Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Biržų derbis: šaltose ir be dušų patalpose besitreniruojantys biržiečiai prieš kaimų fizrukus

Biržų politikos entuziastai užsimojo padidinti Biržų kūno kultūros ir sporto centro etatų skaičių. Planuojama įsteigti keletą kaimo sporto organizatorių etatų.

Tokiais planais itin pasipiktino šioje įstaigoje sportuojančių vaikų, kurie renkasi iš viso rajono, tėvai. „Pirmiausia tegul sutvarko šios įstaigos gerovę, įrengia sporto bazes, kad vaikai galėtų sportuoti bent jau minimaliai žmoniškomis sąlygomis“, - piktinosi į redakciją kreipęsis vieno moksleivio tėvas.

Šis žmogus nevengdavo kritikos rajono valdžios atžvilgiu ir anksčiau, todėl itin daug tikėjosi iš dabartinių valdančiųjų. Dabar gi jam atrodo, kad ankstesnė valdžia labiau suvokė realybę.

Vyras dėstė centre sportuojančių vaikų ir trenerių bėdas. O jos tiesiog badyte bado akis.

Sporto salėje, kur treniruojasi dziudo sportininkai, neveikia dušai, patalpos šaltos. Kaštonų pagrindinės mokyklos rūsyje, kur treniruojasi lengvaatlečiai, reikia keisti dangą - dabartinė yra nelygi ir nesaugi.

Griūva šaudyklos siena, čia patalpos irgi labai šaltos.

Nežiūrint to, pakankamai sudėtingomis sąlygomis dirbantys treneriai rodo išmonę ir vaikus paruošia taip, kad jie skina laurus ne tik šalyje, bet gerai pasirodo ir tarptautinėje arenoje.

„Pradedama ne nuo to galo. Reikia pirmiausia sutvarkyti tai, kas yra, o ne esant tokiai situacijai plėstis į šonus“, - kalbėjo sporto treneriai, nenorėję, kad būtų skelbiamos jų pavardės.

Prisideda mokykla

„Šiaurės rytai“ apsilankė Kaštonų pagrindinės mokyklos rūsyje, kur treniruojasi rajono lengvaatlečiai.

Mokyklos direktorius Vytautas Stanulevičius pasakojo, kad rūsyje lengvaatlečiai susidėjo naudotą stadiono dangą.

Ji sudėta ant nenuimto seno pagrindo, todėl nėra lygi.

V. Stanulevičiaus nuomone, čia reikėtų didesnių investicijų – išbetonuoti grindis ir ant betono pakloti lygią dangą. Lengvosios atletikos treneris Viktoras Bagamolovas taip pat mano, kad pirmiausia reikėtų pakeisti grindų dangą. Ji yra suplyšusi, nusidėvėjusi, nelygi.

Nepaisant menko biudžeto, mokykla investuoja savo lėšas. Šį sausį planuojama kartu su Biržų technologijų ir verslo mokymo centru įvykdyti bendrą projektą. Bus ištinkuotos ir nudažytos patalpų, kur treniruojasi lengvaatlečiai, sienos. Darbuosis praktiką atliekantys centro moksleiviai.

Direktorius pasakojo, kad rūsyje veikia vėdinimo sistema. Jis rodė šuoliaduobę, kurią sutvarkyti padėjo Kūno kultūros ir sporto centras.

Sąlygos šaltyje sudėtingos

Šaudymo trenerė Dalė Drevinskienė patvirtino, kad viena šaudyklos siena griūva.

Laimė, čia vaikai ir treneriai nevaikšto. Siena užtverta STOP juostomis iš vidaus ir išorės. Laukiama renovacijos, kuri galbūt kada nors ir įvyks.

Šaudykloje treniruojasi vaikai ne tik iš Biržų, bet ir iš Pasvalio rajono. Nors sąlygos sudėtingos, dirbama, treniruotės lankomos.

„Norime rezultato, o bazės baisios. Laukiam sporto komplekso, bet treniruotis reikia šiandien. Sporto bazė tenkina, bet žiemą vargstam, šalta. Net durų niekas nepakeičia“, - kalbėjo trenerė.

Košia vėjas, dušai neveikia

Biržų miesto centre esančioje „Saulės“ gimnazijos sporto salėje rinkosi moksleiviai. Persirengę basomis jie ėjo koridoriumi į salę. Pro kiauras duris traukė šaltas vėjas. Buvo galima tik įsivaizduoti, kaip čia šalta viduržiemį.

Dziudo treneriai Mindaugas Simėnas ir Alfredas Kuprevičius rodė dušo patalpą. Besitreniruojantys vaikai juo nesinaudoja, nes jis tiesiog neveikia.

Treneriai kalbėjo nebesitikintys valdžios investicijų.

M. Simėnas pastebėjo, kad dabartinis Kūno kultūros ir sporto centro vadovas Sigitas Mitrochinas bent rodo dėmesį – atsiunčia darbuotojus užkalti kiauras duris ar prikalti kiliminę dangą.

Pasak trenerių, akivaizdu, kad Biržų rajone sporto bazėms tinkamo dėmesio neskiriama.

Situacija bloga visuose objektuose

Biržų rajono savivaldybės Kūno kultūros ir sporto centro direktorius Sigitas Mitrochinas sakė gerai žinantis, kad visos sporto bazės blogos.

Centras lėšų remontams negauna. Jų skiria tiek, kiek surenka iš sportuojančių vaikų. Tad atliekami dažniausiai tik kosmetiniai remontai. Tarkim, vieną šaudyklos stogą tokiu būdu sutvarkė, Karaimų gatvės salės duris vasarą nudažė.

Pasak direktoriaus, blogiausia situacija šaudykloje. Kad būtų šiek tiek šilčiau, yra nupirktos infraraudonųjų spindulių šildymo lempos.

Dėl griūvančios sienos direktorius ne kartą rašė raštus į Biržų rajono savivaldybę. Į vietą buvo atvykę apžiūrėti rajono vadovai. Tikimasi, kad reikalai po truputį judės.

Vienas pliusas tik tas, kad gavus Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas bus remontuojama sporto salė Karaimų gatvėje.

Tiesa, pašnekovas nemato nieko blogo, jei kaimuose dirbantys sporto entuziastai gaus po pusę etato.

„Yra tokių entuziastų kaip, tarkim, L. Ramutėnas, V. Vareika. Kiek jie gali dirbti vien iš savo asmeninės iniciatyvos? Gaus atlyginimą, bus labiau įpareigoti“, - svarstė S. Mitrochinas.

Jurgita Morkūnienė

Biržų krašto laikraštis "Šiaurės ryrai"

Rekomenduojami video