Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Automobilių vagys vis dar pridaro nuostolių – kaip apsaugoti savo turtą?

Nors automobilių ir jų dalių vagysčių per pastaruosius metus gerokai sumažėjo, tokio pobūdžio nusikaltimai niekur nedingo. Policijos duomenimis, 2022 m. fiksuotos 331, o 2023 m. – 288 automobilių vagystės.

Tiesa, krentantys vagysčių skaičiai nereiškia, kad sumažėjo gyventojams padaryta žala: praėjusiais metais vidutinė draudikų sumokėta kompensacija siekė 13,5 tūkst. eurų, kai 2022 m. ši kompensacija sudarė 8 tūkst. eurų.

Pasak ekspertų, augančias žalų sumas dažnai lemia naujesnis automobilių parkas ir dėl infliacijos pabrangusios automobilių detalės – net ir ekonominės klasės naujesniuose automobiliuose jos yra ganėtinai brangios.

Vidutinė automobilio dalių vagysčių išmoka per metus paaugo daugiau nei dvigubai – nuo 1,1 tūkst. iki 2,3 tūkst. eurų, automobilio vagysčių išmoka – daugiau nei pusantro karto. Šiemet ji siekia daugiau nei 13 tūkst. eurų.

Dažniausiai vagiamos dalys priklauso nuo automobilio markės, tačiau paprastai savininkai pasigenda galinio vaizdo veidrodėlių ar jų stiklų, multimedijos ir navigacijos įrenginių, priekinių žibintų, vairuotojo oro pagalvių, prietaisų skydelių, rečiau – ratlankių su padangomis.

Policijos atstovo Ramūno Matonio teigimu, ilgalaikės tendencijos rodo, kad automobilių vagysčių skaičius mažėja. „Šios džiuginančios tendencijos priežastys yra kelios. Gyventojai vis daugiau dėmesio skiria savo turto apsaugai, tobulėja automobilių apsaugos sistemos, didesnė kontrolė vykdoma pasienio punktuose, taip pat traukiasi naudotų automobilių pardavimo rinka. Ir, žinoma, policijos pareigūnai deda dideles pastangas nusikalstamų veikų ištyrimui“, – teigia R.Matonis.

Pasak policijos atstovo, nors vagystės neretai įvyksta net ir dienos metu bei pakankamai atvirose vietose, tinkamos apsaugos priemonės vagysčių riziką gali gerokai sumažinti.

„Rekomenduojama, jei įmanoma, automobilį laikyti saugomoje aikštelėje. Jei automobilis laikomas kieme, jį reikėtų statyti gerai apšviestame kiemo plote, arčiau savo buto langų, taip pat įsitikinti, kad jis užrakintas, uždaryti visi langai ir stoglangis. Automobilyje taip pat nereikėtų palikti asmeninių daiktų, net jei jie nevertingi“, – teigia R.Matonis.

Jis taip pat pažymi, kad naujesnių automobilių savininkai, visų pirma, privalėtų pasirūpinti šiuolaikinėmis apsaugos sistemomis, gerokai apsunkinančiomis vagių užduotis. Tai yra ne tik signalizacija, bet ir automobilio vietos GPS sekimo sistemos, imobilizatoriai, neleidžiantys automobilio užvesti be savininko.

VL

Rekomenduojami video