Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Duris atvėrė atnaujintas Kretingos Žiemos sodas

Daugiau nei metus dėl atnaujinimo darbų uždarytas Kretingos muziejaus Žiemos sodas vėl atvėrė duris lankytojams.

Kretingos rajono savivaldybės mero Antano Kalniaus teigimu, 2022-aisiais užvėrus duris lankytojams, Žiemos sode buvo atlikta daug sudėtingų darbų. Teko remontuoti stogą, kurio medinis paklotas buvo pažeistas puvinio, izoliacinės vatos sluoksnis paveiktas drėgmės, sunykęs, medinės gegnės supuvusios, reikėjo sutvirtinti plienines santvaras, laikančias stogą. Iššūkis buvo ant stogo sumontuoti rekuperatorių sistemą, kuri garantuotų temperatūros ir drėgmės balansą. Darbas vyko 19 m aukštyje – toks yra 5 aukštų namas. Tokiame aukštyje specialistai turėjo pakeisti apie 150 kv. metrų stogo konstrukcijos. Visiškai pakeisti ir oranžerijos stiklai, pakeista 688 kv. m stiklo paketų, įrengta moderni vėdinimo sistema, kuri leis dar geriau vešėti augalams, o lankytojams mėgautis maloniu tropiniu oru tiek šaltomis žiemos, tiek ir karštomis vasaros dienomis.

Statybininkai dar neužbaigė visų numatytų darbų, tačiau likusieji jau nebetrukdo lankytojams mėgautis Žiemos sodo grožiu.

Naujieji ir senieji sodo augalai lankytojams „prakalbės“ gidų lūpomis. Nuo šiol oranžerijoje bus galima užsisakyti atskirą ekskursiją vien tik apie Žiemos sodo florą bei jos įdomybes. Kretingos muziejaus darbuotojai yra surinkę gausybę įdomių faktų apie augalus ir nekantrauja jais pasidalinti su svečiais. Lankytojai sužinos, kaip ir iš kur išgaunama vanilė, kaip žydi cinamonas, kurios gėlės krauna ne itin gardžiai kvepiančius žiedus, kad priviliotų vabzdžius, kaip atrodo rojaus paukščiais vadinamos gėlės, iš kur išdygsta ananasas, nuo kurio augalo sulčių lašo laikinai galima prarasti regėjimą, kuris augalas yra pats nuodingiausias ir daugybę kitų intriguojančių istorijų.

Oranžerijoje lankytojai laukiami kasdien, net pirmadieniais, kai Kretingos muziejaus ekspozicijos yra uždarytos.

Rekomenduojami video