Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Endriejavo kultūros namų statybų nesulėtino net žiema

Endriejavo kultūros namų ir bibliotekos rekonst­rukcijos bei modernizavimo darbai pastaruoju metu akivaizdžiai pasistūmėjo į priekį. Nors sumanymas iš pradžių nesiklostė pagal planą, dabar jau žiba viltis, kad kultūros židinio įkurtuvės nebe už kalnų.

Vertina statybų spartą

Endriejavo kultūros namų ir bibliotekos rekonstrukcija pradėta 2018 m. spalio mėnesį pagal to meto įkainius turėjo atsieiti 630,3 tūkst. eurų, pastatas jau turėjo būti baigtas. Bet statybos tebevyksta, nes bendrovė, tuomet laimėjusi konkursą ir darbus įsipareigojusi padaryti per 35 mėnesius, lūkesčių nesugebėjo pateisinti. Klaipėdos rajono savivaldybei teko vėl skelbti viešojo pirkimo procedūras, kurios užtrunka. Naujais rangovais tapo UAB „Pamario restauratorius“.
Anot Klaipėdos rajono savivaldybės mero Broniaus Markausko, galima tik pasidžiaugti, kad dabartinis rangovas darbus atlieka profesionaliai, pagal terminus ir grafiką. „Turbūt ir patys gyventojai mato, kaip sparčiai keičiasi pastato vaizdas. Tai didžiulė ir akivaizdi pažanga atėjus naujam rangovui. Per devynis mėnesius padaryta tiek darbų, kiek nebuvo padaryta per trejus metus“, – atkreipė dėmesį rajono vadovas, priminęs, kad į naująjį pastatą persikels ir biblioteka.
Sutartis su UAB „Pamario restauratorius“ tęsis iki 2023 m. rugsėjo.
Šiuo metu jau įrengtos pastato konstrukcijos – sienos, grindys, stogas, dedami langai, išorinės durys, įrengiama elektros instaliacija.
UAB „Pamario restauratorius“ yra vienintelė Vakarų Lietuvos regione profesionali kultūros paveldo objektų restauravimo įmonė, sėkmingai dirbanti jau trečią dešimtmetį. Bendrovė naujam gyvenimui yra prikėlusi daugiau nei 60 įvairių kultūros paveldo objektų, tarp jų Palangos kurhauzą, Plungės M. Oginskio dvaro rūmus, Klaipėdos dramos teatrą, Palangos Gintaro muziejų ir daugelį kitų pastatų. 
UAB „Pamario restauratorius“ direktorius Aldas Kliukas, kalbėdamas apie Endriejavo kultūros namų statybą, „Bangai“ sakė, kad darbai vyksta pagal grafiką ir bus atlikti sutartu laiku. Kasdien čia atvyksta dirbti 10 žmonių brigada, o kai prasidės vidaus apdailos darbai, čia dirbti bus siunčiama daugiau darbuotojų.
Pastaruoju metu šiltinamos sienos, tiesa, dar trūksta kai kurių langų, kurie bus įmontuoti sausio mėnesį. Viduje dabar įrengiamos pirminės inžinerinės sistemos. Kai bus sudėti visi langai, pastatas apšiltintas, tada bus galima pradėti vidaus apdailos darbus. Direktorius tikisi, kad pabaigtuvės gali įkristi į rugių pėdą.

Jaunimas renkasi Gargždus

Atnaujintų kultūros namų pavaldumas išliks toks pat kaip iki šiol – jie bus Veiviržėnų kultūros centro filialas. Veiviržėnų kultūros centro l. e. direktoriaus pareigas Marius Kakta pabrėžė, kad endriejaviškiai, net ir neturėdami tinkamų patalpų, nenutraukė meninės veiklos, šoko, dainavo, linksminosi ir linksmino. Rekonstruoti kultūros namai pagaliau leis tas veiklas vykdyti ne kur papuolė, glaudžiantis tai vienur, tai kitur, bet moderniame pastate.
Veiviržėnų kultūros centro meno skyriaus vadovė Erika Greivytė pasakojo, kad Endriejave visada vyko aktyvus kultūrinis gyvenimas. Dabar endriejaviškiai nekantriai laukia, kada atsivers nauji kultūros namai ir vėl sušvis kultūros žiburys. Anot E. Greivytės, gaila, kad dėl susibūrimų vietos stokos prislopo jaunimo organizacijos „Sūkurys“ veikla. Anksčiau aktyvus jaunimas rengė daug įvairių veiklų – viktorinų, mokymų, diskotekų ir pan. Tačiau ši karta užaugo, pasuko kitais keliais, o dabartinis jaunimas, neturėdamas patalpų susibūrimams, ir mokslą, ir laisvalaikį mieliau renkasi Gargžduose. Ten patogu nuvažiuoti ir grįžti autobusu. Todėl, anot Erikos, dabartinė jaunimo veikla Endriejave yra gerokai prigesusi. Vaikams nebeliko ir atviros jaunimo erdvės, kuri taip pat buvo kultūros namuose.

Endriejaviškiai laukia įkurtuvių

Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos Endriejavo filialo vyriausioji bibliotekininkė Rita Žadeikytė „Bangai“ juokavo, kad nuolat žiūri pro langą ir vis džiaugiasi kylančiu pastatu. Dabar biblioteka yra prisiglaudusi seniūnijoje.
Vieni iš labiausiai laukiančiųjų įkurtuvių – moksleivių šokių kolektyvas „Flick“, kuriame E. Greivytė dešimtmetį šoko ir pati. Vadovaujami choreografės Jolantos Salienės, jaunieji endriejaviškiai yra dalyvavę respublikiniuose ir tarptautiniuose šokių konkursuose, festivaliuose, koncertuose, pelnę ne vieną apdovanojimą.
Dabar kolektyvą priglaudė Endriejavo pagrindinė mokykla, repeticijoms „paskolinusi“ aktų salę. Kol kultūros namų nėra, „Flick“ šokėjai surengė daugybę pasirodymų Lietuvoje ir užsienyje, laimėjo ne vieną prizinę vietą ir apdovanojimų.
Dabartinė pavaduojanti šokių mokytoja Skaistė Šikšniūtė į Endriejavą 3 kartus per savaitę atvyksta iš Gargždų. Šiuo metu šokėjai taip pat repetuoja mokyklos aktų salėje, o persirengia šalia esančiame kambaryje. „Flick“ kolektyvo vadovė pasakojo, kad dabar ruošia naują programą, matuojasi naujus kostiumus, planuoja pasirodymus ir dairosi į būsimus ateinančių metų konkursus.
Kultūros namų įkurtuvių laukia ir vokalinio moterų ansamblio „Kapstatėlė“ dainininkės. Ansamblietės nenustojo repetuoti ir šventėms rengė koncertą. Endriejavo seniūnijos seniūnė Laimutė Šunokienė, pati dainuojanti „Kapstatėlėje“, ir bendruomenės pirmininkas Kęstutis Mižutavičius taip pat paantrino, kad sparčios statybos kelia endriejaviškių ūpą ir grąžina viltį, kad rekonstrukcija bus sėkmingai baigta.
Kas rytą Endriejavo Šv. apaštalo Andriejaus bažnyčios galingo varpo dūžių gaudimą girdi net gretimų rajonų gyventojai. Belieka tikėti, kad garsas apie naujai atgimusią kultūrinę Endriejavo veiklą taip pat netrukus prasmingai skambės visame krašte.

Daiva SRĖBALIŪTĖ
Rekomenduojami video