Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Bajorų kaimo sodyboje vilkų gauja surengė skerdynes

Šiurpūs vilkų gaujos išpuolio vaizdai Bajorų k. (Kriaunų sen.) sodyboje – atsakymas šiuos žvėris saugantiems globėjams ir Aplinkos ministerijai, neleidžiančiai didinti jų sumedžiojimo limitų. Gegužės 18-osios paryčiais sodybos šeimininkas Algis Seibutis prie namų rado tikras avių skerdynes. 

Vienas išpjovė, kitas – apdraskė

Trys avys sudraskytos negyvai, viena dingusi, penkioms nuplėšti kailiai, išdraskyti sprandai, kojos, nugaros, papilvės. „Jos neišgyvens. Laukiu veterinarijos gydytojo, reikės pripjauti“, – pasakojo siaubą išgyvenęs A. Seibutis. Apie pusė keturių ryto jis išgirdo garsų avių mekenimą, o kai nubėgo prie aptvaro, esančio iki 50 m nuo gyvenamojo namo, pamatė kraupų vaizdą. Nuo vilkų, kurių, spėja, buvo tikrai ne vienas, avių neapsaugojo 1 m 60 cm aukščio aptvaras ir papildomai įrengtas elektrinis piemuo. Miškas nuo sodybos, iš kurio ir atsliūkino vilkų gauja, maždaug už kilometro.

Skerdynės – kiemo vidury

Sodybos šeimininkas sako, kad vilkai į vidiniame sodybos kieme esantį aptvarą pateko pro laisvą įvažiavimą, nes kelio, kuriuo sodybą pasiekia kaimynas, negali užtverti. Iš 29 avių bandos labiausiai nukentėjo jaunikliai. Nuostolių šeimininkas dar nesuskaičiavo. Jis sako, jog moralinės žalos pinigais nekompensuosi. „Pats trejus metus medžioju. Bet net ir matydamas avis draskančius vilkus jų šauti negaliu. Medžioklės sezonas pasibaigęs. Atvažiavo pas mane gerai vilkų gyvenimą pažįstantis medžiotojas Aidas (A. Stainys – aut. past.), bandėm skaičiuot, kiek kieme buvo vilkų. Bet naktį lijo, nepavyko atsek, kiek jų darbavosi. Pagal sudraskytus gyvulius akivaizdu, kad ne vienas ar du, o daugiau“, – dėstė nukentėjęs avių šeimininkas.

Nukenčia kasmet

Pasak A. Seibučio, per vilkus gyventi tapo nesaugu, nes įsidrąsinę plėšrūnai nesibaimina nei triukšmo, nei šviesų. „Daug kartų mačiau juos sėlinančius tuo pačiu keliu. Eina vienas paskui kitą vorele, apsidairo, išuostinėja, įvertina, numato, kur grobis, o naktį puola. Baugu, greitai gal užpuls ir žmogų. Teks tverti dar tvirtesnį aptvarą, įsigyti sarginį šunį, kitaip saugot, nakčiai gal į pastatą suvaryt avis. Gal po pamatais dar nepasikas, kaip yra pasakose“, – svarstė nuo vilkų ne pirmą kartą kenčiantis A. Seibutis. Pernai panašiu metu jis neteko dviejų avių, užpernai vilkai papjovė du avių jauniklius.

Rekomenduojami video