Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Balsėnų žmones nuskriaudė gamtos jėga

Košmariškas akimirkas išgyveno balsėniškiai iš Veiviržėnų seniūnijos, kai praėjusio penktadienio vakare grėsmingai blykčiojant žaibams ir grūmojant perkūnui per gyvenvietę siauru ruožu praūžė viesulas. Jis vertė galingus medžius, laužė elektros stulpus, plėšė pastatų stogus, neįgalų gyventoją paliko be pastogės. Puoselėję ir gražinę savo kaimą Balsėnų žmonės pasijuto nesaugūs ir bejėgiai prieš gamtos stichiją. Ši nelaimė nukentėjusiųjų širdyse pasėjo nerimą, kaip suspėti susitvarkyti pastatus – žiema ant nosies.

Rovė medžius, plėšė stogus

Rugsėjo pradžioje lankantis išpuoselėtame, žydinčiame Balsėnų kaime vienos sodybos šeimininkė apgailestavo, kad jau ruduo, prognozuojamos šalnos, kurios sunaikins žydėjimą. Ir jokios nuojautos, jog gali užgriūti baisesnė gamtos jėga. Tai įvyko praėjusio penktadienio vakarą – galingas viesulas per keliolika sekundžių viename ruože su šaknimis išrovė stiprius medžius, laužė jų kamienus ir elektros stulpus, plėšė pastatų stogus. Ši gamtos stichija neįgalų kaimo gyventoją Audrių Jušką paliko be pastoės, nepataisomai suniokojo jo automobilį, be kurio vežimėliu judančiam vyrui gyvenimas sustojo.

Balsėniškių manymu, gyvenvietės paribyje susiformavę du kamuoliniai žaibai sukėlė šį baisų viesulą. Jis nusiaubė ten pat esančios Valerijos Kundrotienės ir jos dukros šeimos sodybą – nuplėšė gražiai įrengtų ūkinių pastatų stogą, liko neapgadinta tik malkinė. Sode iš šaknų išvertė kelis galingus medžius, nepajėgęs išrauti poros šimtų metų ąžuolo, stipriai „apgenėjo“ jo šakas. Nuo senos trobos nuplėšė tik kelis šiferio lakštus, bet į naują dukros namą pro atvertas duris įsisukęs kamuolinis žaibas šeimininkę sviedė į šoną. Sudrebėjo namas – įskilo siena.
„Trenkė taip, kad pagalvojau, jog troba nuvirto, – šeštadienį „Bangos“ korespondentei pasakojo 80-metė V. Kundrotienė. – Per mano gyvenimą nieko panašaus nėra nutikę.“ Tą rytą paskambinusi dukra Genutė patarė jai nežiūrėti pro langą. Sublokuotas garažas, tvartas, vasarinė virtuvė, daržinė, buvę gražiai sutvarkyti, atrodė kaip po karo – suniokotu stogu, suknežintomis durimis. „Ar Savivaldybė skirs pašalpą susiremontuoti? – susirūpinusi V. Kundrotienė. – Pastatų nesu apsidraudusi.“

Pagalvojo apie pasaulio pabaigą

Viesulas, skriedamas per gyvenvietę, ties gražiai tvarkoma Stasio Kundroto sodyba išvertė pakelėje augusias trešnes, nulaužė maumedį, bet gėlių neužkliuvo, kaip ir kaimynystėje grožį puoselėjančių Poškų sodyboje.
„Penktadienio vakare apie 8 valandą sudrebėjo mūsų troba, dingo elektra. Kaimynas pasakė, jog išversti mano medžiai. Šį maumedį kadaise su tėvuku pasodinome“, – dėstė Stasys, šeštadienį tvarkydamas pakelėje išverstus medžius. Jis apgailestavo, kad kitoje kelio pusėje, prie daugiabučio gyvenamojo namo, išversti visi beržai – nebeliko vaikystės prisiminimo. „Pro juos eidavau į pradinę mokyklą“, – nostalgiškai prisiminė S. Kundrotas.
Daugiabučio gyventojai, gražiai tvarkę savo teritoriją, šeštadienį valė ją nuo išlaužų, išverstų medžių, vėjo suneštų atliekų. „Vajėzau, kas čia dėjosi vakar vakare, – aiktelėjo šio namo gyventoja Danguolė. – Atrodė, kad dangus užkrito. Prasidėjo perkūnija, baisus viesulas, medžiai linko, sutemo kaip naktį. Kažkas kažkur degė.“

„To dar nebuvo, – atsiduso Valerija. – Tomis baisiomis akimirkomis telefonu kalbėdamasi su sūnumi pasakiau, kad pas mus pasaulio pabaiga – pradėjo virsti medžiai, skraidė šiferio lakštai, nukrito elektros laidai, dingo elektra. Kokia gamtos jėga – tokius medžius išvertė! Mūsų kaimas pašiurpo – visi laukė ryto. Sutvarkysime kaimą.“
Tačiau viesulas ne tik išpuoselėtą aplinką suniokojo – nudraskė dalį šiferio lakštų nuo daugiabučio stogo. Naktį į būstus varvėjo vanduo. „Kiek nuostolių… Neįsivaizduoju, kiek pinigų dabar reikės susitvarkyti – neseniai savo stogo dalį buvau pakeitusi, o dabar taip viskas pabrangę“,– atsiduso Danguolė. Nuplėštas ir šalia daugiabučio esančių Balsėnų bendruomenės patalpų stogas, kuris prieš kelerius metus buvo atnaujintas, ir langai suniokoti. Laimei – aukų nėra.

Per stebuklą liko gyvas

Balsėniškis A. Juška šeštadienio rytą sunkiai tvardė ašaras. Sėdėdamas neįgaliojo vežimėlyje savo sujauktame kieme, kuris visada buvo tvarkingas, pilnas gėlių, sielvartavo dėl prarastų savo namų. Dabar suniokotą stogą dengė polietileno plėvelė, kurią prilaikė padangos. Naktį varvėjo vanduo – sušlapo visi kambariuose buvę daiktai. Gamtos stichija per keliolika sekundžių suniokojo daug metų kurtą šeimos būstą.

„Prie namo stovėjusią mašiną vėjas pakėlė į pusantro metro aukštį ir bloškė į žemę. Kokios jėgos būta – automobilis sveria pustrečios tonos! – stebėjosi Audrius. – Bet jis išgelbėjo man gyvybę – krisdamas elektros stulpas su gandralizdžiu neužvirto ant pastato, tik duris užrėmė. Be pagalbos negalėjau išeiti iš namų.“
Žmona Lina, šeštadienio ryte grįžusi namo iš naktinės pamainos vienoje Klaipėdos įmonėje, išvydo šiurpų vaizdą. Tvarkyti Juškų kiemą susirinko ne tik giminaičiai, artimieji, bet ir kaimynai. „Dėkojame Virginijai Poškienei, kurinekviesta atėjo“, – susijaudinusi ištarė Lina.

Ši šeima – viena labiausiai nukentėjusių nuo šios stichijos. „Neįsivaizduoju, kaip reikės atstatyti namus. Dar reikia bankui grąžinti ankstesnę paskolą“, – pro ašaras ištarė A. Juška.

Nuplėšti dar dviejų jo kaimynų ūkinių pastatų stogai.

Šeštadienį nuo ankstyvo ryto balsėniškiai pradėjo tvarkytis: pjovė išlaužtus medžius, krovė į krūvas šakas, sulaužytų medienos, metalo konstrukcijų detales, šiferio nuolaužas. „Mūsų kaimas draugiškas – susitvarkys, bet apgriautų, suniokotų pastatų remontui reikia lėšų. Ar Savivaldybė turi fondą nukentėjusiesiems nuo stichinių nelaimių paremti?“ – klausė Vida Gedmintienė, Balsėnų bendruomenės narė.

Dirbo ir įmonės „Klaipėdos energetika“ darbuotojai – iki vakaro suremontavo elektros liniją. Iki tol elektrą kaimui tiekė naktį pastatytas elektros generatorius.
Bet kaimo gyventojai pasigedo Veiviržėnų seniūnijos atstovų – po nelaimės nepasirodė nei seniūnė, nei jos padėjėjas. Seniūnė E. Sluckienė atostogauja, o padėjėjas Saulius Bakšinskis pirmadienį sakė: „Aš tik ūkvedys – apie įvykį Balsėnuose išgirdau šiandien. Po pietų važiuosiu pažiūrėti, kalbėsiu su gyventojais, kokios paramos reikia.“
Seniūnę pavaduojanti Laimutė Šunokienė tvirtino, jog tik pirmadienį sužinojo, kas nutiko Balsėnuose. „Važiuos padėjėjas S. Bakšinskis įvertinti padėtį. Žinau, kad žmonės prašė konteinerių šiukšlėms išvežti“, – sakė Endriejavo seniūnė L. Šunokienė.

Komentaras

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių ir bendradarbiavimo skyriaus specialistė Gintarė Plungienė:

– Antradienį Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas susitiko su nuo viesulo nukentėjusios sodybos Balsėnuose gyventojais, apžiūrėjo stipraus vėjo padarinius ir aptarė finansinės pagalbos galimybes.
Savivaldybė yra pasitvirtinusi Materialinės paramos skyrimo ir mokėjimo tvarkos aprašą. Juo remiantis, nukentėjus nuo gaisro ar stichinės nelaimės, padariusios žalą turtui, gyvenamajam būstui, kuriame bendrai gyvenantys asmenys ar vienas gyvenantis asmuo deklaruoja gyvenamąją vietą ir, jeigu tai yra vienintelis gyvenamasis būstas, skiriama 1 470 eurų parama (tai atitinka 10 VRP), nukentėjus ūkinės paskirties pastatams – 3 VRP (441 Eur) dydžio parama, jei vidutinės pajamos vienam bendrai gyvenančiam asmeniui neviršija 588 eurų.
Ši tvarka taikoma gyventojams, faktiškai gyvenantiems ir deklaravusiems gyvenamąją vietą Klaipėdos rajone. Prašymas ir reikalingi dokumentai pateikiami gyvenamosios vietos seniūnijoje. Gyventojų prašymus dėl materialinės paramos skyrimo nagrinėja Savivaldybės tarybos sprendimu sudaryta Socialinės paramos teikimo komisija.
Gyventojai taip pat gali teikti atskirą prašymą Administracijos direktoriui dėl finansinės pagalbos iš direktoriaus rezervo. Šio rezervo lėšos gali būti naudojamos gaisrų, stichinių nelaimių ir kitų įvykių padariniams likviduoti ir jų padarytiems nuostoliams iš dalies apmokėti. Atsitikus stichinei nelaimei, direktoriui pateikti prašymai svarstomi Ekstremaliųjų situacijų komisijoje.

Rekomenduojami video