Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
„Brexit“ scenarijai: ką reikia žinoti?

„Brexit“ jau tapo realybe, todėl daugelis mūsų tautiečių, dirbančių ir gyvenančių Jungtinėje Karalystėje (JK), išgyvena nerimo dienas. Kol kas reikia apsišarvuoti kantrybe, kol bus daugiau aiškumo dėl galimo britų pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES) scenarijaus. Jei kovo 29-ąją bus patvirtintas bendradarbiavimu grįstas susitarimas dėl išstojimo, jokių lemiamų pokyčių neįvyks, tačiau jei JK pasitrauks iš bendrijos be jokios sutarties – pasikeitimų bus. „Valstiečių laikraštis“ pateikia migracijos informacijos centro „Renkuosi Lietuvą“, teikiančio konsultacijas lietuviams ir užsieniečiams, atsakymus į dažniausiai kylančius klausimus.

JK ir ES sudarytas „Brexit“ susitarimas numato iki šių metų gruodžio 31 d. truksiantį pereinamąjį laikotarpį, per kurį abiejų pusių ryšiai išliks tokie, kokie yra dabar. Tačiau daugelis domisi, ar po „Brexito“ galės toliau gyventi JK?

Taip. „Brexit“ susitarimu saugomos ir ES šalių piliečių JK, ir britų, gyvenančių Bendrijoje, teisės. Jei esate ES pilietis ir iki šių metų gruodžio 31 d. JK būsite išgyvenęs ar išgyvenusi mažiausiai 5-erius metus, galėsite toliau nuolat gyventi šalyje. 5-erių metų tęstinis gyvenimas šalyje reiškia, kad 5 metus iš eilės jūs buvote JK, Normandijos salose ar Meno saloje bent 6 mėnesius per 12 mėnesių laikotarpį. Galėsite kreiptis dėl neterminuoto leidimo pasilikti, įgydami JK nuolatinio gyventojo statusą.

Tuo tarpu tie, kurie į JK atvyks iki 2020 m. gruodžio 31 d., tačiau nebus teisėtai pragyvenę 5-erių metų, galės pateikti prašymą dėl laikino leidimo gyventi („temporary status“) ir pasilikti JK tol, kol pasieks 5-erių metų ribą. Tuomet jie galės pateikti prašymą dėl nuolatinio gyventojo statuso. Kadangi esate ES šalies pilietis ar pilietė, prašymus galite pateikti internetu. Skirtingai nei dažnai manoma, nuolatinio gyventojo statusas ES piliečiams, nusiteikusiems likti JK, nebus suteikiamas automatiškai – tik pragyvenus šalyje 5-erius metus. Vėliausiai kreiptis dėl statuso galima 2021 m. birželio 30-ąją – praėjus pusmečiui nuo pereinamojo laikotarpio pabaigos.

O kaip dėl šeimos narių?

Šeimos nariai, kurie iki 2020 m. gruodžio 31 d. gyvens arba prisijungs prie ES piliečių JK, taip pat galės pateikti prašymą nuolatinio gyventojo statusui gauti, paprastai po 5-erių metų gyvenimo JK. Artimiausi šeimos nariai (sutuoktiniai, partneriai, išlaikomi vaikai ir anūkai, išlaikomi tėvai ir seneliai) galės prisijungti prie ES piliečių ir po JK išstojimo, jeigu jų santykiai egzistavo 2020 m. gruodžio 31 d. Teisė sugrįžti – ES pilietis, turintis „settled“ statusą, išsaugotų teisę grįžti į JK laikotarpyje iki 5-erių metų. Visa tai numatyta, jei JK remsis JK išstojimo iš ES sutarties projektu. Išstojant be susitarimo, sąlygos gali šiek tiek keistis.

Kas nutiks su žmogaus JK gaunama senatvės pensija, jei jis po „Brexito“ grįš gyventi į Lietuvą?

Jei bus pasiektas susitarimas dėl JK išstojimo iš ES, vadovaujantis ES sutarties nuostatomis, iki 2020 m. pabaigos bus nustatytas pereinamasis laikotarpis, kuriuo socialinės apsaugos srityje toliau bus taikomi ES socialinės apsaugos sistemų koordinavimo reglamentai, kurių vienas iš svarbiausių principų yra socialinės apsaugos išmokų eksportas. Taigi jei asmuo JK iki „Brexito“ gaudavo senatvės pensiją ir po „Brexito“ grįžta gyventi į Lietuvą, JK paskirta pensija ir toliau jam bus mokama. Pasibaigus pereinamajam laikotarpiui, bus inicijuojamos derybos dėl tarptautinės sutarties su JK socialinės apsaugos srityje sudarymo, kurioje bus nustatyti nauji reikalavimai dėl išmokų mokėjimo.

Jei JK išstos iš ES be išstojimo susitarimo, klausimas dėl JK paskirtų pensijų mokėjimo Lietuvoje bus sprendžiamas pagal JK nacionalinius teisės aktus.

Ar skiriant pensiją Lietuvoje bus atsižvelgta į stažą, įgytą dirbant JK prieš „Brexitą“ ir po jo?

Jei bus pasiektas susitarimas dėl JK išstojimo iš ES, vadovaujantis ES sutarties nuostatomis, iki 2020 m. pabaigos bus nustatytas pereinamasis laikotarpis, kuriuo socialinės apsaugos srityje toliau bus taikomi koordinavimo reglamentai. Pereinamuoju laikotarpiu pensijos bus skiriamos vadovaujantis koordinavimo reglamentų nuostatomis, t. y. nustatant teisę į pensiją bus sumuojamas ES valstybėse narėse ir JK įgytas stažas, tačiau kiekviena valstybė mokės pensiją tik pagal joje įgytą stažą.

Jei JK išstos iš ES be išstojimo susitarimo, kad būtų apsaugotos įgytos socialinės apsaugos teisės, bus parengtas Socialinio draudimo pensijų įstatymo pakeitimo projektas, kuriame bus numatyta, kad stažas, įgytas JK iki „Brexito“, bus įskaitomas nustatant teisę į pensiją koordinavimo reglamentuose nustatyta tvarka, t. y. ta tvarka, kuri galioja šiuo metu.

Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad po „Brexito“ JK nebus taikomos koordinavimo reglamentuose nustatytos procedūros dėl stažo patvirtinimo ir keitimosi informacija, todėl patartina asmenims, kurie po „Brexito“ planuoja iš JK grįžti į Lietuvą, prieš išvažiuojant iš JK, kreiptis dėl dokumentų, patvirtinančių jų stažą, įgytą JK.

Klausimas dėl stažo, įgyto JK po „Brexito“, įskaitymo, skiriant pensijas Lietuvoje, bus sprendžiamas inicijuojant derybas dėl tarptautinės sutarties su JK socialinės apsaugos srityje sudarymo.

Kas nutiks su žmogaus Lietuvoje gaunama senatvės pensija, jei po „Brexito“ jis grįš gyventi į JK?

Jei bus pasiektas susitarimas dėl JK išstojimo iš ES, vadovaujantis ES sutarties nuostatomis, iki 2020 m. pabaigos bus nustatytas pereinamasis laikotarpis, kuriuo socialinės apsaugos srityje toliau bus taikomi koordinavimo reglamentai. Pensijos gavėjui persikėlus gyventi į JK, jam ir toliau bus mokama Lietuvoje paskirta pensija.

Jei JK išstos iš ES be išstojimo susitarimo, Lietuvos pensijos gavėjui, po „Brexito“ persikėlusiam gyventi į JK, ir toliau bus mokama paskirta pensija, jeigu jis yra įgijęs ne mažesnį kaip minimalųjį stažą atitinkamos rūšies pensijai gauti ir visą šį stažą įgijo dirbdamas Lietuvos įmonėse arba jei jis yra reabilituotas politinis kalinys ar tremtinys, dalį stažo įgijęs kalinimo metu ar tremtyje. Jei pensijos gavėjas yra įgijęs ne mažesnį kaip minimalųjį stažą atitinkamos rūšies pensijai gauti dirbdamas Lietuvos įmonėse, tačiau į jo stažą buvo įskaityti laikotarpiai, įgyti dirbant užsienio valstybėse, pensija perskaičiuojama tik pagal stažo, įgyto dirbant Lietuvos įmonėse, duomenis ir mokama jau perskaičiuota.

Ar JK pilietis, gyvenantis ir darbo stažą įgijęs Lietuvoje, po „Brexito“ galės pretenduoti į lietuvišką pensiją?

Lietuvoje senatvės pensiją gali gauti asmenys, atitinkantys nustatytą amžių ir socialinio pensijų draudimo stažo reikalavimus. Taigi skiriant socialinio draudimo senatvės pensiją, į pilietybę neatsižvelgiama.

Nustatant teisę į pensiją, bus atsižvelgta į kitose ES valstybėse narėse, taip pat ir JK iki „Brexito“, įgytą stažą. Jei bus pasiektas susitarimas dėl JK išstojimo iš ES, vadovaujantis ES sutarties nuostatomis, iki 2020 m. pabaigos bus nustatytas pereinamasis laikotarpis, kuriuo socialinės apsaugos srityje toliau bus taikomi koordinavimo reglamentai. Todėl, nustatant teisę į pensiją, bus sumuojamas ES valstybėse narėse ir JK įgytas stažas, tačiau kiekviena valstybė mokės pensiją tik pagal joje įgytą stažą.

Jei JK išstos iš ES be išstojimo susitarimo, siekiant apsaugoti įgytas socialinės apsaugos teises, bus parengtas Socialinio draudimo pensijų įstatymo pakeitimo įstatymo projektas, kuriame bus numatyta, kad stažas, įgytas JK iki „Brexito“, bus įskaitomas nustatant teisę į pensiją koordinavimo reglamentuose nustatyta tvarka, t. y. ta tvarka, kuri galioja šiuo metu. Ar JK mokės pensiją Lietuvoje pagal JK įgytą stažą, priklausys nuo JK nacionalinių teisės aktų.

Daugiau nei 10 metų Lietuvos pilietis dirbo JK, dabar yra pensijoje ir gyvena Lietuvoje. Ar jo JK valstybinė pensija po „Brexito“ nebus indeksuojama?

Jei bus pasiektas susitarimas dėl JK išstojimo iš ES, vadovaujantis ES sutarties nuostatomis, iki 2020 m. pabaigos bus nustatytas pereinamasis laikotarpis, kuriuo socialinės apsaugos srityje toliau bus taikomi koordinavimo reglamentai. Koordinavimo reglamentuose nustatyta, kad jei pensijos gavėjas gyvena kitoje valstybėje narėje, jam paskirta pensija negali būti mažinama, taigi JK paskirta pensija bus indeksuojama tokia pat tvarka, kaip ir JK gyventojams.

Dėl išmokų mokėjimo, pasibaigus pereinamajam laikotarpiui, bus inicijuojamos derybos dėl tarptautinės sutarties su JK socialinės apsaugos srityje sudarymo. Jei JK išstos iš ES be išstojimo susitarimo, JK paskirtos pensijos bus mokamos Lietuvoje ir indeksuojamos, kaip nustatyta JK nacionaliniuose įstatymuose.

Rekomenduojami video