Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Buvęs pareigūnas kol kas paliktas laisvėje

Klaipėdos apygardos teismas sušvelnino bausmę už suklastotą bylą nuteistam buvusiam Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro skyriaus viršininkui Tomui Ruchtinui (37 m.). Šis teismas bausmės vykdymą buvusiam pareigūnui atidėjo, tačiau ar tikrai jam neteks sėsti už grotų, dar neaišku, nes kitame – Panevėžio apygardos – teisme nagrinėjama dar viena byla, kurioje tarp teisiamųjų – ir tas pats T. Ruchtinas.

Meistriškai suklastojo

T. Ruchtinas Klaipėdos apygardos teismui apskundė Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmuose jam paskelbtą nuosprendį. Šių metų pradžioje teisėjas Valdas Alška, išnagrinėjęs bylą, buvusiam pareigūnui už tai, kad šis suklastojo dviejų nekaltų žmonių bylą, skyrė puspenktų metų laisvės atėmimo bausmę.

Tenka pripažinti, kad 2012 metais Šiaulių policijos Metų seklio apdovanojimą pelnęs T. Ruchtinas tikrai yra puikus seklys ir bylą suklastojo meistriškai. Jis taip sugebėjo organizuoti liudytojų apklausą ir surinkti įrodymų, kad šiauliečiai sutuoktiniai Ričardas ir Tatjana M. buvo apkaltinti kvaišalų platinimu ir nuteisti kalėti. Tatjanai Šiaulių apylinkės teismas 2013 metais skyrė 3 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, o jos vyrui – 3 metus. Birželio 21-ąją sutuoktiniai atsidūrė už grotų.

Nors sutuoktiniai kaltės ir nepripažino, tačiau jais nepatikėjo ir Šiaulių apygardos teismas, palikęs galioti apylinkės teismo nuosprendį. Tą nuosprendį patvirtino ir Aukščiausiasis teismas, nors prokuroras tuo metu jau siūlė bylą nutraukti.

Abu sutuoktiniai anksčiau ne kartą teisti už narkotikų vartojimą, smulkias vagystes, tačiau teistumai jau buvo išnykę, o Ričardas ir Tatjana narkotikų nebevartojo ir vis tiek dar kartą buvo nuteisti už prekybą narkotinėmis medžiagomis, remiantis įslaptinto liudytojo parodymais. Bylą išnagrinėję teisėjai daug dėmesio skyrė įslaptintam liudytojui, kuris bendradarbiavo su policininkais.

Kai patys policininkai galų gale įkliuvo, tas įslaptintasis liudytojas tyrimą dėl Šiaulių kriminalistų galimai padarytų nusikaltimų atliekantiems LKPB pareigūnams ir papasakojo, kad sutuoktinių M. byloje davė melagingus parodymus. „Kalbėjau tai, ką liepė Tomas iš Šiaulių policijos“, – pareiškė jis. Ir kategoriškai paneigė tai, ką anksčiau buvo sakęs ne tik ikiteisminio tyrimo, bet ir teisminio nagrinėjimo metu. Jis nurodė, kad niekada su nuteistaisiais sutuoktiniais nebuvo bendravęs, niekada nebuvo jų namuose ir niekada iš jų nepirko narkotikų.

„2012 metų pavasarį, apie 21 valandą man paskambino Tomas iš Šiaulių policijos, susitikome, – LKPB pareigūnų užfiksuotoje apklausoje nurodė įslaptintas liudytojas. – Jis pasakė, kad yra sulaikytas Mariakas, jo žmona ir, padavęs atspausdintus lapus, liepė pasirašyti. Tomas sakė, kad čia surašyti mano parodymai ir jų pagrindu buvo sulaikytas Mariakas bei jo žmona. Iš tiesų aš jokių parodymų nebuvau davęs. Tik vėliau iš Tomo sužinojau, kad Mariakas yra Ričardas M., o jo žmona – Tatjana. Vėliau man Tomas pasakė, kad reikės duoti parodymus teisme – jis man priminė sutuoktinių namų adresą, buto išdėstymą, ir kitas aplinkybes, kurias reikėjo nurodyti teisėjui. Ką liepė, tą ir pasakiau teisme, nors iš tikrųjų tai buvo melas. Visa tai dar kartą turėjau pakartoti ir Šiaulių apygardos teisme, kai byla buvo nagrinėjama antrą kartą.“

Liudytojas neslėpė, kad už tai, jog pasirašė apklausos protokolą, kuriuo remiantis baudžiamojon atsakomybėn buvo patraukti sutuoktiniai, policininkas jam davė 100 litų (29 eurus).

Porą paleido į laisvę

Paaiškėjus naujoms aplinkybėms, tuo metu laikinai generalinio prokuroro pareigas ėjęs Darius Raulušaitis kreipėsi į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą, prašydamas panaikinti apkaltinamąjį nuosprendį nuteistiems šiauliečiams. Tai buvo jau 2015-ieji. Teismas lapkričio mėnesį patenkino prašymą. Sutuoktiniai buvo paleisti į laisvę, o dėl T. Ruchtino veiksmų pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jam buvo pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo bei kurstymo duoti melagingus parodymus.

Šioje byloje T. Ruchtinas buvo vienintelis teisiamasis. Anot teismo, T. Ruchtino veiksmai buvo iš anksto suplanuoti ir taikomi tikslingai, pakankamai ilgai vyko baudžiamasis nukentėjusiųjų persekiojimas, jiems buvo skirtos griežčiausios kardomosios priemonės, jie buvo nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis, kurias atliko pataisos namuose, tokiais veiksmais buvo pažeisti esminiai žmogaus laisvės ir privataus gyvenimo principai, todėl kaltinamajam skirtina laisvės atėmimo bausmė.

Susitarė paslapčia

Ilgą laiką nekaltai kalėję šiauliečiai pareikalavo žalos atlyginimo iš valstybės. Į Vilniaus apylinkės teismą kreipusis Tatjana M. už nepagrįstą baudžiamąjį persekiojimą iš valstybės siekė prisiteisti 100 000 eurų. Tokį pat ieškinį pateikė ir jos sutuoktinis. Vilniaus miesto apylinkės teisme pradėtas ieškinio nagrinėjimas valstybei buvo sustabdytas dėl to, kad tiek Teisingumo ministerija, tiek Generalinė prokuratūra manė, kad dėl sutuoktinių nepagrįsto nuteisimo narkotikų byloje kaip kaltininkas turi atsirasti buvęs policijos skyriaus, kovojančio su narkotikų prekeiviais, viršininkas T. Ruchtinas.

Teismas nutartimi nusprendė T. Ruchtiną bylose dėl žalos atlyginimo patraukti trečiuoju asmeniu. Nors bylos nagrinėjimas iš pradžių strigo, galiausiai šis procesas buvo baigtas taikos sutartimi – pernai vasario 8 dieną Vilniaus apylinkės teismo sprendimu patvirtinus taikos sutartį civilinė byla buvo nutraukta. Kokia pinigų suma buvo įvertinta dėl nepagrįsto baudžiamojo persekiojimo patirta žala, neviešinama.

Vyrą paliko laisvėje

Dabar apeliacine tvarka bylą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas kiek sušvelnino Kretingos rūmų paskirtą bausmę. Paskelbtu nauju nuosprendžiu T. Ruchtinui skirta pustrečių metų laisvės atėmimo bausmė jos vykdymą atidedant dvejiems metams. Nuteistasis įpareigotas bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu tęsti darbą, neišvykti už gyvenamosios vietos ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo. Švelnindamas bausmę, teismas atkreipė dėmesį, kad nusikaltimus T. Ruchtinas padarė dar 2012 metais, o nuosprendį išgirdo tik šiemet – tai yra praėjus šešeriems metams. „Darytina išvada, kad dėl to sumažėjo bausmės efektyvumas ir labai griežtos bausmės paskyrimas prieštarautų bausmės paskirčiai“, – rašoma teisėjų Dalios Kursevičienės, Editos Lapinskienės ir Lino Pauliukėno nuosprendyje. Aukštas pareigas policijoje ėjęs T. Ruchtinas pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir įgaliojimų viršijimo, padarant didelę žalą fizinių asmenų interesams, dokumentų klastojimą ir melagingų parodymų davimo organizavimą.

Policininkų gauja

T. Ruchtino dar laukia nuosprendis Panevėžio apygardos teisme. Šis teismas nagrinėja bylą, kurioje T. Ruchtinas su dar 17 asmenų yra kaltinami piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, įgaliojimų viršijimu, kyšininkavimu, svetimo turto pasisavinimu, prekyba kvaišalais, dokumentų klastojimu ir kitais nusikaltimais. Iš 18 kaltinamųjų 14 yra buvę policininkai. Ikiteisminis tyrimas dėl Šiaulių policijos ONTB pareigūnų buvo pradėtas 2012 metais, kai Generalinę prokuratūrą ir Lietuvos kriminalinės policijos biurą pasiekė informacija apie kvaišalais prekiaujančius šiauliečius kriminalistus. Surinkti įrodymai bylojo, kad 5 šiauliečiai kriminalistai į nusikalstamą susivienijimą susibūrė dar 2011 metais. Visuomenė apie kvaišalų prekeivių gaują subūrusius pareigūnus sužinojo 2013-ųjų sausio 23 dieną, kai buvo sulaikyta dalis įtariamųjų. Pareigūnai kaltinami veikę kaip nusikalstamas susivienijimas – tai pirmas toks atvejis Lietuvos policijos istorijoje.

Šis sudėtingas ikiteisminis tyrimas apėmė daugiau kaip 100 ikiteisminių tyrimų. Dėl kruopštaus Policijos departamento Imuniteto valdybos ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnų darbo bei itin glaudaus ir sėkmingo bendradarbiavimo su Generalinės prokuratūros pareigūnais tyrimas baigtas per gana trumpą laiką. Generalinė prokuratūra Panevėžio apygardos teismui šią baudžiamąją bylą perdavė 2014-ųjų rugpjūtį, tačiau ji čia ir įstrigo.

Kai jau bylos nagrinėjimas, atrodė, bus užbaigtas, nes prokuroras Gedgaudas Norkūnas buvusiems pareigūnams jau buvo paprašęs skirti bausmes ir liko tik išklausyti kai kurių teisiamųjų paskutinius žodžius, rugsėjo 17 dieną prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretu bylą nagrinėjęs teisėjas Pranas Šimkus buvo atleistas iš pareigų kaip sulaukęs pensinio amžiaus. Teisėjo pensinis amžius suėjo dar 2017 metų rudenį ir buvo sutarta, kad jis baigs nagrinėti šią bylą, tačiau pasikeitus aplinkybėms teisėjas pasiprašė į pensiją. Dabar bylą iš naujo nagrinėja teisėjas Sigitas Bagdonavičius. Artimiausias teismo posėdis numatytas gruodžio 11 dieną.

 

Stasys ŠAULYS

Rekomenduojami video