Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Atslenka kaitra

Mėgstantys tropinius karščius, panašu, jau netrukus galės jais mėgautis nekeldami kojos iš Lietuvos. Nors sinoptikai vis tyliau kalba apie tolimesnes orų prognozes ir patikimiausiais laikomi artimiausių dienų prognozavimai, visgi stebimi ženklai, leidžiantys jau netrukus tikėtis kaitros.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) vyriausiasis sinoptikas Paulius Starkus antradienį „Delfi“ tikino, jog artimiausia savaitė nusimato rami: „Ką matome iš skaičiavimų, savaitgalį galbūt ir sušils iki 25 laipsnių, bet pakankamai nekaršta. Na ir yra tokių ženklų, kad galbūt kitos savaitės pradžioje, galbūt per vidurį mus gali pasiekti šiltesnis oras, kada galėtų būti ir 30 laipsnių“, – artėjančią kaitrą prognozioja P. Starkus.

Visgi, anot sinoptiko, prognozės kol kas – gana tolimos, tad kol kas vadovaujamasi ženklais, bylojančiais apie galima ryškesnį sušilimą. „Kokias 2–3 dienas iš eilės, kiek seku informaciją, daug kas palaiko tą šilumą“.

Meteo.lt taip pat dalinasi ilgalaike orų prognoze. Anot Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos, remiantis naujausiais ECMWF modelio skaičiavimais, prognozuojama, kad birželis (standartinė klimato norma: SKN: +15,9 °C ir 68 mm) bus iki 1 laipsnio šiltesnis, o mėnesio kritulių kiekis apie 10 proc. didesnis nei norma.

Panašius skaičiavimų rezultatus pateikia kitas (CFSv2) ilgalaikių prognozių modelis. Birželio mėn., skaičiuojama, turėtų būti maždaug iki 0,5–1 laipsnio šiltesnis , o kritulių kiekis – iki 10–20 proc. didesnis nei norma. Apibendrinus, šeštasis šių metų mėnuo turėtų būti šiek tiek drėgnesnis, o temperatūra – truputį aukštesnė už daugiametę normą. Žvelgiant į pastaruosius keletą metų, 2018–2019, 2021 ir 2023 m. birželiais buvo šilčiau ir sausiau nei vidutiniškai, o 2020 ir 2022 m. – šilčiau ir drėgniau. 2017 m. birželis pasitaikė vėsesnis ir drėgnesnis už normą. LABAI SVARBU. Tai yra eksperimentinės prognozės, jų patikimumas nėra labai aukštas. Svarbūs sprendimai, remiantis jomis, neturėtų būti priimami. Pateikta ilgalaikė prognozė nereiškia, kad visai nepasitaikys labai šaltų ir/ar drėgnų dienų, pažymi meteo.lt

Rekomenduojami video