Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Daugėja skurstančiųjų

Prieš didžiąsias metų šventes sunkiau besiverčiantys rajono gyventojai sulaukė gausaus maisto produktų ir higienos prekių krepšelio. Kėdainių rajono savivaldybės socialinės paramos skyriaus duomenimis, rajone yra 4 tūkst. 70 (daugiau kaip 2 tūkst. šeimų) skurstančių žmonių, kurie gauna paramą maistu.

Be kita ko, antrą pusmetį maisto davinių skaičius rajone išaugo maždaug 150-čia, tai rodo, kad skurstančiųjų daugėja. Skyriaus vadovė Jūratė Blinstrubaitė sako, kad šiemet vyksta jau paskutinis – šeštasis – maisto produktų dalinimas.

Šalyje paskelbus karantiną ir siekiant apsaugoti tiek paramos gavėjus, tiek paramą dalijančių nevyriausybinių organizacijų ir savivaldybių darbuotojus, maisto produktai ir higienos prekės jau yra iš anksto supakuotos ir paruoštos išsinešti. Algimanto Barzdžiaus/ „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Pasitaiko ir bambekliųArtėjant šventėms maisto produktų išdalinama daugiau nei prieš mėnesį. Spalį skurdžiausiai gyvenantys žmonės gavo kvietinių miltų, makaronų, ryžių kruopų, baltojo cukraus, kiaulienos konservų, konservuotos raugintų agurkų sriubos, konservuotų žaliųjų žirnelių, saldžių sausų pusryčių.

„Gruodį paramos krepšelio vertė siekia 8,30 euro. Higienos prekių krepšelio vertė – 3,36 euro“, – sako J. Blinstrubaitė.

Prieš Kalėdas žmonės gauna miltų mišinio keksui, grikių kruopų, greito paruošimo avižų košės su džiovintomis uogomis, rapsų aliejaus, vištienos konservų, konservuotos daržovių sriubos, keptų pupelių pomidorų padaže, avižinių sausainių su šokolado gabaliukais, saldinto sutirštinto pieno, ilgai galiojančio pieno, razinų ir riešutų mišinio.

Taip pat šįkart pakete žmonės randa ir higienos prekių: skalbimo priemonių, dantų pastos, dantų šepetėlį, muilo, šampūno.

Dotnuvos seniūnijoje paramos paketai jau baigiami dalinti. Čia prieš Kalėdas buvo išdalinta apie 400 davinių skurstantiems žmonėms. Seniūnijos atstovė Ina Minkevičienė sako, kad žmonės yra patenkinti gavę maisto.

Pernaravos seniūnijoje maisto paketų dalinimas dar tik prasidėjo, bet tikimasi neužtrukti išdalinant daugiau kaip šimtą paketų.

Truskavos seniūno Vytauto Zakaryzos teigimu, seniūnijoje paramą maistu gaus 220 skurstančių gyventojų, o ją dalija šeši darbuotojai, vežiodami davinius po namus. Be kita ko, visi nepasiturintieji kartu su maisto produktais šįkart gaus ir higienos prekių.

Aišku, yra ir bambeklių, kuriems neįtiksi. Paramą dalinantys žmonės juokauja, kad kai kurie maisto paketuose pasigenda alaus ar kitokių svaigiųjų gėrimų. Bet dauguma dėkoja už gautą maistą, kuri yra šiokia tokia paspirtis.

Saugosi virusų

Šalyje paskelbus karantiną ir siekiant apsaugoti tiek paramos gavėjus, tiek paramą dalijančių nevyriausybinių organizacijų ir savivaldybių darbuotojus, maisto produktai ir higienos prekės jau yra iš anksto supakuotos ir paruoštos išsinešti. Gyventojams atsiėmus paramą, už juos gavėjų sąraše pasirašys paramą dalijantys darbuotojai.

Dėl karantino pasikeitė ir davinių dalijimo tvarka.

„Dalinimas vyksta pristatant paramą pareiškėjams į namus. Maistas sudedamas į maišelius, kad kuo mažesnis būtų kontaktas.

Darbuotojai turi apsaugos priemones: skydelius, kaukes, pirštines. Parašai atsiimant maisto produktus nerenkami“, – kaip laikomasi saugos reikalavimų dėl pandemijos, pasakoja Socialinės paramos skyriaus vedėja.

Reikia atitikti reikalavimus

Maisto produktus ir higienos prekes gali gauti tie gyventojai, kurių vidutinės mėnesinės pajamos vienam šeimos nariui neviršija 1,5 Vyriausybės patvirtintų valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžio per mėnesį (187,50 euro).

Esant objektyvioms priežastims, savivaldybių administracijos nustatyta tvarka parama gali būti skiriama kai pajamos viršija 187,50 euro per mėnesį. Išimties atvejus ir jiems taikomus dydžius nusistato kiekviena savivaldybė individualiai.

„Parama gali būti skiriama ir kitais atvejais, kai vidutinės bendrai gyvenančių asmenų pajamos vienam jos nariui per mėnesį (vienam gyvenančiam asmeniui) didesnės nei 1,5 VRP dydžio, bet neviršija 2,5 VRP , tai yra – 312,50 euro per mėnesį.

Tokiu atveju paramą gali gauti, kai tarp kartu gyvenančių asmenų yra aukštųjų mokyklų studentų iki 24 metų ar vienas gyvenantis asmuo yra aukštosios mokyklos studentas iki 24 metų.

Kai vaikus iki 18 metų augina vienas iš tėvų, kai kitas yra miręs ar paskelbtas nežinia kur esančiu. Kai turtas ar dalis turto buvo prarastas arba kai turtas buvo visiškai ar dalinai suniokotas gaisro ir gamtos stichijų metu.

Kai vienam gyvenančiam vyresniam kaip 18 metų asmeniui arba veiksniu pripažintam nepilnamečiui, kuris yra nesusituokęs (įskaitant santuoką nutraukusius asmenis), taip pat susituokęs, tačiau teismo sprendimu gyvenantis skyrium, neturinčiam vaikų (įvaikių) arba jų turinčiam, tačiau teismo sprendimu dėl sutuoktinių gyvenimo skyrium ar dėl santuokos nutraukimo vaikai (įvaikiai) yra likę gyventi su kitu sutuoktiniu, yra nustatytas ne didesnis kaip 55 proc. darbingumo lygis.

Kai vienas gyvenantis asmuo arba abu bendrai gyvenantys asmenys yra sulaukę senatvės pensijos. Kai viena gyvenanti daugiavaikė motina yra sulaukusi penkerių metų iki senatvės pensijos ir jai paskirta bei mokama šalpos kompensacija kaip daugiavaikei motinai.

Kai šeimoje auga trys ar daugiau vaikų ar yra neįgalus vaikas. Kai vienas gyvenantis asmuo arba abu bendrai gyvenantys asmenys yra neįgalūs“, – kas gali gauti paramą maistu vardija Kėdainių rajono savivaldybės socialinės paramos skyriaus vadovė J. Blinstrubaitė.

Lietuvoje skurstančiųjų nemažėja

Parama lapkričio–gruodžio mėnesiais Lietuvoje bus išdalinta daugiau nei 178 tūkstančiams nepasiturinčiųjų. Spalio mėnesį paramą maisto produktais gavo daugiau nei 177 tūkstančiai nepasiturinčių gyventojų. Tąkart buvo išdalinta daugiau nei 872 tonos maisto produktų.

Maisto produktų dalijimus organizuoja savivaldybių administracijos ir dvi nevyriausybinės organizacijos: labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ ir Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija.

Informaciją apie tikslią paramos dalijimo vietą ir datą konkrečioje savivaldybėje gyventojai gali rasti savivaldybių administracijų ir „Maisto banko“ interneto puslapiuose.

Maisto produktams ir higienos prekėms įsigyti 2019–2020 m. yra skirta 24 mln. eurų Europos pagalbos lėšų labiausiai skurstantiems asmenims fondo (EPLSAF) lėšų.

 

Vaidilė DRĖLINGIENĖ

Rekomenduojami video