Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Bebrus bandys naikinti aktyviausi medžiotojai?

Išdžiūvus upėms ir grioviams, juose gyvenę bebrai įsikraustė į ten, kur rado vandens. Jie apsigyveno Astrave esančio „Siūlo“ fabriko vandens valymo įrenginiuose.

Išdžiūvus upėms ir grioviams, juose gyvenę bebrai įsikraustė į ten, kur rado vandens. Jie apsigyveno Astrave esančio „Siūlo“ fabriko vandens valymo įrenginiuose.

Žvėreliams nė motais, kad įrenginių teritorijoje esantis vanduo su chemikalais.

Dėl augančios bebrų populiacijos sunerimo „Siūlo“ fabriko vadovai. Jie kreipėsi į Biržų rajono savivaldybę, prašydami spręsti klausimą dėl jų populiacijos reguliavimo.

Biržų rajono savivaldybės administracijos ekologė Jurgita Bruniuvienė sakė, jog „Siūlo“ darbuotojai baiminasi, jog bebrai perkąs pylimus ir vanduo nubėgs.

J. Bruniuvienė sakė buvusi „Siūlo“ vandens valymo įrenginių teritorijoje ir įsitikinusi, kad bebrai čia tikrai gyvena.

„Tikimybė, kad bebrai čia nuleis vandenį, labai maža. Tokiu atveju jie neturėtų kur gyventi, juk ir taip iš sausų vietų susikraustė, kur yra vandens. Priešingai – jie pylimus tvirtina“, - kalbėjo J. Bruniuvienė.

Tačiau, jos įsitikinimu, bebrų populiaciją reikia mažinti. Vanduo negeras, su chemikalais. Nėra gerai, kad gyvūnėliai gyvena tokioje aplinkoje.

Tad savivaldybė kreipėsi į Parovėjos seniūnijos seniūnę Gailutę Tamulėnienę. Pastaroji registruotu prašymu kreipėsi į Tamošiūnų medžiotojų būrelio medžiotojus. Ji prašė, kad būtų imtasi priemonių, jog bebrų „Siūlo“ valymo įrenginiuose mažėtų.

Tamošiūnų medžiotojų būrelio vadovas Rimantas Šarkanas paaiškino seniūnei, kad „bendru medžiotojų sutarimu“ aktyviausi yra Ūbiškių kaime gyvenantys medžiotojai. Todėl paprašė, kad būtent jie užsiimtų bebraviečių naikinimu.

Ūbiškių kaime gyvena Parovėjos seniūnijos seniūnės Gailutės Tamulėnienės šeima. Tamošiūnų medžiotojų būrelyje medžioja ir jos sūnus, ir sutuoktinis, jie yra vieni aktyviausių medžiotojų.

„Prie ko čia mano šeima? Negi būrelyje yra tik trys medžiotojai? Gal supyko, kad aš raštą parašiau, betgi turiu daryti, kas mano kompetencijoje“, - į korespondentės klausimą, kodėl, jos manymu, buvo pasiūlyta bebrus gaudyti jos šeimos nariams, reagavo G. Tamulėnienė.

Seniūnė minėjo, kad jos šeimos nariai vieną vakarą tikrai buvo nuvažiavę į „Siūlo“ teritoriją. Tačiau suprato, kad bebrus gaudyti labai sudėtinga.

„Man sakė, kad gal reikėtų pakelti droną, tik tuo atveju pavyktų juos aptikti“, - sakė G. Tamulėnienė.

R. Šarkanas sakė irgi ne kartą lankęsis „Siūlo“ fabriko vandens valymo įrenginių teritorijoje, įvertinęs situaciją, nuvežęs ir kitų būrelių medžiotojus, kurie bebrus gaudo su šunimis.

Jo nuomone, bebrams naikinti reikės daug laiko, kantrybės ir patirties.

Jurgita Morkūnienė

Biržų krašto laikraštis "Šiaurės rytai"

Rekomenduojami video