Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
ES šalis ragina kuo skubiau padėti Ukrainos žmonėms apsirūpinti maistu

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas neformalioje vaizdo konferencijoje paragino Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio ir žuvininkystės ministrus visomis įmanomomis priemonėmis skubiai padėti Ukrainos žmonėms apsirūpinti maisto produktais.

Po pirmininkaujančios šalies ir žemės ūkio komisaro, Lietuvos žemės ūkio ministrui buvo suteikta galimybė pirmajam pasisakyti ir kreiptis į ES žemės ūkio ir žuvininkystės ministrus. Išvakarėse jis susisiekė su Ukrainos žemės ūkio ministru Romanu Leščenko (Roman Leshchenko).

K. Navickas perdavė ministrams Ukrainos žemės ūkio ministro žinutę apie situaciją šalyje ir atsiųstą maisto produktų, kurių šiuo metu gyvybiškai reikia nuo karo kenčiantiems žmonėms, sąrašą.

„Ką mes galime padaryti? Pirmiausiai – parsineškime Ukrainos ministro atsiųstą sąrašą į savo namus, organizuokime pagalbos maistu konvojus. Panaudokime ES rinkos stabilizavimo mechanizmus ir nukreipkime juos į pagalbą Ukrainai, tai tuo pačiu bus pagalba ir mūsų ūkininkams. Keliose paskutinėse Tarybose kalbėjome apie kiaulienos perteklių ES vidaus rinkoje, tai dalinkimės su tais, kuriems dabar reikia labiau nei mums! Turime apsvarstyti visas įmanomas finansinės ir humanitarinės paramos šios šalies žmonėms galimybes. Jei prireiktų, imkimės ir neeilinių sprendimų“, – kalbėjo ministras.

Ši situacija, anot jo, yra įspėjimo skambutis ir ES šalims nedelsiant reikia didinti Europos apsirūpinimo maistu savarankiškumą ir atsparumą, galvoti apie naujas tiekimo grandines, labiau vertinti trumpųjų maisto gamybos grandinių svarbą vietos ekonomikoms ir apsirūpinimo maistu stabilumui.

„Šiuo ne tik Ukrainai, bet ir visam pasauliui kritiškai svarbiu metu dar kartą reiškiame visišką solidarumą su Ukraina ir jos žmonėmis. Manome, kad ši šalis įrodė esanti verta, jog jai būtų skubiai pasiūlyta narystės ES perspektyva. Todėl raginame ES valstybes nares ir institucijas sutelkti politinę paramą bei imtis veiksmų, kad Ukrainai nedelsiant būtų suteiktas šalies – kandidatės statusas ir pradėtas derybų procesas“, – kalbėjo K. Navickas.

Susitikime kalbėję visų valstybių narių ministrai išreiškė solidarumą su už visų bendras vertybes kovojančia Ukraina ir pritarė, kad reikia suteikti jai reikalingą pagalbą, užtikrinti aprūpinimą maistu.

Jie pripažino, kad poveikis Europos žemės ūkiui bus reikšmingas (dėl pašarų trūkumo, išaugusių žaliavų kainų, sutrikdytų tiekimo grandinių), todėl būtina atidžiai stebėti padėtį rinkose. Taip pat svarbu būti pasirengus prireikus imtis visų reikalingų priemonių užtikrinant Europos gyventojų aprūpinimą maistu.

Rekomenduojami video