situacijos sprendimą“.

Jurgita Morkūnienė

Biržų krašto laikraštis "Šiaurės rytai"

Rekomenduojami video