Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
„Basų mamų“ atstovė: prezidentas žada apsispręsti, ar kreipsis į KT dėl galimybių paso vaikams

Po antradienį vykusio susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda viena iš protesto „Basos mamos“ organizatorių Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė teigė, kad šalies vadovas pasižadėjo apsispręsti, ar kreipsis į Konstitucinį Teismą dėl galimybių paso, taikomo vaikams nuo 12-os metų.

„Prezidentas pažadėjo apsispręsti artimiausiu metu dėl to, ar jis kreipsis į Konstitucinį Teismą dėl galimybių paso vaikams“, – po susitikimo su prezidentu sakė V. Jankauskaitė-Milčiuvienė.

Paklausta, kada prezidentas ketina pateikti atsakymą, protesto organizatorė teigė, kad artimiausiu metu.

„Buvo pasakyta artimiausiu metu. (...) Po savaitės jau pradeda galioti galimybių pasas vaikams nuo 12 metų. Tai normalu, kad sprendimo ir reikia tikėtis artimiausiu metu“, – teigė V. Jankauskaitė-Milčiuvienė.

Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė taip pat patvirtino, kad šalies vadovas ketina svarstyti dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą.

„Mes sutarėme, kad tėvų atstovai ateis pasikalbėti dar su teisiniais papildomais argumentais. Ir, ko gero, turėsime dar arba diskusiją raštu, arba susitikus, ir pratęsime šitą diskusiją, tada prezidentas apsispręs į vieną ar į kitą pusę“, – kalbėjo I. Segalovičienė.

Be to, I. Segalovičienė teigimu, prezidento susitikime su protestuojančiomis mamomis daugiausia dėmesio buvo skirta ne skiepų, tačiau testavimo klausimui.

„Be jokios abejonės, skiepytis yra svarbu ir tai išlieka pagrindine pandemijos valdymo priemone, bet lygiai taip pat, ateinant omikron, labai svarbus dalykas yra testuotis. Ir šiandieną mes pastebime, kad ne visi žmonės žino, kad iš principo galimybių pasą gali gauti kiekvienas vaikas todėl, kad jis gaunamas arba pasiskiepijus, arba persirgus, arba testuojantis“, – kalbėjo prezidento vyriausioji patarėja.

Anot I. Segalovičienės, plintant omikron atmainai, svarstoma dėl testavimosi iš valstybės biudžeto lėšų.  

„Ir valstybė šiuo metu yra numačiusi, projektuoja, kad testavimas bus apmokamas iš valstybės biudžeto lėšų ir galios testavimas tas, kuris yra taikomas PGR kaupinių metodu mokyklose, nemokamas PGR testas 7 dienas bei antikūnų tyrimas, kuris, jeigu bus teigiamas, galios 60 dienų“, – kalbėjo I. Segalovičienė.

„Pagrindiniai tikslai – išsaugoti vaikų sveikatą, nes vaikai irgi serga, antras dalykas, išsaugoti maksimaliai kontaktinį ugdymą ir trečias dalykas – išsaugoti vaikų socialinį gyvenimą. Šios visos trys dedamosios, ypatingai mūsų paaugliams 12-15 metų, yra itin reikšmingos“, – pridūrė I. Segalovičienė.

ELTA primena, kad antradienį G. Nausėda susitiko su mamomis, anksčiau kelis kartus protestavusiomis prieš galimybių pasą vaikams nuo 12-os metų.

Pirmoji „Basų mamų“ protesto akcija įvyko dar lapkričio 15 d. Anot akcijos iniciatorių, galimybių pasas diskriminuoja dalį vaikų, gali sukelti psichologinių problemų ypač jautriai paauglių amžiaus grupei.

Laikydami vaikiškus žaislus ir balionus, simbolizuojančius vaikystę, protesto dalyviai kritikavo galimybių pasą ir ragino nedaryti, jų teigimu, eksperimentų su vaikais. Taip pat akcijos organizatoriai ragino prie Vyriausybės palikti, organizatorių teigimu, prarastos vaikystės simbolį – vaikišką žaisliuką. Basomis kojomis ant šalto grindinio stovėdami protesto dalyviai simbolizavo savo bejėgiškumą.

Gruodžio pradžioje prie protestuojančių basų mamų prisijungė basi tėčiai. Anot jų, mamos vis dar nesulaukia tinkamos Prezidentūros reakcijos, o vaikai ir toliau tampa politinių žaidimų įkaitais.

Rekomenduojami video