Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Dalis kandidatų į prezidentus pasisakė prieš vienalytę partnerystę – griežtai vetuotų

Dalis kandidatų į prezidentus per LCC tarptautinio universiteto Michaelsen centro Klaipėdoje vykusius debatus „Krikščioniškasis rentgenas“ griežtai pasisakė prieš vienalytės partnerystės įteisinimą Lietuvoje. Alfonsas Butė, Arvydas Juozaitis, Kazimieras Juraitis, Valentinas Mazuronis ir Mindaugas Puidokas vienareikšmiškai tvirtina – jeigu taptų prezidentais, bet kokias vienalytes partnerystes vetuotų.

Siekiant išryškinti dalies kandidatų į prezidento postą vertybines kryptis, remiantis krikščioniška pasaulėžiūra, vykusiuose debatuose buvo pateikta hipotetinė situacija, kaip elgtųsi kandidatai, jeigu būtų pakeistas Civilinis kodeksas ir įvesta pataisa, pagal kurią atsirastų galimybė įteisinti vienalytes partnerystes.

K. Juraitis teigia, jog vetuotų viską, kas prieštarauja konservatoriškai šeimos sampratai: „Be abejo, vetuočiau viską, kas prieštarauja tradiciniams, nusistovėjusiems santykiams.“

Kaip teigia M. Puidokas, per debatus Londone su Gitanu Nausėda, Ingrida Šimonyte ir Petru Auštrevičiumi jis buvo vienintelis kandidatas, pasisakęs už tradicinę šeimą ir kategoriškai prieš tos pačios lyties asmenų santuoką bei įvaikinimą, dėl ko, tapęs prezidentu, atstovautų tik krikščioniškajai moralei ir tokius įstatymus vetuotų.

„Aš tų vertybių visada laikiausi nuosekliai, tiek Seime (rinkdamas parašus prieš Stambulo konvenciją, kai pavyko surinkti 77 kolegų parašus tam, kad ji būtų blokuojama), tiek kitais darbais, net ir nebūdamas prezidentu“, – sako M. Puidokas.

Jo minėti kandidatai į prezidentus – G. Nausėda, I. Šimonytė ir P. Auštrevičius šiuose debatuose nedalyvavo, todėl savo pozicijos ir požiūrio šiuo aspektu išdėstyti negalėjo.

A. Juozaitis tvirtina, jog Konstitucijos 28 straipsnis aiškiai apibrėžia, kad šeima gali būti traktuojama tik kaip laisvas vyro ir moters sutarimu sudarytas junginys, dėl ko, jo aiškinimu, tokios sąvokos, kaip netradicinė ar tradicinė šeima neegzistuoja.

„Dabartinė žiniasklaida mums nori įpiršti tą sąvoką, skelti šeimos rūmą, o, kaip žinome, kai ką šėtonas perskelia, nebeišsilaiko nė viena pusė. Nereikia dauginti sąvokų, nes yra tik šeima. Partnerystė neturi liesti šeimos. Jeigu kas nors nori sudaryti kažkokią sąjungą ar dar ką nors ir pasirašyti turtinę sutartį, vardan Dievo, tegul sau tai daro, bet neperša visuomenei“, – komentuoja A. Juozaitis.

A. Butės nuomone, negalima dergti nusistovėjusio šeimos modelio ir leisti, kad Konstitucinis Teismas įpirštų naujus šeimos apibrėžimus. Jeigu taptų prezidentu, A. Butė teigia, kad netgi inicijuotų referendumą prieš pataisas, įteisinančias vienalytes partnerystes.

„Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad nemokamas gydymas pasidarė mokamas, nemokamas mokslas universitete pasidarė mokamas. Konstitucinis Teismas gali pasakyti bet ką, bet mes turime remtis žmonėmis ir neleisti, kad kažkas sugriautų šeimą. Aš jokiu būdu neprileisčiau šito ir, kaip prezidentas, viską inicijuočiau net iki referendumo, kuriuo, aš manau, būtų iš pagrindų pasisakyta prieš visas tokias sąvokas ir prieš visus tokius išaiškintojus“, – sako A. Butė.

Pasak V. Mazuronio, tapęs prezidentu jis inicijuotų pilietinį nepaklusnumą prieš Konstitucinio Teismo sprendimus, susijusius su santuokos ir šeimos atskirtimi. Jo teigimu, tokiu būdu yra griaunami moralės pagrindai.

„Bažnyčia pasisakė prieš tokį Konstitucinio Teismo sprendimą, bet aš negirdėjau masių žmonių, kurie Konstituciniam Teismui pasakytų „ką jūs darote?“ Kada Konstitucinis Teismas atskiria santuoką nuo šeimos, kas, mano manymu, yra nesuvokiama <...>, tai mes turime tik pasakyti – tragedija“, – tvirtina V. Mazuronis.

 

Gabrielė Sagaitytė

Rekomenduojami video