Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Betvarkė seniūnijos buhalterijoje verslininkus pavertė politiniais įrankiais

Ten, kur vyksta aršios politinės intrigos, verslui vietos nelieka. Tokią karčią tiesą šiandien tenka pripažinti jau kelerius metus Kėdainiuose veikiančiai ir maitinimo paslaugas teikiančiai Vilniaus bendrovei bei dar kelioms mūsų rajono verslo įmonėms, įsikūrusioms buvusio vaikų darželio pastate, Skongalio gatvėje. Įmonės, sąžiningai mokėjusios mokesčius, dėl betvarkės miesto seniūnijos buhalterijoje tapo politikų įrankiais. Šie, nepaisydami jokių skrupulų, viešai verslininkus linksniuoja kenkdami jų reputacijai ir net galimai bandydami padaryti „atpirkimo ožiais“ savo politiniuose žaidimuose, kuriais, neatmestina, gali būti siekiama susidorojimo su oponentais.

Rado betvarkę seniūnijos buhalterijoje

Skandalas kilo Kėdainių rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybai atlikus patikrinimą Kėdainių miesto seniūnijoje.

Nustatyta, kad seniūnija mokesčių mokėtojų pinigus naudoja mokėdama iš seniūnijos biudžeto nemažą dalį komunalinių mokesčių už buvusio vaikų darželio Skongalio gatvėje pastato išlaikymą, kuriame patalpos išdalintos visuomeninėms organizacijoms bei išnuomotos kelioms verslo įmonėms.

Paaiškėjo, kad vien pernai seniūnija sumokėjo apie 24 tūkst. eurų už šiame pastate sunaudojamą elektros energiją, vandenį bei kitus komunalinius patarnavimus, o sąskaitų daugumai ten veikiančių organizacijų nerašė ir nepateikė nuo 2018 metų liepos iki 2019 metų gegužės ir net gruodžio mėnesių.

Sąskaitas išrašė tik verslininkams

Tiesa, kelios nežinia kaip paskaičiuotos sąskaitos, vis tik buvo išrašytos, tačiau ne visiems pastato patalpų nuomininkams, o tik kelioms ten veikiančioms verslo organizacijoms.

Maža to, kai kurios sąskaitos netrukus buvo anuliuotos dėl to, kad buvo neteisingai paskaičiuotos ir vietoj jų pateiktos naujos – su perskaičiuotomis sumomis. O tai kai kuriems politikams tapo puikia dingstimi viešai apjuodinti verslininkus ir su jais siejamus politinius oponentus, bandant sukurti opiniją, esą taip galėjo būti padaryta specialiai dėl verslo įmonių ryšių su vietos politikais.

Tačiau verslininkai atremia, kad vieni patys nesiruošia mokėti už visas visuomenines organizacijas, veikiančias po tuo pačiu stogu kaip ir jie.

Verslo atstovai reikalauja įvardinti metodiką, pagal kurią jiems yra skaičiuojami mokesčiai. Juolab, kad jiems pateiktos net ir perskaičiuotos bei sumažintos sąskaitos savo dydžiu gerokai pranoksta realią komunalinių paslaugų kainą.

Niekas nieko įvardinti negali

O jokios skaičiavimo metodikos niekas negali įvardinti, nes iki šiol Kėdainių miesto seniūnijos buhalterija, pasirodo, net nežino, kaip rašyti sąskaitas už komunalinius mokesčius jai priklausančiame Skongalio gatvės pastate veikiančioms įmonėms ir organizacijoms – prie daugelio nuomos sutarčių nėra jokių pasirašytų susitarimo priedų, kuriais remiantis ir galima būtų skaičiuoti mokesčius už komunalines paslaugas.

Nijolė Naujokienė

Nijolė Naujokienė

Svarstė Kontrolės komitete

Kodėl susidarė tokia situacija, jau kurį laiką bando aiškintis ir Kėdainių rajono savivaldybės tarybos Kontrolės komitetas.

Pastarąjį kartą šis komitetas rinkosi praėjusį pirmadienį.

Prieš prasidedant posėdžiui, nuo jo nusišalino Kontrolės komiteto narė Nijolė Naujokienė, nurodydama, kad vienoje iš įmonių, kurią liečia svarstomas klausimas – bendrovėje „Sveikos mitybos partneris“ puse etato samdoma administratore dirba jos dukra Giedrė Aukštikalnienė, tad politikė, sakė: „Noriu išvengti bet kokių galimų interpretacijų, kadangi jau dabar iš viešai skleidžiamos informacijos akivaizdu, kad šiuo svarstomu klausimu formuojama tendencinga nuomonė.“

N. Naujokienės nusišalinimui pritarė visi komiteto nariai, o politikė Adelė Štelmokienė net pareiškė, kad nuo svarstomo klausimo turi nusišalinti ir vicemeras Paulius Aukštikalnis, nes yra N. Naujokienės dukters sutuoktinis.

A. Štelmokienė nesusigaudė, kad P. Aukštikalnis posėdyje nedalyvauja ir net negali dalyvauti, nes nėra Kontrolės komiteto narys.

Ar atsakomybe turėtų dalintis?

Kodėl seniūnijos buhalterija Skongalio gatvės buvusio vaikų darželio pastato nuomininkams net keliolika mėnesių nerašė sąskaitų už komunalinius mokesčius ir kodėl nebuvo pasirašyti dėl to susitarimai prie nuomos sutarčių, į Kontrolės komitetą buvo kviestas pasiaiškinti tuo metu miesto seniūno pareigas ėjęs ir seniūnijos darbui vadovavęs tuometinis seniūnas ir dabartinis rajono meras Valentinas Tamulis.

Į Kontrolės komiteto posėdį jis neatėjo ir nenurodė savo nedalyvavimo priežasčių. Dėl to apgailestavo Kontrolės komiteto pirmininkas Saulius Grinkevičius, V. Tamulio neatvykimą įvardindamas kaip komiteto posėdžio ignoravimą.

Saulius Grinkevičius

Saulius Grinkevičius

V. Tamulis dėl netvarkos Kėdainių miesto seniūnijos buhalterijoje buvo kviestas pasiaiškinti kaip buvęs seniūnijos vadovas, tiesiogiai atsakingas už tuometinių savo pavaldinių darbą.

Panašu, kad oponentams pasitaikė puiki galimybė gerai „išskalbti kailį“ V. Tamuliui, galimai siekiant suversti jam atsakomybę dėl betvarkės miesto seniūnijos buhalterijoje ir sėkmingai „pamirštant“, kad už tą betvarkę tenka atsakomybė ne tik V. Tamuliui, bet ir pačiai savivaldybei, kuriai seniūnija ir yra tiesiogiai pavaldi.

O tuo metu kai seniūnija nerašė sąskaitų nuomininkams už komunalinius mokesčius, savivaldybės administracijai vadovavo ne kas kitas kaip to paties S. Grinkevičiaus statytinis – tuometinis savivaldybės administracijos direktorius Ovidijus Kačiulis, kuriam ir buvo tiesiogiai pavaldus V. Tamulis.

Tad klausimas, kas turėtų dalytis atsakomybę, lieka atviras.

Aiškinosi buhalterė

Dėl betvarkės miesto seniūnijos buhalterijoje Kontrolės komiteto posėdyje aiškinosi buvusi seniūnijos vyriausioji buhalterė Rita Stukonienė.

Rita Stukonienė

Rita Stukonienė

„Tuo metu ilgai tęsėsi mano nedarbingumas. Jei būčiau buvusi darbe, būtų situacija kitokia.

Be to, buvo atleistas vyr. specialistas, naujas priimtas tik 2020 metų liepos mėnesį. Specialistų seniūnijoje buvo labai mažai, kurie galėjo ir mokėjo paskaičiuoti.

Mes pripažįstame savo klaidą išrašant sąskaitas nuomininkams.

Kadangi grįžau į darbą balandį, sąskaitas bandėm rašyti už visą laikotarpį“, – sakė buvusi Kėdainių miesto seniūnijos vyriausioji buhalterė ir pabrėžė, kad būta problemų tik dėl sąskaitų rašymo už komunalines paslaugas, o nuomos mokesčius pagal sutartis įmonės mokėjo, nors šiandien ir turi šiek tiek dėl karantino sukeltų problemų susikaupusių skolų.

Sąskaitas anuliavo, nes blogai paskaičiavo

Buvusios seniūnijos buhalterės buvo prašoma įvardinti, kodėl praėjusių metų lapkričio mėnesį už komunalines paslaugas nuomininkams išrašytos sąskaitos buvo anuliuotos ir perrašytos iš naujo, o sumos jose sumažėjo.

R. Stukonienė paaiškino, kad tai buvo padaryta dėl to, kad sąskaitos buvo neteisingai išrašytos. Patikrinus minėtame pastate veikiančios įmonės „Sveikos mitybos partneris“ elektros ir vandens skaitiklius paaiškėjo, kad šiai įmonei buvo priskaičiuotos gerokai per didelės komunalinių išlaidų sumos, todėl sąskaitos buvo perrašytos pagal realiai suvartotą elektros energijos ir vandens kiekį. Kitoms įmonėms šios išlaidos išdalintos pagal nuomojamų patalų kvadratūrą.

„85 procentai komunalinių išlaidų teko „Sveikos mitybos partneriui“, o likusieji 15 procentų – kitiems nuomininkams.

„Sveikos mitybos partneris“ pats yra pasistatęs skaitiklius, o kitiems nuomininkams seniūnija jų pastatyti negali, nes tai labai brangiai kainuoja, todėl kitiems ir skaičiuojame pagal kvadratus“, – paaiškino buvusi buhalterė dar kartą akcentuodama, kad seniūnija pripažįsta savo klaidas ir yra pasirengusi jas ištaisyti.

Paaiškinimų nepakako

Adelė Štelmokienė

Adelė Štelmokienė

Kontrolės komitete dirbantiems politikams tokių paaiškinimų nepakako.

A. Štelmokienė paprašė, kad buhalterė įvardintų, kas jos asmeniškai prašė perrašyti sąskaitą bendrovei „Sveikos mitybos partneris“.

„Tokių dalykų niekas neprašė. Jūs negalit taip šnekėti,“ – atkirto buhalterė.

„Tai jūs pati supratot, kad reikia perrašyti, ar ne?“, – neatlyžo A. Štelmokienė.

R. Stukonienė paaiškino, kad sąskaitos perrašytos pagal užfiksuotus skaitiklių parodymus, o ankstesnių metų sąskaitos, kuomet skaitiklių nebuvo, perskaičiuotos išvedus sunaudojamų išteklių vidurkį.

Stebėjosi, kad kalbama tik apie vieną įmonę

Kontrolės komiteto narė Indrė Fiodorova, stebėjosi, kad kalbama tik apie vieną įmonę, kuriai vis tik sąskaitos buvo rašomos, o tylima apie kur kas didesnę problemą, – kad kitiems tose pačiose patalpose veikiantiems nuomininkams sąskaitos iš viso net nebuvo rašomos.

Indrė Fiodorova

Indrė Fiodorova

„Mes kalbame apie tuos ir baudžiame tuos, kurie mokėjo mokesčius, o ne tuos, kurie jų nemokėjo. Mes barame labiausiai tuos, kurie mokėjo ir tvarkosi, labai gaila, kad nekalbame apie kitus. Man nesuprantamas toks posėdis ir jo esmė”, – sakė I. Fiodorova.

Jai antrino ir savivaldybės Kontrolės ir audito skyriaus vedėja Zita Valiauskienė, taip pat pabrėžusi, kad „Sveikos mitybos partneriui“ sąskaitos buvo rašomos, o kitiems nuomininkams – ne.

Sumokėjo iš sutaupytų lėšų

Kontrolės komiteto pirmininkas S. Grinkevičius prašė paaiškinti, iš kokių lėšų miesto seniūnija padengė bemaž 24 tūkst. eurų komunalinių išlaidų už Skongalio gatvėje esančio ir įmonėms bei organizacijoms nuomojamo pastato išlaikymą, kai seniūnijos biudžete tokių lėšų nebuvo numatyta.

Buvusi seniūnijos buhalterė paaiškino, kad ši suma buvo sumokėta iš lėšų, kurias seniūnijai pavyko sutaupyti dėl šiltos žiemos ir bendrai sumažėjusių šildymo išlaidų.

Įžvelgia galimą susidorojimą su įmone

Kontrolės komitete dalyvavusi viešai „skalbiamos“ įmonės „Sveikos mitybos partneris“ vadovė Audronė Tendzegolskienė sakė: „Ilgai stebėjome šią situaciją. Ne kartą patys kreipėmės į seniūniją, kad mums būtų laiku išrašomos sąskaitos.

Iš pradžių seniūnijos nesugebėjimas pateikti sąskaitų atrodė, kad tėra ten dirbančių darbuotojų nekompetencija, o dabar visa tai jau panašu į sąmokslą, gal net konkurentų susidorojimą su įmone.

Audronė Tendzegolskienė

Audronė Tendzegolskienė

Viešai eskaluojama, kad mūsų įmonei sąskaitos neišrašomos, tačiau niekas nekalba apie tai, kad per vieną ir tą patį laikotarpį mes gavome net tris skirtingas sąskaitas, kurios mums sukėlė šoką, nes buvo pateikti visiškai neadekvatūs ir realybės neatitinkantys paskaičiavimai, tik todėl sąskaitos ir buvo perrašytos.

Mes Kėdainiuose nuomojame 74 kvadratinių metrų plotą, o mūsų komunalinių mokesčių sąskaitos siekia 1 tūkst. 530, 1 tūkst. 700 eurų per mėnesį.

Tuo tarpu Vilniuje, Žvėryne, mūsų įmonė nuomojasi keturis kartus didesnį plotą, ten sąskaitos ne ką didesnės nei Kėdainiuose.

Tad tai, kas čia vyksta, protu yra nesuvokiama.

Mes kreipėmės į seniūniją prašydami paaiškinti, iš kur tokios sumos. Tai sakyti, kad mūsų įmonei specialiai sąskaitos buvo sumažintos – absurdas, jūs nejuokaukit. Mes mokame pagal skaitiklių parodymus.

Iš pradžių seniūnija išrašo realybės neatitinkančias sąskaitas, paskui perskaičiuoja jau pagal skaitiklių parodymus, o mes dėl to liekame kalti?

Jei visame pastate yra tik kelios verslo įmonės, tai dar nereiškia, kad jos turi sumokėti ir už visas ten veikiančias visuomenines organizacijas, padengdamos visas pastato sąnaudas. Tai ne mūsų ir kitų įmonių problema.

Esant tokiai situacijai, jau svarstome galimybę trauktis iš Kėdainių.

Čia tėra tik mažas mūsų įmonės padalinys, kuris su tokiais dirbtinai keliamais skandalais, tik be reikalo gadina mūsų įmonės reputaciją”, – sakė A. Tendzegolskienė.

Zita Petrokienė. Algimanto Barzdžiaus / „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Zita Petrokienė. Algimanto Barzdžiaus / „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Nežino, kaip skaičiuojama iki šiol

A. Tendzegolskienei antrino ir kita patalpų Skongalio gatvės pastate nuomininkė Zita Petrokienė, VšĮ „Alternatyviojo ugdymo centras“ vadovė.

„Tai kodėl ir vėl neminit kitų? Kodėl tik mes, įmonės ir įstaigos esame vėl eskaluojamos, o apie visai nemokančius kitus nuomininkus – visuomenininkus tylima?

Iki šiol su mūsų sąskaitom niekas neaišku: žiemą mokame už elektrą mažiau, vasarą – daugiau. Kaip taip gali būti?

Turime vos keliolika vaikų, o vien už vandenį mokame po kelis šimtus per mėnesį. Ar čia teisinga, kad skaičiuojamos išlaidos pagal nuomojamų patalpų kvadratūrą?“ – klausė Z. Petrokienė ir užsiminė, kad būtų teisinga, jog auditas peržiūrėtų visas šio pastato realias išlaidas ir teisingai perskaičiuotų sąskaitas visiems nuomininkams, o ne tik ten veikiančioms įmonėms, kurios neturėtų mokėti už kitus savo kaimynus.

Visoje šioje painioje istorijoje galutinius taškus ketinama sudėti rugpjūčio 4 dieną vyksiančiame dar viename Kontrolės komiteto posėdyje.

 

Kristina KASPARAVIČĖ

Rekomenduojami video